Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę

To ostatni dzwonek na uzupełnienie zapasów na zimę. Za chwilę ceny warzyw pójdą w górę i w sklepach znowu będą dostępne już tylko importowane. Masz ochotę nieco odejść od klasyki? Przygotuj cukinię w azjatyckiej marynacie.

Marynowana cukinia po azjatycku zachwyca smakiemMarynowana cukinia po azjatycku zachwyca smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Warzywa marynowane wprowadzą urozmaicenie na talerzu. Świetnie wypadają w sałatkach makaronowych i ziemniaczanych. Pasują też do kanapek i burgerów, stanowiąc przyjemne przełamanie dla mięsnych bądź jarskich kotletów. W słodko-kwaśnej zalewie możesz przygotować wszystko, a cukinia pod względem walorów smakowych zdecydowanie wychodzi na prowadzenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Azjatycka cukinia gotowa do walki z infekcją

Chociaż piklowana cukinia nie zawiera probiotyków, za które są cenione kiszonki, również może pomóc stawić czoła jesiennym i zimowym przeziębieniom. To zasługa dodatków takich jak czosnek, imbir, chili i kurkuma. Ten zestaw wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Czosnek, dzięki zawartości allicyny, działa jak naturalny antybiotyk. Imbir skutecznie rozgrzewa organizm, łagodzi objawy bólowe i wspomaga układ oddechowy. Kapsaicyna zawarta w chili działa przeciwzapalnie i sprzyja oczyszczaniu zatok. Kurkuma wzmacnia działanie wszystkich pozostałych dodatków, wspierając naturalną odporność organizmu.

Marynowana cukinia po azjatycku

Jeśli masz bardziej dorodną cukinię, obierz ją ze skórki i wytnij ze środka nasiona. Mniejsze warzywa możesz marynować w całości.

Składniki:

  • 2 kg cukinii,
  • 2 cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2–3 cm korzenia imbiru,
  • przyprawy do cukinii: 1 łyżeczka kolendry w ziarnach, 1 łyżeczka suszonej papryczki chili, 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 litr wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokrój w plasterki, półplasterki lub słupki. Przełóż do miski i wymieszaj z cebulą, pokrojoną w pióra.
  2. Zasyp solą i odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie odlej wodę.
  3. Do cukinii dodaj pokrojoną w paseczki paprykę, drobno posiekany czosnek, imbir oraz przyprawy. Całość wymieszaj łyżką.
  4. W garnku zagotuj wodę z octem i cukrem.
  5. Warzywa przełóż do czystych słoików, wlej gorącą zalewę i mocno zakręć wieczka.
  6. Pasteryzuj w garnku lub piekarniku przez ok. 20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować