Dorzucam czekoladę do bułeczek. Dzieci jedzą, aż im się trzęsą uszy

Te bułeczki to pyszny zamiennik drożdżówek, który zachwyci zarówno tych mniejszych, jak i większych miłośników słodkości. Żadne sklepowe gotowce nie mogą im się równać.

Mleczne bułeczki z czekoladąMleczne bułeczki z czekoladą
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Są mięciutkie, puszyste i pięknie pachną masłem. Kawałki czekolady znaleźć można w każdym kęsie. Nie potrzeba do nich żadnych dodatków, wystarczy szklanka mleka lub kubek gorącej kawy i można odpłynąć w zachwytach nad bułeczkami. Już sam zapach zaczyna powoduje wzmożoną pracę ślinianek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Balladyna z malinami. Połączenie tych warstw zasługuje na medal

Mleczne bułeczki z czekoladą

Maślane bułki z kawałkami czekolady znaleźć można w wielu supermarketach. Ich skład zostawia jednak wiele do życzenia. Zrobić je można z łatwością w domu. Wychodzą jeszcze smaczniejsze i bogatsze w czekoladę. Domowe brioszki mają cieniutką, zarumienioną skórkę, pod którą skrywa się puszyste wnętrze. Do ciasta dorzucić można zarówno czekoladę mleczną, gorzką, jak i białą. Ja proponuję postawić na mieszankę różnych rodzajów. Do drożdżowego ciasta dorzucam także ziarenka wanilii z całej laski. Dodają niepowtarzalny smak i aromat.

Mleczne brioszki z czekoladą
Mleczne brioszki z czekoladą © Pyszności

Te bułeczki najlepiej smakują na świeżo lub zjedzone następnego dnia. Możesz je nieco podgrzać w piekarniku lub airfryerze przed podaniem, by uzyskać efekt rozpuszczonej czekolady.

Składniki:

Rozczyn

  • 30 g drożdży,
  • 100 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej,

Ciasto

  • 80 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • 600-650 g mąki pszennej,
  • 150 ml mleka.:
  • 150 g czekolady mlecznej,
  • 60 g czekolady białej,
  • 60 g czekolady gorzkiej,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 żółtko i 1 łyżka mleka do posmarowania.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wkrusz drożdże, dodaj cukier, ciepłe mleko oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.
  2. Odstaw rozczyn na 15 minut do wyrośnięcia.
  3. Masło do ciasta rozpuść i przestudź.
  4. Żółtka oraz jajko utrzyj na puszystą, jasną masę wraz z cukrem.
  5. Dodaj mąkę, roztopione masło, ciepłe mleko, ziarenka wanilii oraz przygotowany rozczyn.
  6. Wyrób gładkie ciasto, nieco rzadsze niż tradycyjne. Możesz to zrobić ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z hakami.
  7. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  8. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszaj.
  9. Podziel ciasto na mniejsze porcje i uformuj kulki.
  10. Odłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i odstaw na 20 minut, aby podrosły.
  11. Bułeczki posmaruj żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka.
  12. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20-25 minut.

Gotowe bułeczki możesz podawać na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom