Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Chyba każdy choć raz spróbował pizzy. Tradycyjnie serwuje się ją na cienkim spodzie, ale nie brakuje odstępstw od tej normy. Pizza na grubszym, bardziej puszystym cieście potrafi smakować nawet lepiej niż jej klasyczna wersja – a fanów takiej odsłony nie brakuje.
Z biegiem lat zaczęto coraz śmielej eksperymentować z pizzą, nadając jej różnorodne formy. Dziś możemy spotkać ją w najróżniejszych odsłonach – na przykład z serem w brzegach lub na puszystym, grubym cieście, które przez lata kojarzyło się głównie z amerykańskimi sieciówkami, a z czasem zdobyło popularność na całym świecie.
Langosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten sam
Pizza na grubym spodzie
Sekret udanego grubego spodu tkwi w odpowiednich proporcjach składników i czasie wyrastania ciasta. Bardzo ważny jest odpowiedni wybór mąki – należy użyć typu 00 lub uniwersalnej oraz świeżych drożdży i odrobiny oliwy. Ciasto powinno być dobrze wyrobione i pozostawione do wyrośnięcia na minimum godzinę. Pieczenie pizzy na grubym spodzie wymaga nieco więcej czasu niż w przypadku cienkiego ciasta. Najlepiej piec ją w temperaturze 220-240 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, dzięki temu spód będzie puszysty, a wierzch idealnie zapieczony.
Przepis na pizzę na grubym spodzie
Składniki na ciasto:
- 530 g mąki pszennej typ 00,
- 300 ml wody,
- 8 g drożdży instant,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli.
Składniki na sos:
- 250 ml passaty pomidorowej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii.
Składniki na wierzch:
- 150 g mozzarella,
- 1 łyżeczka oregano.
Sposób przygotowania:
- W misce połącz mąkę, drożdże, szczyptę soli, letnią wodę i oliwę z oliwek.
- Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem na średnich obrotach przez 4–5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż na złoty kolor.
- Następnie wlej passatę, dopraw solą i pieprzem, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod uchyloną pokrywką przez około 15 minut, pod koniec możesz dodać posiekaną bazylię.
- Gdy ciasto wyrośnie, lekko je zagnieć i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1,5 cm.
- Posmaruj wierzch przygotowanym sosem (omijając brzegi), posyp połową mozzarelli, odstaw na 10–15 minut, aby się nieco napuszyło, następnie dodaj resztę sera.
- Przełóż pizzę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 220-240 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż pizza się zarumieni i ser się roztopi. Gotowe!