Suszarka, słońce czy piekarnik? Jest lepszy sposób na suszenie grzybów

Sezon na grzyby zbliża się wielkimi krokami. Jesień puka do naszych drzwi i już niedługo będziemy mogli iść na łowy do lasu, by uzbierać pyszności. Możemy je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Zjeść razem z aromatyczną pizzą, zawekować lub wysuszyć. Pokażemy wam ciekawy sposób na tę ostatnią rzecz.

Suszarka, słońce czy piekarnik? Jest lepszy sposób na suszenie grzybówsuszone grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Suszenie sprawia, że grzyby na dłużej zachowują swój smak i właściwości. Nawet po kilku miesiącach są przepyszne i możemy je wykorzystać w kuchni. Wystarczy tylko, że zalejemy je wodą i będą tak samo wspaniałe, jak wtedy, gdy je zrywaliśmy.

Jakie są sposoby na suszenie grzybów?

Lodówka

Przyjęło się, że do suszenia warzyw lub grzybów potrzebne jest ciepłe powietrze. Okazuje się, że... nie musi tak być i w procesie pomoże nam lodówka. Jak to jest możliwe? Wystarczy, że do środka włożymy pochłaniacz wilgoci. Zbierze on parę wodną, dzięki czemu grzyby szybko się wysuszą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tę genialną sałatkę serwuję na każdej imprezie. Znika ze stołu w mgnieniu oka


Musimy jednak pamiętać o kilku bardzo ważnych aspektach. Półki musimy wyłożyć pergaminem lub papierem do pieczenia. Grzyby pod żadnym pozorem nie mogą dotykać ani siebie, ani ścianek lodówki.

Mikrofalówka

Suszenie grzybów w mikrofalówce? To może się udać! Pisaliśmy już na ten temat w jednym z artykułów. Na samym początku musimy oczyścić grzyby i je osuszyć. Następnie układamy je na talerzu i wkładamy do urządzenia. Po kilku minutach otwieramy drzwiczki, by usunąć nadmiar pary wodnej. Proces powtarzamy kilka razy.

Musimy mieć jednak na uwadze, że ten sposób jest "na już", a grzyby stracą swój smak i aromat. O wiele lepszym wyborem będzie piekarnik. Możesz też wysuszyć dary lasu na słońcu lub przy kaloryferze.

Suszone grzyby
Suszone grzyby © Pxfuel | Isasza@Felinou-Cattus

Suszarka

Jeśli jesteśmy szczęściarzami i posiadamy takie urządzenie, możemy je wykorzystać (ba! nawet powinniśmy). Wystarczy, że włożymy grzyby do środka, ustawimy czas i włączymy sprzęt. Nic już nie musimy robić. Pamiętajcie, że odpowiednia temperatura to 70-80 stopni Celsjusza. Po 4-6 godzinach suszenie grzybów się zakończy. Czas zależy od tego, z jakich grzybów aktualnie korzystamy.


Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka