We Włoszech zajadałam się tym plackiem. Jest jeszcze lepszy niż pizza

Chociaż z kuchnią włoską kojarzy się przede wszystkim pasta i pizza, to do odkrycia ma wiele innych przysmaków. Wśród nich jest sycylijska mattonella.

Sycylijski przysmakSycylijski przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jeśli zabierzemy się za dosłowne tłumaczenie, to przy zamawianiu mattonella palermitana poprosimy po prostu o płytkę z Palermo. Jeśli jednak nie pójdziemy do sklepu budowlanego, a do jednej z sycylijskich restauracji, dostaniemy pyszny wypiek z serem i szynką. To włoski klasyk, który świetnie zastąpi pizzę oraz kanapki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Włoska mattonella z szynką i serem

To danie to kwintesencja sycylijskiego street foodu z Palermo. Można się na nią natknąć niemal w każdej szanującej się rosticcerii, czyli lokalnej piekarni z szybkimi przekąskami. To kwintesencja sycylijskiego pragmatyzmu kulinarnego – ma być smacznie, sycąco i prosto.

Sycylijska przekąska
Sycylijska przekąska © Adobe Stock | Ezume Images

Pod złocistym, chrupiącym ciastem skrywa się pyszny farsz, najczęściej z włoskiej wędliny oraz sera mozzarella. Czasem jest tam burrata, innym razem salami, liście bazylii czy suszone pomidory. To coś pomiędzy pizzą a serwowaną na ciepło kanapką. Ciasto jest drożdżowe, przypominające nieco to na brioszki.

Składniki:

Na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej typu 0,
  • 150 g mąki pszennej typu 00,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 310 ml letniej wody,
  • 50 g cukru,
  • 20 g soli,
  • 50 g miękkiego masła.

Na farsz:

  • 250 g passaty pomidorowej,
  • 200 g salami lub gotowanej szynki (może być inna, dowolna włoska wędlina),
  • 200 g sera mozzarella,
  • oregano, bazylia, sól i pieprz do smaku,
  • sezam do posypania.

Dodatkowo:

  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę.
  2. Drożdże pokrusz i rozpuść w niewielkiej ilości wody wraz z cukrem.
  3. Do mąki dodaj drożdże, miękkie masło oraz sól i zacznij zagniatać ciasto, dolewając stopniowo wodę.
  4. Wyrób dokładnie, aż masa będzie miękka, jednolita i elastyczna.
  5. Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  6. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części.
  7. Rozwałkuj pierwszą część na cienki prostokąt i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Passatę dopraw solą, pieprzem, bazylią oraz oregano. Zostaw ok. 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi ciasta
  9. Rozprowadź kilka łyżek na cieście, dodaj salami oraz ser.
  10. Rozwałkuj drugie ciasto na taki sam prostokąt i przykryj farsz.
  11. Dociśnij brzegi, aby ciasto się połączyło.
  12. W małej miseczce rozbełtaj żółtko z łyżką mleka i posmaruj tym wierzch mattonelli. Obficie posyp nasionami sezamu.
  13. Ponownie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby ciasto lekko podrosło.
  14. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut. Jeśli zauważysz, że wierzch zbyt szybko się rumieni, możesz przykryć go folią aluminiową.

Lekko przestudź przed krojeniem. Mattonella dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina