Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni

Nie każdy ma w domu drylownicę, a sezon na czereśnie i wiśnie nie trwa wiecznie. Gdy przychodzi pora na pieczenie ciast, przygotowywanie konfitur okazuje się, że najwięcej czasu pochłania usuwanie pestek. Na szczęście istnieje kilka sposobów, które pozwalają poradzić sobie z tym zadaniem bez specjalistycznego sprzętu.

Poradnik, jak drylować wiśniePoradnik, jak drylować wiśnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Viacheslav
Angelika Grabowska

Jednym z najprostszych sposobów na wydrylowanie czereśni lub wiśni jest użycie słomki do napojów. Najlepiej sprawdza się metalowa – wystarczy przyłożyć owoc ogonkiem do góry i delikatnie wbić słomkę od dołu.

Pestka bez większego oporu powinna wyskoczyć drugim końcem, zostawiając owoc w całości. To szybka i czysta metoda, która sprawdzi się, gdy chcemy zachować kształt owoców, na przykład do dekoracji lub kompotu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pestki brzoskwini. Sprawdź, co zawierają i czy można je bezpiecznie jeść

Proste domowe sposoby

Jeśli akurat nie mamy słomki, można sięgnąć po coś bardziej nieoczywistego – spinacz biurowy. Wystarczy lekko go rozgiąć i stworzyć z niego haczyk, którym "zaczepimy" pestkę i wyciągniemy ją ze środka owocu. To rozwiązanie szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku miękkich wiśni, gdzie pestka często nie trzyma się zbyt mocno i łatwo daje się wyjąć.

Wśród domowych metod na uwagę zasługuje też trik z butelką i pałeczką do sushi. Wystarczy ustawić owoc na szyjce butelki, a następnie delikatnie docisnąć go od góry pałeczką lub końcem drewnianej łyżki. Pestka wpadnie do środka, a my nie zabrudzimy rąk sokiem. To szczególnie wygodne rozwiązanie, jeśli mamy do wydrylowania większą ilość owoców.

Najbardziej klasycznym, choć nieco bardziej czasochłonnym sposobem, jest po prostu przecięcie owocu na pół i ręczne wyjęcie pestki. Sprawdza się to świetnie, gdy nie zależy nam na zachowaniu idealnego kształtu czereśni czy wiśni – na przykład przy robieniu dżemów lub frużelin.

Choć drylowanie bez narzędzi może wydawać się uciążliwe, z pomocą prostych domowych sposobów staje się zaskakująco łatwe. Wystarczy odrobina cierpliwości, kilka kuchennych trików i chęć do działania. A nagroda? Pyszne wypieki, przetwory i desery, które smakują latem nawet w środku zimy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka