Polacy zbierają je na potęgę. Myślą, że po obgotowaniu stają się jadalne, a to błąd

Jesteśmy obecnie w trakcie apogeum grzybowego sezonu. Warto jednocześnie pamiętać o zachowaniu szczególnej ostrożności. Niestety nie wszyscy mają to na uwadze.

Wybierając się na grzyby, należy zachować szczególną ostrożnośćWybierając się na grzyby, należy zachować szczególną ostrożność
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | encierro
Marzena Pęcak

Chyba nie muszę nikomu tłumaczyć, jak cennym i wartościowym elementem kuchni są grzyby. Można wykorzystać je na wiele ciekawych sposobów. Ich niesamowity aromat podkreśli z pewnością smak całej masy posiłków

Dlatego też naturalne wydaje się, że Polacy ruszyli do lasów w poszukiwaniu cennych grzybów. Ważne jest jednak, aby podczas takich łowów zachować szczególną czujność. Jedna pomyłka może skończyć się nie tylko uszczerbkiem na zdrowiu, ale i w skrajnych przypadkach może doprowadzić do śmierci

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami. Jej smak uzależnia

Ten grzyb jest trujący

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu pewien rodzaj grzyba uznawany był za jadalny. Zdaniem wielu osób wystarczyło tylko kilka razy go ugotować i po każdym takim procesie odlać wodę, aby pozbyć się toksyn. A to nieprawda

Olszówka znana również pod nazwą krowiak podwinięty to grzyb trujący. Dlatego też nie powinno zabierać się go z lasu pod żadnym pozorem. Jego spożywanie w dłuższej perspektywie może wpłynąć negatywnie na stan zdrowia. Co więcej, może doprowadzić nawet do zgonu.

W olszówce znajdują się dwie niebezpieczne toksyny. Pierwsza z nich to inwolutyna. Zaburza ona pracę układu pokarmowego, dlatego z czasem mogą pojawić się np. biegunka i wymioty. W drugim przypadku chodzi o muskarynę. Wpływa ona niekorzystnie zarówno na układ nerwowy, jak i odpornościowy. Niepokojące objawy w tym przypadku mogą przejawiać się m.in. nadmierną potliwością oraz problemami z oddychaniem. 

Jak wygląda olszówka i kiedy można się na nią natknąć?

Olszówka charakteryzuje się podwiniętymi brzegami kapelusza. Im grzyb młodszy, tym zjawisko to będzie bardziej nasilone. Średnica kapelusza omawianego grzyba wynosi do 10 cm. Barwa kapelusza może przybierać różne formy — od beżowego, po żółty, a nawet oliwkowy.

Olszówka
Olszówka © Adobe Stock | Victoria

Na olszówkę można natknąć się pomiędzy lipcemlistopadem. Występuje zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Co więcej, grzyby te można spotkać też podczas spaceru w parku. Rosną w pobliżu olchybrzozy. Stąd też prawdopodobnie nazwa olszówka.

Mam nadzieję, że wybierając się do lasu na grzyby, zawsze zachowujesz szczególną ostrożność. Pamiętaj, z grzybami nie ma żartów. Do domu wracaj tylko z grzybami, których jesteś pewien na 100 proc. Jeśli pojawi się, choć cień zawahania, lepiej odpuścić i nie zabierać podejrzanych okazów ze sobą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo