Polacy zbierają je na potęgę. Myślą, że po obgotowaniu stają się jadalne, a to błąd

Jesteśmy obecnie w trakcie apogeum grzybowego sezonu. Warto jednocześnie pamiętać o zachowaniu szczególnej ostrożności. Niestety nie wszyscy mają to na uwadze.

Wybierając się na grzyby, należy zachować szczególną ostrożnośćWybierając się na grzyby, należy zachować szczególną ostrożność
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | encierro

Chyba nie muszę nikomu tłumaczyć, jak cennym i wartościowym elementem kuchni są grzyby. Można wykorzystać je na wiele ciekawych sposobów. Ich niesamowity aromat podkreśli z pewnością smak całej masy posiłków

Dlatego też naturalne wydaje się, że Polacy ruszyli do lasów w poszukiwaniu cennych grzybów. Ważne jest jednak, aby podczas takich łowów zachować szczególną czujność. Jedna pomyłka może skończyć się nie tylko uszczerbkiem na zdrowiu, ale i w skrajnych przypadkach może doprowadzić do śmierci

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami. Jej smak uzależnia

Ten grzyb jest trujący

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu pewien rodzaj grzyba uznawany był za jadalny. Zdaniem wielu osób wystarczyło tylko kilka razy go ugotować i po każdym takim procesie odlać wodę, aby pozbyć się toksyn. A to nieprawda

Olszówka znana również pod nazwą krowiak podwinięty to grzyb trujący. Dlatego też nie powinno zabierać się go z lasu pod żadnym pozorem. Jego spożywanie w dłuższej perspektywie może wpłynąć negatywnie na stan zdrowia. Co więcej, może doprowadzić nawet do zgonu.

W olszówce znajdują się dwie niebezpieczne toksyny. Pierwsza z nich to inwolutyna. Zaburza ona pracę układu pokarmowego, dlatego z czasem mogą pojawić się np. biegunka i wymioty. W drugim przypadku chodzi o muskarynę. Wpływa ona niekorzystnie zarówno na układ nerwowy, jak i odpornościowy. Niepokojące objawy w tym przypadku mogą przejawiać się m.in. nadmierną potliwością oraz problemami z oddychaniem. 

Jak wygląda olszówka i kiedy można się na nią natknąć?

Olszówka charakteryzuje się podwiniętymi brzegami kapelusza. Im grzyb młodszy, tym zjawisko to będzie bardziej nasilone. Średnica kapelusza omawianego grzyba wynosi do 10 cm. Barwa kapelusza może przybierać różne formy — od beżowego, po żółty, a nawet oliwkowy.

Olszówka
Olszówka © Adobe Stock | Victoria

Na olszówkę można natknąć się pomiędzy lipcemlistopadem. Występuje zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Co więcej, grzyby te można spotkać też podczas spaceru w parku. Rosną w pobliżu olchybrzozy. Stąd też prawdopodobnie nazwa olszówka.

Mam nadzieję, że wybierając się do lasu na grzyby, zawsze zachowujesz szczególną ostrożność. Pamiętaj, z grzybami nie ma żartów. Do domu wracaj tylko z grzybami, których jesteś pewien na 100 proc. Jeśli pojawi się, choć cień zawahania, lepiej odpuścić i nie zabierać podejrzanych okazów ze sobą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok