We Włoszech zajadałam się tym plackiem. Jest jeszcze lepszy niż pizza

Chociaż z kuchnią włoską kojarzy się przede wszystkim pasta i pizza, to do odkrycia ma wiele innych przysmaków. Wśród nich jest sycylijska mattonella.

Sycylijski przysmakSycylijski przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jeśli zabierzemy się za dosłowne tłumaczenie, to przy zamawianiu mattonella palermitana poprosimy po prostu o płytkę z Palermo. Jeśli jednak nie pójdziemy do sklepu budowlanego, a do jednej z sycylijskich restauracji, dostaniemy pyszny wypiek z serem i szynką. To włoski klasyk, który świetnie zastąpi pizzę oraz kanapki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka jak tort. Efektowna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek

Włoska mattonella z szynką i serem

To danie to kwintesencja sycylijskiego street foodu z Palermo. Można się na nią natknąć niemal w każdej szanującej się rosticcerii, czyli lokalnej piekarni z szybkimi przekąskami. To kwintesencja sycylijskiego pragmatyzmu kulinarnego – ma być smacznie, sycąco i prosto.

Sycylijska przekąska
Sycylijska przekąska © Adobe Stock | Ezume Images

Pod złocistym, chrupiącym ciastem skrywa się pyszny farsz, najczęściej z włoskiej wędliny oraz sera mozzarella. Czasem jest tam burrata, innym razem salami, liście bazylii czy suszone pomidory. To coś pomiędzy pizzą a serwowaną na ciepło kanapką. Ciasto jest drożdżowe, przypominające nieco to na brioszki.

Składniki:

Na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej typu 0,
  • 150 g mąki pszennej typu 00,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 310 ml letniej wody,
  • 50 g cukru,
  • 20 g soli,
  • 50 g miękkiego masła.

Na farsz:

  • 250 g passaty pomidorowej,
  • 200 g salami lub gotowanej szynki (może być inna, dowolna włoska wędlina),
  • 200 g sera mozzarella,
  • oregano, bazylia, sól i pieprz do smaku,
  • sezam do posypania.

Dodatkowo:

  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę.
  2. Drożdże pokrusz i rozpuść w niewielkiej ilości wody wraz z cukrem.
  3. Do mąki dodaj drożdże, miękkie masło oraz sól i zacznij zagniatać ciasto, dolewając stopniowo wodę.
  4. Wyrób dokładnie, aż masa będzie miękka, jednolita i elastyczna.
  5. Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  6. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części.
  7. Rozwałkuj pierwszą część na cienki prostokąt i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Passatę dopraw solą, pieprzem, bazylią oraz oregano. Zostaw ok. 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi ciasta
  9. Rozprowadź kilka łyżek na cieście, dodaj salami oraz ser.
  10. Rozwałkuj drugie ciasto na taki sam prostokąt i przykryj farsz.
  11. Dociśnij brzegi, aby ciasto się połączyło.
  12. W małej miseczce rozbełtaj żółtko z łyżką mleka i posmaruj tym wierzch mattonelli. Obficie posyp nasionami sezamu.
  13. Ponownie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby ciasto lekko podrosło.
  14. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut. Jeśli zauważysz, że wierzch zbyt szybko się rumieni, możesz przykryć go folią aluminiową.

Lekko przestudź przed krojeniem. Mattonella dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀