We Włoszech zajadałam się tym plackiem. Jest jeszcze lepszy niż pizza
Chociaż z kuchnią włoską kojarzy się przede wszystkim pasta i pizza, to do odkrycia ma wiele innych przysmaków. Wśród nich jest sycylijska mattonella.
Jeśli zabierzemy się za dosłowne tłumaczenie, to przy zamawianiu mattonella palermitana poprosimy po prostu o płytkę z Palermo. Jeśli jednak nie pójdziemy do sklepu budowlanego, a do jednej z sycylijskich restauracji, dostaniemy pyszny wypiek z serem i szynką. To włoski klasyk, który świetnie zastąpi pizzę oraz kanapki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Włoska mattonella z szynką i serem
To danie to kwintesencja sycylijskiego street foodu z Palermo. Można się na nią natknąć niemal w każdej szanującej się rosticcerii, czyli lokalnej piekarni z szybkimi przekąskami. To kwintesencja sycylijskiego pragmatyzmu kulinarnego – ma być smacznie, sycąco i prosto.
Pod złocistym, chrupiącym ciastem skrywa się pyszny farsz, najczęściej z włoskiej wędliny oraz sera mozzarella. Czasem jest tam burrata, innym razem salami, liście bazylii czy suszone pomidory. To coś pomiędzy pizzą a serwowaną na ciepło kanapką. Ciasto jest drożdżowe, przypominające nieco to na brioszki.
Składniki:
Na ciasto:
- 350 g mąki pszennej typu 0,
- 150 g mąki pszennej typu 00,
- 25 g świeżych drożdży,
- 310 ml letniej wody,
- 50 g cukru,
- 20 g soli,
- 50 g miękkiego masła.
Na farsz:
- 250 g passaty pomidorowej,
- 200 g salami lub gotowanej szynki (może być inna, dowolna włoska wędlina),
- 200 g sera mozzarella,
- oregano, bazylia, sól i pieprz do smaku,
- sezam do posypania.
Dodatkowo:
- 1 żółtko,
- 1 łyżka mleka.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsyp mąkę.
- Drożdże pokrusz i rozpuść w niewielkiej ilości wody wraz z cukrem.
- Do mąki dodaj drożdże, miękkie masło oraz sól i zacznij zagniatać ciasto, dolewając stopniowo wodę.
- Wyrób dokładnie, aż masa będzie miękka, jednolita i elastyczna.
- Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Po tym czasie podziel ciasto na dwie części.
- Rozwałkuj pierwszą część na cienki prostokąt i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Passatę dopraw solą, pieprzem, bazylią oraz oregano. Zostaw ok. 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi ciasta
- Rozprowadź kilka łyżek na cieście, dodaj salami oraz ser.
- Rozwałkuj drugie ciasto na taki sam prostokąt i przykryj farsz.
- Dociśnij brzegi, aby ciasto się połączyło.
- W małej miseczce rozbełtaj żółtko z łyżką mleka i posmaruj tym wierzch mattonelli. Obficie posyp nasionami sezamu.
- Ponownie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby ciasto lekko podrosło.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut. Jeśli zauważysz, że wierzch zbyt szybko się rumieni, możesz przykryć go folią aluminiową.
Lekko przestudź przed krojeniem. Mattonella dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!