Przed wyjściem na grzyby zawsze patrz na tę mapę. Grzybiarze znajdują nawet 210 okazów na godzinę

Sierpień się już kończy, a to znaczy, że sezon na grzyby zaczął się na dobre rozkręcać. Grzybiarze od samego świtu szukają najlepszych okazów i wiele godzin spędzają w lasach. Swoje znaleziska pokazują w sieci, dzięki czemu powstała specjalna mapa.

GrzybyGrzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Zbieranie grzybów jest coraz bardziej popularne. Mnóstwo Polaków biega po lesie, by znaleźć jego skarby. Potem okazy te wykorzystują w kuchni. Przygotowują najróżniejsze dania, na przykład jajecznicę, pizzę, zupy czy sosy. Czasem też suszą, by za dłuższy czas cieszyć się ich smakiem. Nie wszystkim jednak udaje się znaleźć grzyby. Na szczęście w Internecie jest mała pomoc. Zapaleni grzybiarze dzielą się swoimi sukcesami w mediach społecznościowych. Dzięki temu udało się stworzyć specjalną mapę grzybów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Nie wiesz, gdzie rosną grzyby? Ta mapa ci pomoże

Grzybów w lesie jest pełno, trzeba tylko wiedzieć, gdzie szukać. Rosną w bardzo wielu miejscach, jednak nie wszyscy potrafią je znaleźć. Na szczęście nie musimy się martwić tym, że nie uda nam się z sukcesem zebrać darów lasu. Na stronie grzyby.pl jest bowiem ciekawa mapa. Dzięki niej możemy dowiedzieć się, w którym miejscu jest najwięcej grzybów.

Analizując mapę, możemy zauważyć, że bardzo dużo grzybów rośnie w okolicach Koszalina. Grzybiarze znajdują tam nawet 210 okazów w ciągu godziny. Inne obszary, na które warto zwrócić uwagę, to:

  • okolice Szczecina,
  • Pomorze (rejon od Słupska do Trójmiasta),
  • okolice Poznania,
  • rejon między Nowym Sączem a Krakowem,
  • południe województwa śląskiego w okolicach Bielsko-Białej,
  • okolice dużych miast, jak Warszawa, Wrocław, Łódź, Wałbrzych i Kielc.

Najmniej owoców lasu rośnie na Suwałkach. Co ważne, grzybiarze z tamtych okolic nie donieśli o tym, że znaleźli jakiekolwiek okazy. Czekamy więc na kolejną aktualizację mapy.

Grzyby
Grzyby © Adobe Stock

Gdzie szukać grzybów? Mamy małą ściągę

Jesteś już w lesie, w którym rosną grzyby. Po pierwsze, musisz wiedzieć, które nadają się do spożycia. Po drugie, powinieneś poznać miejsca, które różne okazy lubią. Bardzo łatwo to sprawdzić:

  • kurki lubią drzewa iglaste, głównie sosny i świerki, ale możemy je znaleźć też obok buku, brzozy i dębu,
  • borowików szlachetnych znajdziesz przede wszystkim w lasach iglastych (znajdziesz je niedaleko świerków i sosen) oraz mieszanych - tam upodobały sobie dęby,
  • maślaki preferują lasy liściaste (brzozy i topole),
  • kanie upodobały sobie leśne polany i brzegi lasów,
  • rydzów szukaj w leśnych trawach i rzadkich lasach sosnowych.


Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości