Polacy zbierają je na potęgę. Myślą, że po obgotowaniu stają się jadalne, a to błąd
Jesteśmy obecnie w trakcie apogeum grzybowego sezonu. Warto jednocześnie pamiętać o zachowaniu szczególnej ostrożności. Niestety nie wszyscy mają to na uwadze.
24.08.2023 12:10
Chyba nie muszę nikomu tłumaczyć, jak cennym i wartościowym elementem kuchni są grzyby. Można wykorzystać je na wiele ciekawych sposobów. Ich niesamowity aromat podkreśli z pewnością smak całej masy posiłków.
Dlatego też naturalne wydaje się, że Polacy ruszyli do lasów w poszukiwaniu cennych grzybów. Ważne jest jednak, aby podczas takich łowów zachować szczególną czujność. Jedna pomyłka może skończyć się nie tylko uszczerbkiem na zdrowiu, ale i w skrajnych przypadkach może doprowadzić do śmierci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten grzyb jest trujący
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu pewien rodzaj grzyba uznawany był za jadalny. Zdaniem wielu osób wystarczyło tylko kilka razy go ugotować i po każdym takim procesie odlać wodę, aby pozbyć się toksyn. A to nieprawda.
Olszówka znana również pod nazwą krowiak podwinięty to grzyb trujący. Dlatego też nie powinno zabierać się go z lasu pod żadnym pozorem. Jego spożywanie w dłuższej perspektywie może wpłynąć negatywnie na stan zdrowia. Co więcej, może doprowadzić nawet do zgonu.
W olszówce znajdują się dwie niebezpieczne toksyny. Pierwsza z nich to inwolutyna. Zaburza ona pracę układu pokarmowego, dlatego z czasem mogą pojawić się np. biegunka i wymioty. W drugim przypadku chodzi o muskarynę. Wpływa ona niekorzystnie zarówno na układ nerwowy, jak i odpornościowy. Niepokojące objawy w tym przypadku mogą przejawiać się m.in. nadmierną potliwością oraz problemami z oddychaniem.
Jak wygląda olszówka i kiedy można się na nią natknąć?
Olszówka charakteryzuje się podwiniętymi brzegami kapelusza. Im grzyb młodszy, tym zjawisko to będzie bardziej nasilone. Średnica kapelusza omawianego grzyba wynosi do 10 cm. Barwa kapelusza może przybierać różne formy — od beżowego, po żółty, a nawet oliwkowy.
Na olszówkę można natknąć się pomiędzy lipcem a listopadem. Występuje zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Co więcej, grzyby te można spotkać też podczas spaceru w parku. Rosną w pobliżu olchy i brzozy. Stąd też prawdopodobnie nazwa olszówka.
Mam nadzieję, że wybierając się do lasu na grzyby, zawsze zachowujesz szczególną ostrożność. Pamiętaj, z grzybami nie ma żartów. Do domu wracaj tylko z grzybami, których jesteś pewien na 100 proc. Jeśli pojawi się, choć cień zawahania, lepiej odpuścić i nie zabierać podejrzanych okazów ze sobą.