Kasza jaglana z kurkami. Świetna alternatywa dla jajecznicy na śniadanie

Szukasz alternatywy dla jajecznicy i tostów? Przychodzimy z pomocą i podpowiedzią. Wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj danie, które będzie można określić jako prawdziwe śniadanie mistrzów. To kasza jaglana z kurkami, która zachwyca smakiem i sposobem przygotowania. Poznaj przepis.

ObrazekKasza jaglana z kurkami - Pyszności; Fot. Canva
Karol Wiak

Przygotowując śniadanie, większość osób decyduje się na dobrze znane i cieszące się dużą popularnością dania. Najczęściej jest to jajecznica, owsianka lub ulubione kanapki. Jeśli masz odrobinę czasu, na przykład w weekend, to możesz wykorzystać sezon na kurki i przygotować wytrawne śniadanie z wykorzystaniem tych grzybów. Dodaj jeszcze jajko sadzone i stwórz posiłek, który będzie prawdziwym hitem!

Kasza jaglana z kurkami i jajkiem sadzonym

Kasza jaglana to niezwykle zdrowa i pożywna alternatywa dla tradycyjnych zbóż. Jest bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały, co sprawia, że jest idealna do przygotowania pożywnego śniadania. Jeśli szukasz nowych i smacznych pomysłów na śniadanie, spróbuj przygotować kaszę jaglaną z kurkami i jajkiem sadzonym. To pyszna kombinacja składników, która dostarczy Ci energii na cały dzień.

Obrazek
Kasza jaglana jest niedoceniana, ale pełna wartości - Pyszności; Foto Canva.com

Kasza jaglana z kurkami - przepis

To połączenie kaszy jaglanej z aromatycznymi kurkami i jajkiem sadzonym doda ci energii na cały dzień. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie sezonu na kurki i możliwość przygotowania dania, które charakteryzuje się w pełni unikalnym smakiem. Wypróbuj ten przepis na pożywne śniadanie i rozpocznij dzień, pełen energii i smaku.

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej,
  • 200 g kurek,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • około 2 łyżek masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeży koperek do posypania.
Obrazek
Smażone kurki nadadzą temu śniadaniu niezwykłego aromatu - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie kaszy jaglanej z kurkami i jajkiem sadzonym

To niezwykle proste w przygotowaniu śniadanie. Wykorzystaj sezon na kurki, sięgnij po składniki, które masz w swoim domu i zachwyć wszystkich członków swojej rodziny, serwując im tak smaczny posiłek. Będzie smacznie, jajecznie, grzybowo i kolorowo. Pamiętaj, że w momencie, gdy kurki nie będą już dostępne, to możesz je zastąpić pieczarkami.

  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Następnie gotuj ją według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie gotowa, odcedź ją i odstaw na bok.
  2. Kurki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Na osobnej patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko się zeszklą.
  4. Dodaj kurki i smaż je na średnim ogniu przez kilka minut, aż zmiękną i puszczą soki. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Na osobnej patelni przygotuj jajko sadzone. Wlej odrobinę oleju lub masła, rozgrzej je i delikatnie wbij jajko, dbając o to, aby żółtko nie pękło. Smaż jajko na niskim ogniu przez kilka minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
  6. Na talerzu ułóż porcję kaszy jaglanej, na nią dodaj smażone kurki, a obok umieść jajko sadzone. Posyp potrawę posiekanym koperkiem.
  7. Kasza jaglana z kurkami i jajkiem sadzonym jest gotowa do podania. Możesz ją podać jako pożywne śniadanie lub jako lekki obiad. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża