PoradySuszarka, słońce czy piekarnik? Jest lepszy sposób na suszenie grzybów

Suszarka, słońce czy piekarnik? Jest lepszy sposób na suszenie grzybów

suszone grzyby
suszone grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.08.2023 07:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na grzyby zbliża się wielkimi krokami. Jesień puka do naszych drzwi i już niedługo będziemy mogli iść na łowy do lasu, by uzbierać pyszności. Możemy je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Zjeść razem z aromatyczną pizzą, zawekować lub wysuszyć. Pokażemy wam ciekawy sposób na tę ostatnią rzecz.

Suszenie sprawia, że grzyby na dłużej zachowują swój smak i właściwości. Nawet po kilku miesiącach są przepyszne i możemy je wykorzystać w kuchni. Wystarczy tylko, że zalejemy je wodą i będą tak samo wspaniałe, jak wtedy, gdy je zrywaliśmy.

Jakie są sposoby na suszenie grzybów?

Lodówka

Przyjęło się, że do suszenia warzyw lub grzybów potrzebne jest ciepłe powietrze. Okazuje się, że... nie musi tak być i w procesie pomoże nam lodówka. Jak to jest możliwe? Wystarczy, że do środka włożymy pochłaniacz wilgoci. Zbierze on parę wodną, dzięki czemu grzyby szybko się wysuszą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo


Musimy jednak pamiętać o kilku bardzo ważnych aspektach. Półki musimy wyłożyć pergaminem lub papierem do pieczenia. Grzyby pod żadnym pozorem nie mogą dotykać ani siebie, ani ścianek lodówki.

Mikrofalówka

Suszenie grzybów w mikrofalówce? To może się udać! Pisaliśmy już na ten temat w jednym z artykułów. Na samym początku musimy oczyścić grzyby i je osuszyć. Następnie układamy je na talerzu i wkładamy do urządzenia. Po kilku minutach otwieramy drzwiczki, by usunąć nadmiar pary wodnej. Proces powtarzamy kilka razy.

Musimy mieć jednak na uwadze, że ten sposób jest "na już", a grzyby stracą swój smak i aromat. O wiele lepszym wyborem będzie piekarnik. Możesz też wysuszyć dary lasu na słońcu lub przy kaloryferze.

Suszone grzyby
Suszone grzyby© Pxfuel | Isasza@Felinou-Cattus

Suszarka

Jeśli jesteśmy szczęściarzami i posiadamy takie urządzenie, możemy je wykorzystać (ba! nawet powinniśmy). Wystarczy, że włożymy grzyby do środka, ustawimy czas i włączymy sprzęt. Nic już nie musimy robić. Pamiętajcie, że odpowiednia temperatura to 70-80 stopni Celsjusza. Po 4-6 godzinach suszenie grzybów się zakończy. Czas zależy od tego, z jakich grzybów aktualnie korzystamy.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl