Pamiętaj o tym przed suszeniem grzybów. Unikniesz potem robaków

Robaki w grzybach to dość powszechny problem. Mogą pojawić się już w lesie i zauważymy je przy zrywaniu. Czasem jednak nieopatrznie przynosimy je do domu. Jeśli chcemy ususzyć grzyby, musimy zrobić kilka rzeczy. Dzięki nim raz na zawsze pozbędziemy się niechcianych lokatorów.

Suszone grzybySuszone grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc w lasach znajdujemy grzyby. Jeśli jesteście fanami grzybobrania, możecie skorzystać z mapy grzybów, która podlega ciągłej aktualizacji. Załóżmy, że zebraliście mnóstwo okazów. Część wykorzystujecie do pizzy, z części przygotowujecie sosy i inne dania. Zostaje jeszcze mnóstwo sztuk. Co zrobić w takiej sytuacji? Najlepiej będzie, jeśli ją wysuszycie. Podczas tego procesu musicie przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Nie chcecie, by grzyby miały robaki? Zwróćcie uwagę na kilka aspektów

Po pierwsze, musicie odpowiednio przygotować owoce lasu do suszenia. Nie możecie zostawiać grzybów w pudełku lub reklamówce na blacie. Powinniście od razu je oczyścić, inaczej będziecie zmagać się z przykrymi konsekwencjami. Wyrzucanie okazów to ostatnie, co chcielibyście zrobić.

Ważne są też zasady dotyczące czyszczenia grzybów. Najbardziej istotny jest... zakaz mycia. Dlaczego tak się dzieje? Woda sprawia, że grzyby tracą swoją warstwę ochronną. To sprawi, że robaki bardzo szybko się tam zalęgną, a poza tym produkt może szybko spleśnieć. Co więc trzeba zrobić? Nożykiem wykrawajcie większe zanieczyszczenia, resztę oczyśćcie za pomocą zwilżonej ściereczki.

Następnie sprawdźcie grzyby przed samym ususzeniem. Okazy mogą wyglądać dobrze, ale to nie znaczy, że nie ma tam robaków. Musicie przekroić je na kilka części i dokładnie przejrzeć. Brak czarnych kropek to dobra wiadomość - w grzybach nie ma robaków. Taki produkt możecie od razu ususzyć i cieszyć się ich smakiem. Odpowiednie oczyszczanie grzybów sprawi, że nie będziemy mieć problemów z pleśnią i insektami.

Suszone grzyby
Suszone grzyby © Wikimedia Commons

Suszone grzyby najlepiej przechowywać w szklanym lub metalowym pojemniku. Najważniejszą zasadą jest ochrona przed wilgocią. Słoik z suszem trzymajcie w suchej szafce. Możecie włożyć do niego kilka ziarenek ryżu, który szybko i skutecznie pochłonie wilgoć.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta