W lasach pełno grzybów, ale nie masz czasu zbierać? Za tyle można aktualnie je kupić
Ile kosztują grzyby w sierpniu? Na czele zdecydowanie kurki, których ceny są bliskie trzycyfrowym. Tańsze są borowiki, maślaki i podgrzybki, ale wiele zależy od miejsca, w jakim dokonujemy zakupu. Dobrą opcją może być skorzystanie z oferty grzybiarzy, którzy owoce runa leśnego zbierają na zamówienie.
12.08.2023 | aktual.: 12.08.2023 18:52
Prawdziwy wysyp jeszcze przed nami. Nie znaczy to, że teraz nie możemy cieszyć się smakiem i aromatem grzybów. Maślaki, podgrzybki, borowiki i wiele innych rodzajów grzybów jest już dostępnych w sprzedaży. Niestety, takie zakupy mogą nadszarpnąć budżet. Wyjściem jest zamówienie grzybów u grzybiarzy. W tym przypadku należy pamiętać, by zakupów dokonywać tylko od osób, które posiadają atest.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ceny grzybów 2023. Ile kosztują kurki, kozaki, podgrzybki?
Zdecydowanie najdroższe są teraz kurki. Sezon na te grzyby trwa zazwyczaj od lipca do października - jesteśmy więc w szczycie, stąd tak wysokie ceny. Przykładowo, na warszawskiej Ochocie kilogram kurek kosztuje 40 zł, a na Woli czy Wilanowie już 80 zł (za biznes.wprost.pl). Przeciętna cena wynosi 60-70 zł na kilogram i na taki koszt trzeba się przygotować, chcąc kupić kurki w dużych miastach.
W sprzedaży dostępne są również podgrzybki, kanie, prawdziwki czy maślaki. Podgrzybek jest bardzo popularny, więc jego ceny też należą do najniższych. Grzyby te bowiem kupimy już 25 zł za kilogram (u grzybiarzy). Od 20 do nawet 50 zł za kilogram zapłacimy za borowika szlachetnego, a za kozaki średnio 40 zł.
Ceny grzybów u grzybiarzy. Kupuj tylko od tych posiadających atest
Grzyby można też zamówić u grzybiarzy i takich ofert znajdziemy w internecie mnóstwo. Za kilogram kurek zbieranych na zamówienie zapłacimy od 30 zł wzwyż. Podobnie jest w przypadku borowika. Tańsze są koźlarze - ok. 20 zł i koźlarze czerwone - ok. 25 zł za kilogram.
Sprzedający grzyby zobligowania są do posiadania atestu, czyli certyfikatu, który poświadcza o znajomości teoretycznej i praktycznej królestwa grzybów. Dla konsumentów atest oznacza, że dany produkt jest dobrej jakości, a ich spożycie jest bezpieczne dla zdrowia. Kupując grzyby, warto pytać sprzedawców o posiadanie certyfikatu.