Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak

Dyniowy dżem z pomarańczą to jesienny rarytas, który w wielu domach jest trzymany na specjalne okazje. Do klasycznego przepisu dodaję przyprawę o wyrazistym smaku, która nadaje mu charakteru.

Dżem z dyni i pomarańczy to jesienny klasykDżem z dyni i pomarańczy to jesienny klasyk
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dynia świetnie się sprawdza zarówno w wytrawnych potrawach, jak i w słodkich deserach. Przetwory z dyni są niczym biżuteria na półkach w spiżarni – a ich atrakcyjny wygląd idzie w parze z walorami smakowymi. W ślad za nimi podążają wartości odżywcze, których jest bez liku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowe kluski leniwe. Przepis na tani obiad z sezonowym dodatkiem

Bogactwo beta-karotenu i błonnika

Pękate warzywo jest nie tylko pyszne i strukturalne, ale też bogate w beta-karoten, który wspiera układ odpornościowy i działa jako silny przeciwutleniacz. Beta-karoten jest przekształcany w organizmie w witaminę A – niezbędną dla zdrowia oczu, skóry oraz prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Dodatkowo dynia zawiera dużą ilość błonnika, dzięki czemu wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Błonnik nie tylko poprawia perystaltykę jelit, ale także pomaga w utrzymaniu uczucia sytości, co jest korzystne dla osób dbających o linię. Może również przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Pyszne i zdrowe dodatki do dżemu z dyni

W zestawieniu z pomarańczą i cytryną dynia nabiera przyjemnej słodyczy i pożądanej kwasowości. Pomarańcze dodają dżemowi także intensywnego aromatu, który doskonale komponuje się z delikatnym smakiem warzywnego miąższu. Sok z cytryny natomiast wprowadza orzeźwiającą nutę, która równoważy słodycz i dodaje świeżości.

Świetnym uzupełnieniem takie kompozycji jest starty imbir – nie tylko wzbogaca smak dżemu i dodaje mu nieco ostrości, ale także wprowadza przyjemny, korzenny aromat. Dodatkowo imbir ma właściwości rozgrzewające i wspomaga trawienie, co sprawia, że taki domowy dżemik staje się nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do posiłków.

Przepis na dżem z dyni i pomarańczy

Jeśli lubisz eksperymentować z przyprawami, do dżemu dyniowego możesz dodać również cynamon lub goździki, które podkreślą korzenny aromat i wprowadzą nutkę egzotyczności. Świetnie sprawdzą się również ziarenka z laski wanilii.

Składniki:

  • 1 kg dyni,
  • 100 ml wody
  • 3 pomarańcze,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2–3 cm korzenia imbiru,
  • pół szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz ze skórki, wytnij z niej nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dodaj niewielką ilość wody i gotuj, aż dynia będzie miękka.
  2. Pomarańcze dokładnie umyj i wyparz, po czym z jednej zetrzyj skórkę.
  3. Obierz wszystkie pomarańcze i pokrój cząstki na mniejsze kawałki. Dodaj je do miękkiej już dyni w garnku. Wlej również sok z cytryny. Gotuj, aż pomarańcze się rozpadną.
  4. Następnie zmiksuj dżem przy pomocy blendera ręcznego.
  5. Po zblendowaniu ponownie umieść na palniku, dodaj cukier, starty na drobnych oczkach imbir i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj, a gdy cukier się rozpuści, przełóż dżem do czystych słoików.
  6. Mocno zakręć wieczka, przykryj grubym ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli nakrętki nie będą wklęśnięte, pasteryzuj w garnku lub piekarniku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka