We Włoszech zajadałam się tym plackiem. Jest jeszcze lepszy niż pizza

Chociaż z kuchnią włoską kojarzy się przede wszystkim pasta i pizza, to do odkrycia ma wiele innych przysmaków. Wśród nich jest sycylijska mattonella.

Sycylijski przysmakSycylijski przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jeśli zabierzemy się za dosłowne tłumaczenie, to przy zamawianiu mattonella palermitana poprosimy po prostu o płytkę z Palermo. Jeśli jednak nie pójdziemy do sklepu budowlanego, a do jednej z sycylijskich restauracji, dostaniemy pyszny wypiek z serem i szynką. To włoski klasyk, który świetnie zastąpi pizzę oraz kanapki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka jak tort. Efektowna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek

Włoska mattonella z szynką i serem

To danie to kwintesencja sycylijskiego street foodu z Palermo. Można się na nią natknąć niemal w każdej szanującej się rosticcerii, czyli lokalnej piekarni z szybkimi przekąskami. To kwintesencja sycylijskiego pragmatyzmu kulinarnego – ma być smacznie, sycąco i prosto.

Sycylijska przekąska
Sycylijska przekąska © Adobe Stock | Ezume Images

Pod złocistym, chrupiącym ciastem skrywa się pyszny farsz, najczęściej z włoskiej wędliny oraz sera mozzarella. Czasem jest tam burrata, innym razem salami, liście bazylii czy suszone pomidory. To coś pomiędzy pizzą a serwowaną na ciepło kanapką. Ciasto jest drożdżowe, przypominające nieco to na brioszki.

Składniki:

Na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej typu 0,
  • 150 g mąki pszennej typu 00,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 310 ml letniej wody,
  • 50 g cukru,
  • 20 g soli,
  • 50 g miękkiego masła.

Na farsz:

  • 250 g passaty pomidorowej,
  • 200 g salami lub gotowanej szynki (może być inna, dowolna włoska wędlina),
  • 200 g sera mozzarella,
  • oregano, bazylia, sól i pieprz do smaku,
  • sezam do posypania.

Dodatkowo:

  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę.
  2. Drożdże pokrusz i rozpuść w niewielkiej ilości wody wraz z cukrem.
  3. Do mąki dodaj drożdże, miękkie masło oraz sól i zacznij zagniatać ciasto, dolewając stopniowo wodę.
  4. Wyrób dokładnie, aż masa będzie miękka, jednolita i elastyczna.
  5. Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  6. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części.
  7. Rozwałkuj pierwszą część na cienki prostokąt i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Passatę dopraw solą, pieprzem, bazylią oraz oregano. Zostaw ok. 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi ciasta
  9. Rozprowadź kilka łyżek na cieście, dodaj salami oraz ser.
  10. Rozwałkuj drugie ciasto na taki sam prostokąt i przykryj farsz.
  11. Dociśnij brzegi, aby ciasto się połączyło.
  12. W małej miseczce rozbełtaj żółtko z łyżką mleka i posmaruj tym wierzch mattonelli. Obficie posyp nasionami sezamu.
  13. Ponownie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby ciasto lekko podrosło.
  14. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut. Jeśli zauważysz, że wierzch zbyt szybko się rumieni, możesz przykryć go folią aluminiową.

Lekko przestudź przed krojeniem. Mattonella dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości