Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita

Smażona kiełbasa z kapustą kiszoną to specjał kuchni domowej, który wciąż potrafi zaskakiwać. To więcej niż wspomnienie smaku znanego z dzieciństwa, ponieważ danie łączy w sobie tradycję z właściwościami, które mają realne znaczenie dla zdrowia.

Kiełbasa z kiszoną kapustą może stanowić wartościowy posiłekKiełbasa z kiszoną kapustą może stanowić wartościowy posiłek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ezume Images

Kiełbasa dostarcza białko i tłuszcze, dzięki którym danie staje się pełne i sycące. Wybierając ją, można postawić na wersję delikatniejszą lub ostrzejszą, z dodatkiem przypraw, które zmienią całokształt potrawy. Kapusta kiszona równoważy smak mięsa, a przy tym wzbogaca posiłek witaminą C, potasem i probiotykami. To właśnie te ostatnie mają ogromne znaczenie dla kondycji jelit oraz prawidłowej pracy całego układu pokarmowego.

Podczas przygotowania warto pamiętać, aby nie podgrzewać kapusty zbyt intensywnie. Zbyt długa obróbka cieplna niszczy część witaminy C oraz bakterii mlekowych, które odpowiadają za jej prozdrowotne działanie. Krótkie podsmażenie zachowuje jej walory i wydobywa aromat dania.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Przepis na smażoną kiełbasę z kapustą kiszoną

Soczysta kiełbasa nadaje potrawie uwielbiany smak, a kapusta kiszona wnosi kwaśny akcent i naturalną świeżość. Razem tworzą zestawienie, które syci, rozgrzewa i świetnie sprawdza się w chłodniejsze dni. To przykład prostego przepisu, który karmi organizm wartościowymi składnikami i wspiera układ trawienny.

Smażona kiełbasa z kapustą kiszoną przepis
Pokrój składniki

Składniki:

  • 2 kiełbaski dobrej jakości (180 g),
  • 1 szkl. kiszonej kapusty (200 g),
  • 1 łyżka masła klarowanego (10 g).

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę pokrój w półplasterki. Kapustę kiszoną drobno posiekaj. 
  2. Na patelni rozgrzej masło. Po chwili włóż kiełbasę.
  3. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
  4. Następnie dodaj kapustę i ponownie smaż przez kilka minut, aż do podgrzania.
  5. Wyłóż na talerz. 

Kiełbasa z kiszoną kapustą podana z chlebem żytnim, ziemniakami lub kaszą, staje się posiłkiem, który nie tylko nasyca, ale także wzmacnia organizm i wspiera trawienie. To potrawa, która udowadnia, że tradycyjne smaki mogą łączyć się z nowoczesnym spojrzeniem na zdrowe odżywianie.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Już nie musisz fasoli moczyć przez całą noc. Wystarczy prosty trik
Już nie musisz fasoli moczyć przez całą noc. Wystarczy prosty trik