Widziałeś w lesie takie grzyby? Koszyk napełni się w kilka chwil

Przypominają kurki, jednak są od nich znacznie większe, czarne, a do tego pozbawione blaszek. Nazywane kominkami, cholewkami czy wronimi uszami. Na Lubelszczyźnie trwa właśnie wysyp tych grzybów.

Kominki, cholewki, wronie uszy. Spotkasz je w lasach iglastychKominki, cholewki, wronie uszy. Spotkasz je w lasach iglastych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Lejkowce dęte to nietypowe, czarne grzyby, które przypominają trąbkę. Występują w lasach iglastych i mieszanych, najczęściej można spotkać je jednak na terenach podgórskich. Zapaleni grzybiarze informują, że na Lubelszczyźnie panuje prawdziwy wysyp wronich uszu. Wyjaśniamy, jak je rozpoznać i do jakich potraw można ich użyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najdziwniejsze grzyby, które można znaleźć jesienią

Lejkowce dęte — jak je rozpoznać?

Lejkowce dęte mają charakterystyczny owocnik, który do złudzenia przypomina trąbki. Sam trzon jest rurkowaty, długi, gładki, a na końcu, przechodzi w kapelusz o wywiniętym na zewnątrz brzegu. Miąższ jest cienki, elastyczny i sprężysty. Pachną przyjemnie, ale bardzo delikatnie. Ich cechą charakterystyczną jest brak blaszek i trąbki oraz charakterystyczny, szaro-fioletowy kolor.

Spotkasz je w lasach iglastych i mieszanych, głównie na ternach podgórskich, najczęściej pod bukiem i dębem. Kwitną od sierpnia do listopada. Jeśli chodzi zaś o smak, podobnie jak kurki, są wyjątkowo słodkie. Doskonale komponują się ze wszelkimi daniami mięsnymi i rybnymi. Warto wykorzystać je do farszu na pierogi czy gołąbki. Można poddać je suszeniu i podobnie jak kanie, zmielić je puder — wówczas staną się cenną przyprawą, która podkręci smak każdego dania.

Przepis na aromatyczny farsz do pierogów z lejkowcem dętym

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 200 gramów lejkowca dętego,
  • dwie łyżki masła,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • opcjonalnie: pól szklanki białego wina, parmezan.

Przygotowanie:

  1. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku i przepłucz ją pod bieżącą wodą. Odciśnij z nadmiaru wody i posiekaj.
  2. Grzyby oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na małe kawałki.
  3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W międzyczasie rozgrzej patelnie i rozpuść na niej masło.
  4. Na rozgrzaną patelnie wrzuć cebulę i grzyby. Smaż, aż się zmiękną. Dopiero wtedy dodaj kapustę.
  5. Całość smaż tak długo, aż kapusta stanie się miękka. Opcjonalnie, pod koniec gotowania, możesz dolać białe wino i parmezan.
  6. Farsz jest gotowy. Możesz wykorzystać go do pierogów, krokietów czy łazanek.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej