Widziałeś w lesie takie grzyby? Koszyk napełni się w kilka chwil
Przypominają kurki, jednak są od nich znacznie większe, czarne, a do tego pozbawione blaszek. Nazywane kominkami, cholewkami czy wronimi uszami. Na Lubelszczyźnie trwa właśnie wysyp tych grzybów.
14.08.2023 15:30
Lejkowce dęte to nietypowe, czarne grzyby, które przypominają trąbkę. Występują w lasach iglastych i mieszanych, najczęściej można spotkać je jednak na terenach podgórskich. Zapaleni grzybiarze informują, że na Lubelszczyźnie panuje prawdziwy wysyp wronich uszu. Wyjaśniamy, jak je rozpoznać i do jakich potraw można ich użyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lejkowce dęte — jak je rozpoznać?
Lejkowce dęte mają charakterystyczny owocnik, który do złudzenia przypomina trąbki. Sam trzon jest rurkowaty, długi, gładki, a na końcu, przechodzi w kapelusz o wywiniętym na zewnątrz brzegu. Miąższ jest cienki, elastyczny i sprężysty. Pachną przyjemnie, ale bardzo delikatnie. Ich cechą charakterystyczną jest brak blaszek i trąbki oraz charakterystyczny, szaro-fioletowy kolor.
Spotkasz je w lasach iglastych i mieszanych, głównie na ternach podgórskich, najczęściej pod bukiem i dębem. Kwitną od sierpnia do listopada. Jeśli chodzi zaś o smak, podobnie jak kurki, są wyjątkowo słodkie. Doskonale komponują się ze wszelkimi daniami mięsnymi i rybnymi. Warto wykorzystać je do farszu na pierogi czy gołąbki. Można poddać je suszeniu i podobnie jak kanie, zmielić je puder — wówczas staną się cenną przyprawą, która podkręci smak każdego dania.
Przepis na aromatyczny farsz do pierogów z lejkowcem dętym
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 0,5 kg cebuli,
- 200 gramów lejkowca dętego,
- dwie łyżki masła,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- opcjonalnie: pól szklanki białego wina, parmezan.
Przygotowanie:
- Kapustę odciśnij z nadmiaru soku i przepłucz ją pod bieżącą wodą. Odciśnij z nadmiaru wody i posiekaj.
- Grzyby oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na małe kawałki.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W międzyczasie rozgrzej patelnie i rozpuść na niej masło.
- Na rozgrzaną patelnie wrzuć cebulę i grzyby. Smaż, aż się zmiękną. Dopiero wtedy dodaj kapustę.
- Całość smaż tak długo, aż kapusta stanie się miękka. Opcjonalnie, pod koniec gotowania, możesz dolać białe wino i parmezan.
- Farsz jest gotowy. Możesz wykorzystać go do pierogów, krokietów czy łazanek.