Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej

Chyba każdy choć raz spróbował pizzy. Tradycyjnie serwuje się ją na cienkim spodzie, ale nie brakuje odstępstw od tej normy. Pizza na grubszym, bardziej puszystym cieście potrafi smakować nawet lepiej niż jej klasyczna wersja – a fanów takiej odsłony nie brakuje.

Pizza na grubym spodziePizza na grubym spodzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Z biegiem lat zaczęto coraz śmielej eksperymentować z pizzą, nadając jej różnorodne formy. Dziś możemy spotkać ją w najróżniejszych odsłonach – na przykład z serem w brzegach lub na puszystym, grubym cieście, które przez lata kojarzyło się głównie z amerykańskimi sieciówkami, a z czasem zdobyło popularność na całym świecie.

Langosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten sam

Pizza na grubym spodzie

Sekret udanego grubego spodu tkwi w odpowiednich proporcjach składników i czasie wyrastania ciasta. Bardzo ważny jest odpowiedni wybór mąki – należy użyć typu 00 lub uniwersalnej oraz świeżych drożdży i odrobiny oliwy. Ciasto powinno być dobrze wyrobione i pozostawione do wyrośnięcia na minimum godzinę. Pieczenie pizzy na grubym spodzie wymaga nieco więcej czasu niż w przypadku cienkiego ciasta. Najlepiej piec ją w temperaturze 220-240 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, dzięki temu spód będzie puszysty, a wierzch idealnie zapieczony.

Przepis na pizzę na grubym spodzie

Składniki na ciasto:

  • 530 g mąki pszennej typ 00,
  • 300 ml wody,
  • 8 g drożdży instant,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli.

Składniki na sos:

  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii.

Składniki na wierzch:

  • 150 g mozzarella,
  • 1 łyżeczka oregano.

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz mąkę, drożdże, szczyptę soli, letnią wodę i oliwę z oliwek.
  2. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem na średnich obrotach przez 4–5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
  4. W tym czasie przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż na złoty kolor.
  5. Następnie wlej passatę, dopraw solą i pieprzem, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod uchyloną pokrywką przez około 15 minut, pod koniec możesz dodać posiekaną bazylię.
  6. Gdy ciasto wyrośnie, lekko je zagnieć i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1,5 cm.
  7. Posmaruj wierzch przygotowanym sosem (omijając brzegi), posyp połową mozzarelli, odstaw na 10–15 minut, aby się nieco napuszyło, następnie dodaj resztę sera.
  8. Przełóż pizzę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220-240 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż pizza się zarumieni i ser się roztopi. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀