Pamiętaj o tym przed suszeniem grzybów. Unikniesz potem robaków
29.08.2023 17:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Robaki w grzybach to dość powszechny problem. Mogą pojawić się już w lesie i zauważymy je przy zrywaniu. Czasem jednak nieopatrznie przynosimy je do domu. Jeśli chcemy ususzyć grzyby, musimy zrobić kilka rzeczy. Dzięki nim raz na zawsze pozbędziemy się niechcianych lokatorów.
Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc w lasach znajdujemy grzyby. Jeśli jesteście fanami grzybobrania, możecie skorzystać z mapy grzybów, która podlega ciągłej aktualizacji. Załóżmy, że zebraliście mnóstwo okazów. Część wykorzystujecie do pizzy, z części przygotowujecie sosy i inne dania. Zostaje jeszcze mnóstwo sztuk. Co zrobić w takiej sytuacji? Najlepiej będzie, jeśli ją wysuszycie. Podczas tego procesu musicie przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie chcecie, by grzyby miały robaki? Zwróćcie uwagę na kilka aspektów
Po pierwsze, musicie odpowiednio przygotować owoce lasu do suszenia. Nie możecie zostawiać grzybów w pudełku lub reklamówce na blacie. Powinniście od razu je oczyścić, inaczej będziecie zmagać się z przykrymi konsekwencjami. Wyrzucanie okazów to ostatnie, co chcielibyście zrobić.
Ważne są też zasady dotyczące czyszczenia grzybów. Najbardziej istotny jest... zakaz mycia. Dlaczego tak się dzieje? Woda sprawia, że grzyby tracą swoją warstwę ochronną. To sprawi, że robaki bardzo szybko się tam zalęgną, a poza tym produkt może szybko spleśnieć. Co więc trzeba zrobić? Nożykiem wykrawajcie większe zanieczyszczenia, resztę oczyśćcie za pomocą zwilżonej ściereczki.
Następnie sprawdźcie grzyby przed samym ususzeniem. Okazy mogą wyglądać dobrze, ale to nie znaczy, że nie ma tam robaków. Musicie przekroić je na kilka części i dokładnie przejrzeć. Brak czarnych kropek to dobra wiadomość - w grzybach nie ma robaków. Taki produkt możecie od razu ususzyć i cieszyć się ich smakiem. Odpowiednie oczyszczanie grzybów sprawi, że nie będziemy mieć problemów z pleśnią i insektami.
Suszone grzyby najlepiej przechowywać w szklanym lub metalowym pojemniku. Najważniejszą zasadą jest ochrona przed wilgocią. Słoik z suszem trzymajcie w suchej szafce. Możecie włożyć do niego kilka ziarenek ryżu, który szybko i skutecznie pochłonie wilgoć.