Pamiętaj o tym przed suszeniem grzybów. Unikniesz potem robaków

Robaki w grzybach to dość powszechny problem. Mogą pojawić się już w lesie i zauważymy je przy zrywaniu. Czasem jednak nieopatrznie przynosimy je do domu. Jeśli chcemy ususzyć grzyby, musimy zrobić kilka rzeczy. Dzięki nim raz na zawsze pozbędziemy się niechcianych lokatorów.

Suszone grzybySuszone grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc w lasach znajdujemy grzyby. Jeśli jesteście fanami grzybobrania, możecie skorzystać z mapy grzybów, która podlega ciągłej aktualizacji. Załóżmy, że zebraliście mnóstwo okazów. Część wykorzystujecie do pizzy, z części przygotowujecie sosy i inne dania. Zostaje jeszcze mnóstwo sztuk. Co zrobić w takiej sytuacji? Najlepiej będzie, jeśli ją wysuszycie. Podczas tego procesu musicie przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Nie chcecie, by grzyby miały robaki? Zwróćcie uwagę na kilka aspektów

Po pierwsze, musicie odpowiednio przygotować owoce lasu do suszenia. Nie możecie zostawiać grzybów w pudełku lub reklamówce na blacie. Powinniście od razu je oczyścić, inaczej będziecie zmagać się z przykrymi konsekwencjami. Wyrzucanie okazów to ostatnie, co chcielibyście zrobić.

Ważne są też zasady dotyczące czyszczenia grzybów. Najbardziej istotny jest... zakaz mycia. Dlaczego tak się dzieje? Woda sprawia, że grzyby tracą swoją warstwę ochronną. To sprawi, że robaki bardzo szybko się tam zalęgną, a poza tym produkt może szybko spleśnieć. Co więc trzeba zrobić? Nożykiem wykrawajcie większe zanieczyszczenia, resztę oczyśćcie za pomocą zwilżonej ściereczki.

Następnie sprawdźcie grzyby przed samym ususzeniem. Okazy mogą wyglądać dobrze, ale to nie znaczy, że nie ma tam robaków. Musicie przekroić je na kilka części i dokładnie przejrzeć. Brak czarnych kropek to dobra wiadomość - w grzybach nie ma robaków. Taki produkt możecie od razu ususzyć i cieszyć się ich smakiem. Odpowiednie oczyszczanie grzybów sprawi, że nie będziemy mieć problemów z pleśnią i insektami.

Suszone grzyby
Suszone grzyby © Wikimedia Commons

Suszone grzyby najlepiej przechowywać w szklanym lub metalowym pojemniku. Najważniejszą zasadą jest ochrona przed wilgocią. Słoik z suszem trzymajcie w suchej szafce. Możecie włożyć do niego kilka ziarenek ryżu, który szybko i skutecznie pochłonie wilgoć.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości