Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
To ostatni dzwonek na uzupełnienie zapasów na zimę. Za chwilę ceny warzyw pójdą w górę i w sklepach znowu będą dostępne już tylko importowane. Masz ochotę nieco odejść od klasyki? Przygotuj cukinię w azjatyckiej marynacie.
Warzywa marynowane wprowadzą urozmaicenie na talerzu. Świetnie wypadają w sałatkach makaronowych i ziemniaczanych. Pasują też do kanapek i burgerów, stanowiąc przyjemne przełamanie dla mięsnych bądź jarskich kotletów. W słodko-kwaśnej zalewie możesz przygotować wszystko, a cukinia pod względem walorów smakowych zdecydowanie wychodzi na prowadzenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę
Azjatycka cukinia gotowa do walki z infekcją
Chociaż piklowana cukinia nie zawiera probiotyków, za które są cenione kiszonki, również może pomóc stawić czoła jesiennym i zimowym przeziębieniom. To zasługa dodatków takich jak czosnek, imbir, chili i kurkuma. Ten zestaw wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
Czosnek, dzięki zawartości allicyny, działa jak naturalny antybiotyk. Imbir skutecznie rozgrzewa organizm, łagodzi objawy bólowe i wspomaga układ oddechowy. Kapsaicyna zawarta w chili działa przeciwzapalnie i sprzyja oczyszczaniu zatok. Kurkuma wzmacnia działanie wszystkich pozostałych dodatków, wspierając naturalną odporność organizmu.
Marynowana cukinia po azjatycku
Jeśli masz bardziej dorodną cukinię, obierz ją ze skórki i wytnij ze środka nasiona. Mniejsze warzywa możesz marynować w całości.
Składniki:
- 2 kg cukinii,
- 2 cebule,
- 1 czerwona papryka,
- 3 ząbki czosnku,
- 2–3 cm korzenia imbiru,
- przyprawy do cukinii: 1 łyżeczka kolendry w ziarnach, 1 łyżeczka suszonej papryczki chili, 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 litr wody,
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka cukru,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Cukinię pokrój w plasterki, półplasterki lub słupki. Przełóż do miski i wymieszaj z cebulą, pokrojoną w pióra.
- Zasyp solą i odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie odlej wodę.
- Do cukinii dodaj pokrojoną w paseczki paprykę, drobno posiekany czosnek, imbir oraz przyprawy. Całość wymieszaj łyżką.
- W garnku zagotuj wodę z octem i cukrem.
- Warzywa przełóż do czystych słoików, wlej gorącą zalewę i mocno zakręć wieczka.
- Pasteryzuj w garnku lub piekarniku przez ok. 20 minut.