Moja rodzina uwielbia tę sałatkę. Jest prosta w przygotowaniu, a podstawą są popularne grzyby

Szykuje się letnia impreza przy grillu lub spotkanie w gronie rodziny? Jeśli zależy ci na tym, by przygotować smaczną i prostą letnią przystawkę, która zachwyci wszystkich gości, to sałatka z kurkami będzie naprawdę dobrym wyborem. Kurki w połączeniu z pozostałymi składnikami stworzą kulinarne arcydzieło. Przygotuj sałatkę już dziś, a nie pożałujesz.

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images
Karol Wiak

Nie ulega wątpliwości, że popularne sałatki to idealne rozwiązanie niemal na każdą okazję. Przygotowuje się je z warzywnych składników, czasem dodaje się mięso, a zdarza się, że również grzyby. Warto postawić na kurki. Wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem, który idealnie komponuje się z innymi dodatkami. Sałatka z kurkami to danie, które przypadnie do gustu tobie i twoim bliskim.

Dlaczego sałatka z kurkami to dobre rozwiązanie na przyjęcie i spotkanie?

Sałatka z kurkami, orzechami włoskimi i sosem czosnkowym jest doskonałym rozwiązaniem na przyjęcie lub spotkanie z kilku powodów. Połączenie świeżych i aromatycznych kurek z chrupiącymi orzechami włoskimi tworzy interesującą kompozycję. Sos czosnkowy dodaje wyrazistego smaku i zapewnia przyjemną nutę pikantności, idealnie komponując się z innymi składnikami sałatki.

Obrazek
Kurki - Pyszności; foto; Canva

Sałatka jest bogata w składniki odżywcze, takie jak białko, zdrowe tłuszcze z orzechów włoskich, witaminy i minerały zawarte w pozostałych warzywnych składnikach oraz korzystne właściwości czosnku, który m.in. wpływa pozytywnie na układ odpornościowy. Wreszcie, estetyczny wygląd tej sałatki z pewnością przyciągnie uwagę i podkreśli elegancję przyjęcia lub spotkania.

Sałatka z kurkami przepis — jak zrobić ten przysmak na letnie spotkanie?

Można pokusić się o stwierdzenie, że będzie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a połączenie warzyw, orzechów i sosu czosnkowego gwarantuje naprawdę satysfakcjonujący efekt. Jeśli nie miałeś okazji wypróbować tej receptury wcześniej, to zrób ją już dziś, szczególnie że sezon na kurki coraz bardziej się rozkręca.

Składniki na sałatkę:

  • 500 g kurek,
  • pół główki rzymskiej sałaty,
  • 8 pomidorów koktajlowych,
  • pół główki sałaty karbowanej,
  • po pół cebuli czerwonej i białej,
  • 3 kromki chleba tostowego,
  • garść orzechów włoskich.

Składniki na sos czosnkowy:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz,
  • ząbek czosnku.
Obrazek
Sałatka z kurkami - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Porwij sałaty na nieduże kawałki, a cebule pokrój w półplasterki i wymieszaj z sałatą.
  2. Oczyść kurki, opłucz i podsmaż na maśle, a gdy zmiękną, to wrzuć do nich pomidorki koktajlowe.
  3. Podsmażaj przez chwilę, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  4. Upraż orzechy na suchej patelni lub w piekarniku.
  5. Przygotuj sos czosnkowy. W tym celu wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj czosnek i przypraw solą i pieprzem.
  6. Gdy kurki z pomidorami ostygną, to wymieszaj je z sałatami i cebulą. Dodaj sos czosnkowy.
  7. Zrób grzanki z pokrojonego chleba tostowego i dodaj do sałatki. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością