Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy

Wieczorne mleko na sen to rytuał, który wielu z nas zna z dzieciństwa. Ciepłe, podawane przez mamę co wieczór, miało pomagać zasnąć szybciej i sprawiać, że sen będzie spokojniejszy. Z biegiem lat zaczęłam dodawać do mleka coś, co nie tylko zmienia jego kolor, ale też wzmacnia działanie.

Dlaczego warto pić mleko wiśniowe?Dlaczego warto pić mleko wiśniowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W moim domu wieczory mają swój rytm. Cisza, ciepłe światło lampki i kubek czegoś, co naprawdę koi – mleka wiśniowego. Możesz je pić zarówno na zimno, z miętą i kilkoma kostkami lodu, jak i podgrzane. Ciepłe mleko od lat jest znane z tego, że działa pozytywnie na sen, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić składnik, który podbije jego działanie i nada mu piękny, różowy kolor, czyli wiśnie.

Langosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten sam

Zdrowotne właściwości wiśni i mleka

Wiśnie to jedne z tych owoców, które robią dla zdrowia więcej, niż się wydaje. W ich miąższu kryje się naturalna melatonina, czyli substancja, która pomaga uregulować rytm dnia i nocy, dlatego właśnie są idealnym dodatkiem do mleka, które pijemy przed snem. Dodatkowo są bogate w przeciwutleniacze i delikatne kwasy, które wspierają trawienie i przyjemnie sycą bez uczucia ciężkości, a dzięki temu nie tylko ułatwiają zasypianie, ale też sprawiają, że sen staje się głębszy i spokojniejszy.

Mleko natomiast zawiera tryptofan, czyli aminokwas, z którego organizm wytwarza melatoninę i serotoninę - dwa związki ważne dla nocnej regeneracji. Z kolei wapń obecny w mleku pomaga ten tryptofan przyswoić. Gdy połączysz te dwa składniki, otrzymujesz coś więcej niż pyszny napój – dostajesz wsparcie, które naprawdę czuć.

Kiedy najlepiej pić mleko wiśniowe przed snem?

Mleko wiśniowe najlepiej pić około dwóch godzin przed snem, choć jeśli wracasz późno do domu i chcesz dość szybko pójść spać, wystarczy godzina. Mimo że mleko wiśniowe pomaga zasnąć, nie działa jak tabletki usypiające, więc dobrze jest wtedy zwolnić, odłożyć telefon, przygasić światło i dać sobie tę jedną spokojną chwilę. Z czasem organizm przyzwyczaja się do tego i sam zaczyna wiedzieć, że nadszedł czas odpoczynku.

Przepis na mleko wiśniowe

Składniki:

  • 200 ml mleka,
  • 50 ml soku z wiśni,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej mleko na małym ogniu aż będzie gorące, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  2. Następnie dodaj sok z wiśni, miód i ekstrakt z wanilii.
  3. Całość dokładnie wymieszaj aż składniki się połączą i przelej do kubka.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe