Dorzucam czekoladę do bułeczek. Dzieci jedzą, aż im się trzęsą uszy
Te bułeczki to pyszny zamiennik drożdżówek, który zachwyci zarówno tych mniejszych, jak i większych miłośników słodkości. Żadne sklepowe gotowce nie mogą im się równać.
Są mięciutkie, puszyste i pięknie pachną masłem. Kawałki czekolady znaleźć można w każdym kęsie. Nie potrzeba do nich żadnych dodatków, wystarczy szklanka mleka lub kubek gorącej kawy i można odpłynąć w zachwytach nad bułeczkami. Już sam zapach zaczyna powoduje wzmożoną pracę ślinianek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Balladyna z malinami. Połączenie tych warstw zasługuje na medal
Mleczne bułeczki z czekoladą
Maślane bułki z kawałkami czekolady znaleźć można w wielu supermarketach. Ich skład zostawia jednak wiele do życzenia. Zrobić je można z łatwością w domu. Wychodzą jeszcze smaczniejsze i bogatsze w czekoladę. Domowe brioszki mają cieniutką, zarumienioną skórkę, pod którą skrywa się puszyste wnętrze. Do ciasta dorzucić można zarówno czekoladę mleczną, gorzką, jak i białą. Ja proponuję postawić na mieszankę różnych rodzajów. Do drożdżowego ciasta dorzucam także ziarenka wanilii z całej laski. Dodają niepowtarzalny smak i aromat.
Te bułeczki najlepiej smakują na świeżo lub zjedzone następnego dnia. Możesz je nieco podgrzać w piekarniku lub airfryerze przed podaniem, by uzyskać efekt rozpuszczonej czekolady.
Składniki:
Rozczyn
- 30 g drożdży,
- 100 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
Ciasto
- 80 g cukru,
- 3 żółtka,
- 1 jajko,
- 100 g rozpuszczonego masła,
- 600-650 g mąki pszennej,
- 150 ml mleka.:
- 150 g czekolady mlecznej,
- 60 g czekolady białej,
- 60 g czekolady gorzkiej,
- 1 laska wanilii,
- 1 żółtko i 1 łyżka mleka do posmarowania.
Sposób przygotowania:
- Do miski wkrusz drożdże, dodaj cukier, ciepłe mleko oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw rozczyn na 15 minut do wyrośnięcia.
- Masło do ciasta rozpuść i przestudź.
- Żółtka oraz jajko utrzyj na puszystą, jasną masę wraz z cukrem.
- Dodaj mąkę, roztopione masło, ciepłe mleko, ziarenka wanilii oraz przygotowany rozczyn.
- Wyrób gładkie ciasto, nieco rzadsze niż tradycyjne. Możesz to zrobić ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z hakami.
- Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszaj.
- Podziel ciasto na mniejsze porcje i uformuj kulki.
- Odłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i odstaw na 20 minut, aby podrosły.
- Bułeczki posmaruj żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20-25 minut.
Gotowe bułeczki możesz podawać na ciepło. Smacznego!