PoradyNawet jadalne grzyby mogą zamienić się w silną truciznę. Wystrzegaj się tych błędów

Nawet jadalne grzyby mogą zamienić się w silną truciznę. Wystrzegaj się tych błędów

Wybierasz się na grzyby? A może kupiłeś je u przydrożnego sprzedawcy? Koniecznie sprawdź, jakich błędów należy się wystrzegać w przypadku grzybów. Swoją wiedzą dzieli się dietetyk Małgorzata Gajewczyk.

Wybierając się na grzyby, warto wiedzieć na co uważać
Wybierając się na grzyby, warto wiedzieć na co uważać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Stanislau_V

20.08.2023 17:12

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Dlatego też wiele osób wybiera się na wycieczkę w poszukiwaniu smacznych skarbów lasu. I nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę fakt, że można wykorzystać je w kuchni na tak wiele sposobów. Jako dodatek do zupy, baza na domowy sos, czy w końcu składnik pysznego farszu do mięsa. 

Lista ze sprawdzonymi przepisami jest naprawdę długa. I całą masę takich inspiracji znajdziesz właśnie u nas. Z nami przygotujesz niejedną perełkę kulinarną

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dietetyk o grzybach

Z drugiej strony należy pamiętać, że przy zbieraniu i pracy z grzybami trzeba zachować szczególną ostrożność. Przede wszystkim nie należy zbierać okazów, które budzą nawet najmniejsze wątpliwości. Z lasu zabieraj tylko grzyby, co do których jesteś pewny w 100 procentach

To oczywiście zaledwie początek listy spraw, na które trzeba uważać. Dlaczego? Okazuje się bowiem, że nawet jadalnymi grzybami można się zatruć. Temat ten przybliżyła w rozmowie z portalem WP abcZdrowie dietetyk Małgorzata Gajewczyk.

Jakich błędów należy unikać?

W trakcie rozmowy pani dietetyk podzieliła się cennymi poradami, które mogą pomóc wyeliminować podstawowe błędy przy zbieraniu i przechowywaniu grzybów. To bardzo ważnapożyteczna wiedza, dlatego znajdź kilka wolnych minut, usiądź wygodnie i zapoznaj się z poniższą listą. Dzięki zgromadzonym informacjom możesz uniknąć nieprzyjemnych oraz niebezpiecznych skutków związanych z zatruciem.

#1 Plastikowe reklamówki i wiaderka nie nadają się do zbierania grzybów

Pierwszy i podstawowy błąd można popełnić jeszcze przed wejściem do lasu. Jak się okazuje, ogromne znaczenie ma, do czego wkładasz znalezione grzyby. Bardzo złym pomysłem jest użycie plastikowych wiaderek i reklamówek. Dlaczego? Otóż kilka godzin przechowywania grzybów w takich warunkach może wpłynąć negatywnie na zebrane okazy. 

Jak wyjaśnia Małgorzata Gajewczyk, może dojść do zaparzenia grzybów, przez co mogą zacząć psuć się znacznie szybciej. To jednak nie koniec. Jednocześnie grzyby mogą zacząć wytwarzać niebezpieczne toksyny. Dlatego też grzyby muszą mieć stały dostęp do powietrza. Najlepiej wybrać się do lasu z wiklinowym koszykiem lub bawełnianą torbą

Na grzyby najlepiej zabrać koszyk wiklinowy
Na grzyby najlepiej zabrać koszyk wiklinowy© Adobe Stock | Viktor Iden

#2 Nie odwlekaj przebrania grzybów na później

Kolejną kluczową sprawą przy pracy z grzybami jest moment ich przejrzenia. Najlepiej zrobić to tuż po powrocie z lasu

Mogą w nich zachodzić procesy gnilne, rozwój pleśni (i toksyn) lub pojawienie się larw muchówek. Tak naprawdę grzyby są świeże tylko w pierwszym dniu po zebraniu.

wyjaśnia dietetyk Małgorzata Gajewczyk.

Świeżość grzybów nie pomoże zachować i przedłużyć nawet wizyta w lodówce. Jak podkreśla ekspertka, grzyby należy od razu przebraćpoddać dalszej obróbce. Można je pasteryzować, gotować, suszyć, a nawet mrozić.

#3 Przejrzałe grzyby lepiej zostawić w lesie

Złym pomysłem jest również zabieranie do domu przejrzałych grzybów. Okazuje się bowiem, że występuje w nich cholina. Jeśli połączy się ona z bakteriami, może stać się substancją toksyczną, a tym samym może zagrażać zdrowiu. 

Pani dietetyk ostrzega nie tylko przed przejrzałymi grzybami, ale i zbyt młodymi okazami. W lesie lepiej zostawić też grzyby, które nie są jeszcze dobrze wykształcone. W tym przypadku łatwo pomylić je z trującymi gatunkami

#4 Jad kiełbasiany

Czy wiesz, że niebezpieczny dla naszego zdrowia jad kiełbasiany może występować również w grzybach? 

Substancja ta jest jedną z najsilniejszych neurotoksyn. Utrudnia prawidłową pracę narządu ruchu, co w rezultacie może skutkować poważnymi zaburzeniami oddychania.

czytamy na portalu WP abcZdrowie.

Aby ustrzec się przed tego typu przypadkami, należy przyłożyć się do przygotowania przetworów. Nie wystarczy tu jedno gotowanie. Najlepiej zrobić to przynajmniej trzykrotnie.

Pierwszego i drugiego dnia słoiki trzymamy na ogniu przez godzinę, trzeciego – tylko przez pół godziny. Skąd przerwy w gotowaniu? Czas musi upłynąć, by szkodliwe przetrwalniki Clostridium botulinum mogły przekształcić się w bakterie wrażliwe na temperaturę. Dopiero wtedy ulegną zniszczeniu.

pisze Katarzyna Gałązkiewicz dziennikarka Wirtualnej Polski

#5 Grzyby nie są dla wszystkich

Na pewno nie jeden raz spotkałeś się ze stwierdzeniem, że grzyby są ciężkostrawne. Dlatego też nie każdy powinien je jeść. I jak najbardziej warto o tym pamiętać. 

Spożywanie grzybów nie zaleca się dzieciom, seniorom oraz osobom, które borykają się z problemami układu pokarmowego

W przypadku dzieci do 12. roku życia nie podajemy grzybów ze względu na duże ryzyko zatrucia. Pomyłka co do gatunku grzyba lub przejrzałe grzyby mogą doprowadzić do tragicznych w skutkach konsekwencji.

kontynuuje pani dietetyk

Na koniec ekspertka dodaje, że dzieciom można podawać jedynie grzyby hodowlane. Bezpieczne będą w tym przypadku zarówno pieczarki, jak i boczniaki. 

I to wszystko. Koniecznie daj mi znać, czy zbierasz grzyby. Jeśli tak, to czy znasz i przestrzegasz wszystkich zasad, o których była mowa wcześniej? Mam nadzieję, że tak!

Wybrane dla Ciebie