Dorzucam czekoladę do bułeczek. Dzieci jedzą, aż im się trzęsą uszy

Te bułeczki to pyszny zamiennik drożdżówek, który zachwyci zarówno tych mniejszych, jak i większych miłośników słodkości. Żadne sklepowe gotowce nie mogą im się równać.

Mleczne bułeczki z czekoladąMleczne bułeczki z czekoladą
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Są mięciutkie, puszyste i pięknie pachną masłem. Kawałki czekolady znaleźć można w każdym kęsie. Nie potrzeba do nich żadnych dodatków, wystarczy szklanka mleka lub kubek gorącej kawy i można odpłynąć w zachwytach nad bułeczkami. Już sam zapach zaczyna powoduje wzmożoną pracę ślinianek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Balladyna z malinami. Połączenie tych warstw zasługuje na medal

Mleczne bułeczki z czekoladą

Maślane bułki z kawałkami czekolady znaleźć można w wielu supermarketach. Ich skład zostawia jednak wiele do życzenia. Zrobić je można z łatwością w domu. Wychodzą jeszcze smaczniejsze i bogatsze w czekoladę. Domowe brioszki mają cieniutką, zarumienioną skórkę, pod którą skrywa się puszyste wnętrze. Do ciasta dorzucić można zarówno czekoladę mleczną, gorzką, jak i białą. Ja proponuję postawić na mieszankę różnych rodzajów. Do drożdżowego ciasta dorzucam także ziarenka wanilii z całej laski. Dodają niepowtarzalny smak i aromat.

Mleczne brioszki z czekoladą
Mleczne brioszki z czekoladą © Pyszności

Te bułeczki najlepiej smakują na świeżo lub zjedzone następnego dnia. Możesz je nieco podgrzać w piekarniku lub airfryerze przed podaniem, by uzyskać efekt rozpuszczonej czekolady.

Składniki:

Rozczyn

  • 30 g drożdży,
  • 100 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej,

Ciasto

  • 80 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • 600-650 g mąki pszennej,
  • 150 ml mleka.:
  • 150 g czekolady mlecznej,
  • 60 g czekolady białej,
  • 60 g czekolady gorzkiej,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 żółtko i 1 łyżka mleka do posmarowania.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wkrusz drożdże, dodaj cukier, ciepłe mleko oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.
  2. Odstaw rozczyn na 15 minut do wyrośnięcia.
  3. Masło do ciasta rozpuść i przestudź.
  4. Żółtka oraz jajko utrzyj na puszystą, jasną masę wraz z cukrem.
  5. Dodaj mąkę, roztopione masło, ciepłe mleko, ziarenka wanilii oraz przygotowany rozczyn.
  6. Wyrób gładkie ciasto, nieco rzadsze niż tradycyjne. Możesz to zrobić ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z hakami.
  7. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  8. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszaj.
  9. Podziel ciasto na mniejsze porcje i uformuj kulki.
  10. Odłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i odstaw na 20 minut, aby podrosły.
  11. Bułeczki posmaruj żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka.
  12. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20-25 minut.

Gotowe bułeczki możesz podawać na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥