Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad

Włosi mają swoje risotto, ale my wcale nie zostajemy w tyle – mamy przecież kaszotto. Wystarczy dodać do kaszy sos z sezonowego warzywa i odpowiednio doprawić, by uzyskać rozgrzewający posiłek, idealny na jesień.

Kaszotto z jesiennym, sezonowym warzywemKaszotto z jesiennym, sezonowym warzywem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gdy półki w sklepach zaczynają zapełniać się dyniami, to znak, że jesień jest w pełni, a tym samym nadchodzi idealny moment na przygotowanie kaszotto z dynią. Kasza, otulona kremowym sosem, smakuje jak z dobrej restauracji i daje pełną swobodę w doprawieniu oraz dodaniu ulubionych składników – od kurczaka, przez pieczarki, po suszone pomidory.

Pinsa z grzybami, karmelizowaną cebulą i serowym kremem. Sprawdzi się jako przekąska i kolacja

Kaszotto dyniowe

Połączenie dyni piżmowej z kaszą pęczak to strzał w dziesiątkę, jeśli szukasz jesiennego dania, które będzie jednocześnie sycące, zdrowe i pełne smaku. Dynia piżmowa ma naturalnie słodki, lekko orzechowy smak i kremową konsystencję, która idealnie komponuje się z jędrnym, lekko sprężystym pęczakiem.

Kasza pęczak dostarcza błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, a dynia wzbogaca danie o beta-karoten, witaminę C i potas. Razem tworzą duet idealny – rozgrzewający, wartościowy i niezwykle uniwersalny. To kaszotto z powodzeniem zastąpi klasyczne risotto, zachowując kremowość, ale w lżejszym i bardziej sezonowym wydaniu.

Przepis na kaszotto z dynią

Składniki:

  • 300 g kaszy pęczak,
  • 1 dynia hokkaido lub piżmowa,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • kilka płatków chili,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • 50 g startego parmezanu (opcjonalnie),
  • 2 łyżki masła (opcjonalnie),
  • świeża natka pietruszki (do dekoracji).

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania dyni. Obierz ją, usuń pestki i pokrój w niedużą kostkę.
  2. Możesz ją wcześniej podpiec przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza, ale równie dobrze sprawdzi się duszona bezpośrednio w garnku.
  3. Na dnie dużego garnka rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę do momentu, aż zmięknie i lekko się zeszkli.
  4. Dodaj chili, czosnek oraz tymianek i smaż jeszcze chwilę, mieszając.
  5. Następnie wsyp kaszę i smaż przez 2 minuty, aż lekko się przyrumieni.
  6. Dodaj pokrojoną dynię i zacznij stopniowo wlewać gorący bulion, za każdym razem czekając, aż płyn się wchłonie.
  7. Całość gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, regularnie mieszając.
  8. Gdy kasza będzie miękka, a dynia częściowo się rozpadnie, dopraw danie solą i pieprzem.
  9. Na koniec możesz dodać masło i parmezan, jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję.
  10. Gotowe kaszotto podawaj na ciepło, posypane świeżymi ziołami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟