WAŻNE
TERAZ

Barcelona rozbiła Olympiakos w Lidze Mistrzów

Po udanych grzybobraniu robię kaszotto. Zapach przyciąga całą rodzinę

Kaszotto to prosty sposób na pełne smaku, rozgrzewające danie, które sprawdzi się o każdej porze roku, ale jesienią gdy mamy dostęp do świeżych grzybów, zachwyca obłednym aromatem i kremową konsystencją.

Kaszotto z kaszy jaglanejKaszotto z kaszy jaglanej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kaszotto to polska odsłona klasycznego risotto, w której ryż zastępuje się kaszą – najczęściej jaglaną, gryczaną lub jęczmienną. Dzięki tej zamianie danie zyskuje nie tylko ciekawszy smak i strukturę, ale również większe wartości odżywcze. Jedną z wyjątkowo smacznych propozycji jest kaszotto jaglane z grzybami – aromatyczne, sycące i pełne głębi danie, które doskonale sprawdzi się jako pomysł na pyszny, domowy obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najsmaczniejsze, bogato faszerowane gołąbki. Zastąpią dwudaniowy obiad

Kaszotto z kaszą jaglaną

Kasza jaglana doskonale sprawdza się jako baza do kaszotto dzięki swojej delikatnej strukturze i neutralnemu smakowi. Dzięki temu świetnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami – zarówno grzybami, warzywami, jak i ziołami. Po odpowiednim przygotowaniu, czyli przelaniu najpierw wrzątkiem, a potem zimną wodą, kasza traci charakterystyczną goryczkę i staje się przyjemnie łagodna w smaku. Jej lekkość sprawia, że danie nie jest ciężkie, a jednocześnie pozostaje sycące.

Wartości odżywcze kaszy jaglanej

Dodatkowym atutem kaszy jaglanej są jej wartości odżywcze – jest bogata w białko, witaminy z grupy B, a także magnez i żelazo. Co ważne, nie zawiera glutenu, dlatego może być bezpiecznie spożywana przez osoby z nietolerancją. Regularne włączanie jej do diety wspiera pracę układu trawiennego i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

Przepis na kaszotto z grzybami

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 250 g pieczarek,
  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 100 g świeżych grzybów,
  • 50 g suszonych prawdziwków,
  • 40 g parmezanu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 sztuka cebuli,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Zalej suszone prawdziwki gorącą wodą i odstaw na kilkanaście minut, żeby zmiękły.
  2. W tym czasie przepłucz kaszę jaglaną wrzątkiem i zimną wodą, żeby pozbyć się goryczki.
  3. Pieczarki i świeże grzyby oczyść i pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  4. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor, dodaj pieczarki, świeże i suszone grzyby i smaż kilka minut
  5. Wsyp kaszę, krótko podsmaż i zalej wszystko bulionem oraz wodą z moczenia grzybów i dopraw solą.
  6. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około dwadzieścia minut, mieszając co jakiś czas i w razie potrzeby dolewając bulionu lub wody.
  7. Gdy kasza zmięknie, dodaj starty parmezan, posiekaną natkę, pieprz i suszony majeranek, wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj na ciepło.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki