Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad

Włosi mają swoje risotto, ale my wcale nie zostajemy w tyle – mamy przecież kaszotto. Wystarczy dodać do kaszy sos z sezonowego warzywa i odpowiednio doprawić, by uzyskać rozgrzewający posiłek, idealny na jesień.

Kaszotto z jesiennym, sezonowym warzywemKaszotto z jesiennym, sezonowym warzywem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gdy półki w sklepach zaczynają zapełniać się dyniami, to znak, że jesień jest w pełni, a tym samym nadchodzi idealny moment na przygotowanie kaszotto z dynią. Kasza, otulona kremowym sosem, smakuje jak z dobrej restauracji i daje pełną swobodę w doprawieniu oraz dodaniu ulubionych składników – od kurczaka, przez pieczarki, po suszone pomidory.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Kaszotto dyniowe

Połączenie dyni piżmowej z kaszą pęczak to strzał w dziesiątkę, jeśli szukasz jesiennego dania, które będzie jednocześnie sycące, zdrowe i pełne smaku. Dynia piżmowa ma naturalnie słodki, lekko orzechowy smak i kremową konsystencję, która idealnie komponuje się z jędrnym, lekko sprężystym pęczakiem.

Kasza pęczak dostarcza błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, a dynia wzbogaca danie o beta-karoten, witaminę C i potas. Razem tworzą duet idealny – rozgrzewający, wartościowy i niezwykle uniwersalny. To kaszotto z powodzeniem zastąpi klasyczne risotto, zachowując kremowość, ale w lżejszym i bardziej sezonowym wydaniu.

Przepis na kaszotto z dynią

Składniki:

  • 300 g kaszy pęczak,
  • 1 dynia hokkaido lub piżmowa,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • kilka płatków chili,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • 50 g startego parmezanu (opcjonalnie),
  • 2 łyżki masła (opcjonalnie),
  • świeża natka pietruszki (do dekoracji).

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania dyni. Obierz ją, usuń pestki i pokrój w niedużą kostkę.
  2. Możesz ją wcześniej podpiec przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza, ale równie dobrze sprawdzi się duszona bezpośrednio w garnku.
  3. Na dnie dużego garnka rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę do momentu, aż zmięknie i lekko się zeszkli.
  4. Dodaj chili, czosnek oraz tymianek i smaż jeszcze chwilę, mieszając.
  5. Następnie wsyp kaszę i smaż przez 2 minuty, aż lekko się przyrumieni.
  6. Dodaj pokrojoną dynię i zacznij stopniowo wlewać gorący bulion, za każdym razem czekając, aż płyn się wchłonie.
  7. Całość gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, regularnie mieszając.
  8. Gdy kasza będzie miękka, a dynia częściowo się rozpadnie, dopraw danie solą i pieprzem.
  9. Na koniec możesz dodać masło i parmezan, jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję.
  10. Gotowe kaszotto podawaj na ciepło, posypane świeżymi ziołami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy