Poszli na festiwal pierogów. Gdy zobaczyli ceny, aż ich zamurowało

Lubisz pierogi? Jeśli mieszkasz albo właśnie przebywasz w Krakowie, możesz wybrać się na wyjątkowo smaczny festiwal. Przygotuj jednak dość gruby portfel, bo tanio nie będzie.

W Krakowie trwa obecnie 21 Festiwal Pierogów.W Krakowie trwa obecnie 21 Festiwal Pierogów.
Źródło zdjęć: © YouTube | Miasto Kraków

Chyba zgodzisz się ze mną, że pierogi to jedno z najbardziej znanychkultowych dań rodzimej kuchni. I choć największą popularnością cieszą się oczywiście pierogi z ziemniakami i twarogiem, to warto też otworzyć się na inne propozycje. 

W końcu pierogi można przygotować z przeróżnym farszem. Co więcej, w słodkim i wytrawnym wydaniu. Dlatego na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. A jeśli jesteś prawdziwym amatorem pierogów i mieszkasz w Krakowie albo właśnie przebywasz w okolicy, to masz niesamowitą okazję, aby skosztować naprawdę genialnychoryginalnych pierogów

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożone kotlety z kurczaka

21. Festiwal Pierogów w Krakowie

W piątek, 11 sierpnia na Małym Rynku w Krakowie rozpoczęło się prawdziwe święto pierogów. Miłośnicy kultowego dania mają czas do wtorku, 15 sierpnia, aby posmakować przeróżnych kombinacji pierogowych. Stoiska czynne są od godz. 10.00 do 24.00.

I jak się okazuje, pysznego jedzenia na pewno nie zabraknie. Miłośnicy pierogów oprócz klasycznych smaków, mogą liczyć też na zupełnie nowe kombinacje smakowe. Wymienić można tu chociażby czarne pierogi z łososiem, zielone pierogi z jarmużem, pierogi z baraniną, pierogi z żeberkiem, pierogi z golonką i chrzanem, pierogi z wątróbką, pierogi z bobem oraz koperkiem, pierogi z kozim serem i burakiem, czy też pierogi meksykańskie na bazie mięsa wołowego. 

Pierogi
Pierogi © Adobe Stock | gkrphoto

Coś dla siebie znajdą również miłośnicy słodkich smaków. Na stoiskach czekają m.in. czekoladowe pierogi z bananem, pierogi Barbie, pierogi z jagodami, a także mieszanka z morelą i masłem orzechowym. Jak sam więc widzisz, jest z czego wybierać!

Jakie ceny pierogów?

Portal krknews.pl przypomina, że w ubiegłym roku w sieci pojawiły się artykuły, które skupiały się na wysokich cenach pierogów, jakie można było zakupić podczas festiwalu. Tego typu treści wywołały niemałe poruszenie i zagorzałą debatę na temat cen. 

Jak wyglądają ceny w tym roku? Sprawdził to krakowski portal i już wiemy, że w tym roku tanio nie będzie, ale... drożej też nie. Ceny bowiem nie uległy zmianie od ubiegłej edycji wydarzenia. Za jednego pieroga trzeba zapłacić 4 zł. Dlatego bardziej opłaca się kupić większą ilość, ponieważ cena za jednego pieroga znacznie wtedy spada. Kupując 5 lub 10 sztuk, cena z 4 zł może spaść od 3 do 2,5 zł za sztukę. 

Lokalny portal ostrzega zatem, by nie dać się nabrać na "paragony grozy" czy inne informacje krążące w internecie na temat drożyzny na Festiwalu Pierogów, bo chociaż ceny przysmaków nie są tanie, to mimo inflacji nie podrożały.

A ty, co myślisz o całej tej sytuacji? Cena jest zbyt wysoka? A może uważasz, że w dobie dzisiejszej inflacji jest to zupełnie naturalna kolej rzeczy? 

Jeśli jesteś ciekaw, jak prezentują się pierogi z krakowskiego festiwalu, poniżej znajdziesz dwie ciekawe relacje. Na pewno zachęcą cię one jeszcze bardziej do odwiedzenia Małego Rynku w Krakowie.

Mały Rynek o smaku... pierogów!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste