Polacy zbierają je na potęgę. Myślą, że po obgotowaniu stają się jadalne, a to błąd

Jesteśmy obecnie w trakcie apogeum grzybowego sezonu. Warto jednocześnie pamiętać o zachowaniu szczególnej ostrożności. Niestety nie wszyscy mają to na uwadze.

Wybierając się na grzyby, należy zachować szczególną ostrożnośćWybierając się na grzyby, należy zachować szczególną ostrożność
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | encierro
Marzena Pęcak

Chyba nie muszę nikomu tłumaczyć, jak cennym i wartościowym elementem kuchni są grzyby. Można wykorzystać je na wiele ciekawych sposobów. Ich niesamowity aromat podkreśli z pewnością smak całej masy posiłków

Dlatego też naturalne wydaje się, że Polacy ruszyli do lasów w poszukiwaniu cennych grzybów. Ważne jest jednak, aby podczas takich łowów zachować szczególną czujność. Jedna pomyłka może skończyć się nie tylko uszczerbkiem na zdrowiu, ale i w skrajnych przypadkach może doprowadzić do śmierci

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami. Jej smak uzależnia

Ten grzyb jest trujący

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu pewien rodzaj grzyba uznawany był za jadalny. Zdaniem wielu osób wystarczyło tylko kilka razy go ugotować i po każdym takim procesie odlać wodę, aby pozbyć się toksyn. A to nieprawda

Olszówka znana również pod nazwą krowiak podwinięty to grzyb trujący. Dlatego też nie powinno zabierać się go z lasu pod żadnym pozorem. Jego spożywanie w dłuższej perspektywie może wpłynąć negatywnie na stan zdrowia. Co więcej, może doprowadzić nawet do zgonu.

W olszówce znajdują się dwie niebezpieczne toksyny. Pierwsza z nich to inwolutyna. Zaburza ona pracę układu pokarmowego, dlatego z czasem mogą pojawić się np. biegunka i wymioty. W drugim przypadku chodzi o muskarynę. Wpływa ona niekorzystnie zarówno na układ nerwowy, jak i odpornościowy. Niepokojące objawy w tym przypadku mogą przejawiać się m.in. nadmierną potliwością oraz problemami z oddychaniem. 

Jak wygląda olszówka i kiedy można się na nią natknąć?

Olszówka charakteryzuje się podwiniętymi brzegami kapelusza. Im grzyb młodszy, tym zjawisko to będzie bardziej nasilone. Średnica kapelusza omawianego grzyba wynosi do 10 cm. Barwa kapelusza może przybierać różne formy — od beżowego, po żółty, a nawet oliwkowy.

Olszówka
Olszówka © Adobe Stock | Victoria

Na olszówkę można natknąć się pomiędzy lipcemlistopadem. Występuje zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Co więcej, grzyby te można spotkać też podczas spaceru w parku. Rosną w pobliżu olchybrzozy. Stąd też prawdopodobnie nazwa olszówka.

Mam nadzieję, że wybierając się do lasu na grzyby, zawsze zachowujesz szczególną ostrożność. Pamiętaj, z grzybami nie ma żartów. Do domu wracaj tylko z grzybami, których jesteś pewien na 100 proc. Jeśli pojawi się, choć cień zawahania, lepiej odpuścić i nie zabierać podejrzanych okazów ze sobą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇