Do ciasta dodaję wytrawne dodatki. Placuszki smakują jak pizza

Choć na pierwszy rzut oka wyglądają jak klasyczne naleśniki, te wytrawne placuszki smakują niemal jak mini pizze z patelni. Są puszyste, sycące i świetnie komponują się z ulubionymi sosami.

Wytrawne placuszki z dodatkiem mięsa i warzywWytrawne placuszki z dodatkiem mięsa i warzyw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zazwyczaj pancakes kojarzą się ze słodkimi dodatkami – owocami, syropem klonowym czy dżemem. Tymczasem ich wytrawna wersja to świetna alternatywa, która zaskakuje smakiem i aromatem. Do ciasta możesz dodać starty ser, podsmażone pieczarki, kawałki szynki, oliwki, a nawet suszone pomidory. Wzbogacone o zioła i przyprawy, po usmażeniu przypominają w smaku pizzę – tyle że bez wyrabiania ciasta i bez pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Pomysł na sycące śniadanie lub kolację

Wytrawne pancakes sprawdzą się o każdej porze dnia – jako szybkie śniadanie, ciepła kolacja czy nawet przekąska na wynos. Podane na ciepło z sosem czosnkowym, jogurtowym albo pomidorowym mogą z powodzeniem zastąpić klasyczne kanapki. Dobrze smakują też na zimno, dlatego śmiało możesz zabrać je ze sobą do pracy czy na piknik. W dodatku łatwo dopasować je do zawartości lodówki – wystarczy kilka prostych składników, by uzyskać pełnowartościowy i pyszny posiłek. Zachwycą szczególnie najmłodszych, których może przekonać to, ze tak przygotowane placuszki dzięki dodatkowi sera i sosu pomidorowego przypominają pizzę.

Składnik na wytrawne pancakes

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 100 g pieczarek,
  • 60 g szynki,
  • 40 g czarnych oliwek bez pestek,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • ketchup lub sos pomidorowy do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz pieczarki, opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Szynkę pokrój w cienkie paski, oliwki odsącz i posiekaj na mniejsze kawałki.
  3. Podsmaż pieczarki na suchej patelni przez 3–4 minuty, aż odparują wodę i lekko się zarumienią, następnie odstaw do wystudzenia.
  4. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i oregano.
  5. W osobnym naczyniu roztrzep jajka z mlekiem, dodaj przestudzone roztopione masło, następnie połącz mokre składniki z suchymi mieszając tylko do połączenia.
  6. Wsyp starty ser, wystudzone pieczarki, szynkę i oliwki, całość wymieszaj i odstaw na 15 minut, by ciasto zgęstniało.
  7. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju, nakładaj porcje ciasta łyżką i smaż na średnim ogniu po 2–3 minuty z każdej strony, aż placuszki i będą złociste i puszyste.
  8. Podawaj z sosem pomidorowym lub ketchupem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟