Moja rodzina uwielbia tę sałatkę. Jest prosta w przygotowaniu, a podstawą są popularne grzyby

Szykuje się letnia impreza przy grillu lub spotkanie w gronie rodziny? Jeśli zależy ci na tym, by przygotować smaczną i prostą letnią przystawkę, która zachwyci wszystkich gości, to sałatka z kurkami będzie naprawdę dobrym wyborem. Kurki w połączeniu z pozostałymi składnikami stworzą kulinarne arcydzieło. Przygotuj sałatkę już dziś, a nie pożałujesz.

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images
Karol Wiak

Nie ulega wątpliwości, że popularne sałatki to idealne rozwiązanie niemal na każdą okazję. Przygotowuje się je z warzywnych składników, czasem dodaje się mięso, a zdarza się, że również grzyby. Warto postawić na kurki. Wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem, który idealnie komponuje się z innymi dodatkami. Sałatka z kurkami to danie, które przypadnie do gustu tobie i twoim bliskim.

Dlaczego sałatka z kurkami to dobre rozwiązanie na przyjęcie i spotkanie?

Sałatka z kurkami, orzechami włoskimi i sosem czosnkowym jest doskonałym rozwiązaniem na przyjęcie lub spotkanie z kilku powodów. Połączenie świeżych i aromatycznych kurek z chrupiącymi orzechami włoskimi tworzy interesującą kompozycję. Sos czosnkowy dodaje wyrazistego smaku i zapewnia przyjemną nutę pikantności, idealnie komponując się z innymi składnikami sałatki.

Obrazek
Kurki - Pyszności; foto; Canva

Sałatka jest bogata w składniki odżywcze, takie jak białko, zdrowe tłuszcze z orzechów włoskich, witaminy i minerały zawarte w pozostałych warzywnych składnikach oraz korzystne właściwości czosnku, który m.in. wpływa pozytywnie na układ odpornościowy. Wreszcie, estetyczny wygląd tej sałatki z pewnością przyciągnie uwagę i podkreśli elegancję przyjęcia lub spotkania.

Sałatka z kurkami przepis — jak zrobić ten przysmak na letnie spotkanie?

Można pokusić się o stwierdzenie, że będzie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a połączenie warzyw, orzechów i sosu czosnkowego gwarantuje naprawdę satysfakcjonujący efekt. Jeśli nie miałeś okazji wypróbować tej receptury wcześniej, to zrób ją już dziś, szczególnie że sezon na kurki coraz bardziej się rozkręca.

Składniki na sałatkę:

  • 500 g kurek,
  • pół główki rzymskiej sałaty,
  • 8 pomidorów koktajlowych,
  • pół główki sałaty karbowanej,
  • po pół cebuli czerwonej i białej,
  • 3 kromki chleba tostowego,
  • garść orzechów włoskich.

Składniki na sos czosnkowy:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz,
  • ząbek czosnku.
Obrazek
Sałatka z kurkami - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Porwij sałaty na nieduże kawałki, a cebule pokrój w półplasterki i wymieszaj z sałatą.
  2. Oczyść kurki, opłucz i podsmaż na maśle, a gdy zmiękną, to wrzuć do nich pomidorki koktajlowe.
  3. Podsmażaj przez chwilę, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  4. Upraż orzechy na suchej patelni lub w piekarniku.
  5. Przygotuj sos czosnkowy. W tym celu wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj czosnek i przypraw solą i pieprzem.
  6. Gdy kurki z pomidorami ostygną, to wymieszaj je z sałatami i cebulą. Dodaj sos czosnkowy.
  7. Zrób grzanki z pokrojonego chleba tostowego i dodaj do sałatki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków