Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę

To ostatni dzwonek na uzupełnienie zapasów na zimę. Za chwilę ceny warzyw pójdą w górę i w sklepach znowu będą dostępne już tylko importowane. Masz ochotę nieco odejść od klasyki? Przygotuj cukinię w azjatyckiej marynacie.

Marynowana cukinia po azjatycku zachwyca smakiemMarynowana cukinia po azjatycku zachwyca smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Warzywa marynowane wprowadzą urozmaicenie na talerzu. Świetnie wypadają w sałatkach makaronowych i ziemniaczanych. Pasują też do kanapek i burgerów, stanowiąc przyjemne przełamanie dla mięsnych bądź jarskich kotletów. W słodko-kwaśnej zalewie możesz przygotować wszystko, a cukinia pod względem walorów smakowych zdecydowanie wychodzi na prowadzenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Azjatycka cukinia gotowa do walki z infekcją

Chociaż piklowana cukinia nie zawiera probiotyków, za które są cenione kiszonki, również może pomóc stawić czoła jesiennym i zimowym przeziębieniom. To zasługa dodatków takich jak czosnek, imbir, chili i kurkuma. Ten zestaw wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Czosnek, dzięki zawartości allicyny, działa jak naturalny antybiotyk. Imbir skutecznie rozgrzewa organizm, łagodzi objawy bólowe i wspomaga układ oddechowy. Kapsaicyna zawarta w chili działa przeciwzapalnie i sprzyja oczyszczaniu zatok. Kurkuma wzmacnia działanie wszystkich pozostałych dodatków, wspierając naturalną odporność organizmu.

Marynowana cukinia po azjatycku

Jeśli masz bardziej dorodną cukinię, obierz ją ze skórki i wytnij ze środka nasiona. Mniejsze warzywa możesz marynować w całości.

Składniki:

  • 2 kg cukinii,
  • 2 cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2–3 cm korzenia imbiru,
  • przyprawy do cukinii: 1 łyżeczka kolendry w ziarnach, 1 łyżeczka suszonej papryczki chili, 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 litr wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokrój w plasterki, półplasterki lub słupki. Przełóż do miski i wymieszaj z cebulą, pokrojoną w pióra.
  2. Zasyp solą i odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie odlej wodę.
  3. Do cukinii dodaj pokrojoną w paseczki paprykę, drobno posiekany czosnek, imbir oraz przyprawy. Całość wymieszaj łyżką.
  4. W garnku zagotuj wodę z octem i cukrem.
  5. Warzywa przełóż do czystych słoików, wlej gorącą zalewę i mocno zakręć wieczka.
  6. Pasteryzuj w garnku lub piekarniku przez ok. 20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥