Do ciasta dodaję wytrawne dodatki. Placuszki smakują jak pizza
Choć na pierwszy rzut oka wyglądają jak klasyczne naleśniki, te wytrawne placuszki smakują niemal jak mini pizze z patelni. Są puszyste, sycące i świetnie komponują się z ulubionymi sosami.
Zazwyczaj pancakes kojarzą się ze słodkimi dodatkami – owocami, syropem klonowym czy dżemem. Tymczasem ich wytrawna wersja to świetna alternatywa, która zaskakuje smakiem i aromatem. Do ciasta możesz dodać starty ser, podsmażone pieczarki, kawałki szynki, oliwki, a nawet suszone pomidory. Wzbogacone o zioła i przyprawy, po usmażeniu przypominają w smaku pizzę – tyle że bez wyrabiania ciasta i bez pieczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Pomysł na sycące śniadanie lub kolację
Wytrawne pancakes sprawdzą się o każdej porze dnia – jako szybkie śniadanie, ciepła kolacja czy nawet przekąska na wynos. Podane na ciepło z sosem czosnkowym, jogurtowym albo pomidorowym mogą z powodzeniem zastąpić klasyczne kanapki. Dobrze smakują też na zimno, dlatego śmiało możesz zabrać je ze sobą do pracy czy na piknik. W dodatku łatwo dopasować je do zawartości lodówki – wystarczy kilka prostych składników, by uzyskać pełnowartościowy i pyszny posiłek. Zachwycą szczególnie najmłodszych, których może przekonać to, ze tak przygotowane placuszki dzięki dodatkowi sera i sosu pomidorowego przypominają pizzę.
Składnik na wytrawne pancakes
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 2 jajka,
- 100 g pieczarek,
- 60 g szynki,
- 40 g czarnych oliwek bez pestek,
- 50 g roztopionego masła,
- 100 g startego sera żółtego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- ketchup lub sos pomidorowy do podania.
Sposób przygotowania:
- Obierz pieczarki, opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w cienkie plasterki.
- Szynkę pokrój w cienkie paski, oliwki odsącz i posiekaj na mniejsze kawałki.
- Podsmaż pieczarki na suchej patelni przez 3–4 minuty, aż odparują wodę i lekko się zarumienią, następnie odstaw do wystudzenia.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i oregano.
- W osobnym naczyniu roztrzep jajka z mlekiem, dodaj przestudzone roztopione masło, następnie połącz mokre składniki z suchymi mieszając tylko do połączenia.
- Wsyp starty ser, wystudzone pieczarki, szynkę i oliwki, całość wymieszaj i odstaw na 15 minut, by ciasto zgęstniało.
- Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju, nakładaj porcje ciasta łyżką i smaż na średnim ogniu po 2–3 minuty z każdej strony, aż placuszki i będą złociste i puszyste.
- Podawaj z sosem pomidorowym lub ketchupem.