Kasza jaglana z kurkami. Świetna alternatywa dla jajecznicy na śniadanie

Szukasz alternatywy dla jajecznicy i tostów? Przychodzimy z pomocą i podpowiedzią. Wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj danie, które będzie można określić jako prawdziwe śniadanie mistrzów. To kasza jaglana z kurkami, która zachwyca smakiem i sposobem przygotowania. Poznaj przepis.

ObrazekKasza jaglana z kurkami - Pyszności; Fot. Canva
Karol Wiak

Przygotowując śniadanie, większość osób decyduje się na dobrze znane i cieszące się dużą popularnością dania. Najczęściej jest to jajecznica, owsianka lub ulubione kanapki. Jeśli masz odrobinę czasu, na przykład w weekend, to możesz wykorzystać sezon na kurki i przygotować wytrawne śniadanie z wykorzystaniem tych grzybów. Dodaj jeszcze jajko sadzone i stwórz posiłek, który będzie prawdziwym hitem!

Kasza jaglana z kurkami i jajkiem sadzonym

Kasza jaglana to niezwykle zdrowa i pożywna alternatywa dla tradycyjnych zbóż. Jest bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały, co sprawia, że jest idealna do przygotowania pożywnego śniadania. Jeśli szukasz nowych i smacznych pomysłów na śniadanie, spróbuj przygotować kaszę jaglaną z kurkami i jajkiem sadzonym. To pyszna kombinacja składników, która dostarczy Ci energii na cały dzień.

Obrazek
Kasza jaglana jest niedoceniana, ale pełna wartości - Pyszności; Foto Canva.com

Kasza jaglana z kurkami - przepis

To połączenie kaszy jaglanej z aromatycznymi kurkami i jajkiem sadzonym doda ci energii na cały dzień. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie sezonu na kurki i możliwość przygotowania dania, które charakteryzuje się w pełni unikalnym smakiem. Wypróbuj ten przepis na pożywne śniadanie i rozpocznij dzień, pełen energii i smaku.

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej,
  • 200 g kurek,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • około 2 łyżek masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeży koperek do posypania.
Obrazek
Smażone kurki nadadzą temu śniadaniu niezwykłego aromatu - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie kaszy jaglanej z kurkami i jajkiem sadzonym

To niezwykle proste w przygotowaniu śniadanie. Wykorzystaj sezon na kurki, sięgnij po składniki, które masz w swoim domu i zachwyć wszystkich członków swojej rodziny, serwując im tak smaczny posiłek. Będzie smacznie, jajecznie, grzybowo i kolorowo. Pamiętaj, że w momencie, gdy kurki nie będą już dostępne, to możesz je zastąpić pieczarkami.

  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Następnie gotuj ją według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie gotowa, odcedź ją i odstaw na bok.
  2. Kurki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Na osobnej patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko się zeszklą.
  4. Dodaj kurki i smaż je na średnim ogniu przez kilka minut, aż zmiękną i puszczą soki. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Na osobnej patelni przygotuj jajko sadzone. Wlej odrobinę oleju lub masła, rozgrzej je i delikatnie wbij jajko, dbając o to, aby żółtko nie pękło. Smaż jajko na niskim ogniu przez kilka minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
  6. Na talerzu ułóż porcję kaszy jaglanej, na nią dodaj smażone kurki, a obok umieść jajko sadzone. Posyp potrawę posiekanym koperkiem.
  7. Kasza jaglana z kurkami i jajkiem sadzonym jest gotowa do podania. Możesz ją podać jako pożywne śniadanie lub jako lekki obiad. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟