Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny

Arbuz to jeden z ulubionych owoców lata, ale jego pestki potrafią zepsuć całą przyjemność z jedzenia. Na szczęście istnieje prosty trik, który pozwala w kilka sekund pozbyć się większości nasion bez żmudnego wydłubywania.

Usuwanie pestek z arbuza nie jest trudneUsuwanie pestek z arbuza nie jest trudne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Latem arbuz trafia na niemal każdy stół: jako samodzielna przekąska, dodatek do sałatek czy owocowych lemoniad. Nic dziwnego: jest lekki, soczysty i cudownie orzeźwiający. Jednak każdy, kto próbował pokroić owoc i podać go dzieciom albo bardziej wybrednym domownikom wie, jak uciążliwe jest usuwanie pestek z arbuza. Zamiast spędzać długie minuty na ich wydłubywaniu, wystarczy zastosować banalnie prosty trik z nożem, dzięki któremu usuwanie pestek z arbuza staje się banalnie proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Arbuzowe oponki. Deser, którym będzie się zajadać cała rodzina

Szybki patent na usuwanie pestek z arbuza

Połówkę arbuza przekrój wzdłuż na ćwiartki i dobrze się mu przyjrzyj. Pestki najczęściej układają się wzdłuż widocznych "żyłek". To właśnie one wskazują, gdzie znajdują się gniazda nasienne. Natnij owoc wzdłuż tych linii, a usuwanie pestek z arbuza stanie się łatwiejsze niż myślisz. Dzięki temu usuniesz fragmenty z gniazdami nasiennymi.

Nie będziesz musiał się męczyć z wydłubywaniem pestek, co bywa bardzo frustrujące. Taki trik sprawdzi się szczególnie dobrze, gdy chcemy przygotować większą ilość arbuza na imprezę, dla dzieci lub do sałatki owocowej.

Usuwanie pestek z arbuza jest pomocne. Ale czy pestki można jeść?

Choć wielu osobom przeszkadzają, pestki (nawet te ciemne) arbuza są jadalne. Zawierają białko, błonnik, magnez, żelazo oraz zdrowe tłuszcze. Można je spożywać w niewielkich ilościach nawet na surowo, choć nie każdy żołądek dobrze je trawi w takiej formie. Alternatywą jest uprażenie pestek, podobnie jak robi się to z dyniowymi czy słonecznikowymi. Tak przygotowane mają orzechowy posmak i świetnie sprawdzą się jako przekąska.

W niektórych miejscach pestki arbuza traktuje się wręcz jak superfoods. Zawarte w nich przeciwutleniacze mogą wspierać układ odpornościowy, a białko roślinne pomaga w regeneracji mięśni. Trzeba jednak pamiętać, że w dużych ilościach mogą być ciężkostrawne, zwłaszcza dla dzieci i osób z wrażliwym układem pokarmowym.

Arbuz to definicja orzeźwienia

Arbuz składa się aż w 92% z wody, dlatego doskonale nawadnia organizm w upalne dni. Zawiera też sporo witaminy C, witamin z grupy B, potasu i przeciwutleniaczy, takich jak likopen. Działa moczopędnie, wspiera metabolizm i jest niskokaloryczny: w 100 g ma zaledwie 30 kcal. Może być więc świetnym wsparciem dla osób dbających o linię i oczyszczających organizm.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"