Tak przygotowana przyjemnie chrupie. Dobra do zupy lub zamiast chipsów
Nawet jeśli dbasz o zdrową dietę, nie musisz całkowicie rezygnować z chrupiących przekąsek. Wystarczy, że ograniczysz produkty wysokoprzetworzone i smażone w głębokim tłuszczu, takie jak chipsy czy orzeszki w skorupce. Zamiast tego przygotuj prażoną ciecierzycę. Obtocz ją w ulubionych przyprawach i ciesz się aromatyczną przekąską podczas domowych seansów filmowych.
Kształtne kuleczki ciecierzycy możesz przygotować na dwa sposoby – klasycznie w piekarniku lub w airfryerze, który za sprawą stale krążącego powietrza pozwala na przygotowanie chrupiących potraw bez – lub przy minimalnym dodatku – tłuszczu. Do prażenia najlepiej sprawdzają się suche nasiona ciecierzycy, ale jeśli masz mało czasu, możesz sięgnąć także po ciecierzycę w słoiku lub puszce. To z pewnością o wiele szybsze rozwiązanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni
Jak przygotować ciecierzycę do prażenia?
Zanim wstawisz ciecierzycę do piekarnika lub airfryera, musisz ją wcześniej namoczyć i ugotować. Nie jest to trudne ani pracochłonne, ale wymaga wcześniejszego zaplanowania. Nasiona zalej trzykrotną ilością zimnej wody, przykryj pokrywką i odstaw na 8-12 godzin. Rano odlej wodę i dokładnie wypłucz ciecierzycę. Zalej świeżą wodą i wstaw do zagotowania z dodatkiem soli na 15-20 minut.
Wartości odżywcze prażonej ciecierzycy
Małgorzata Makowska, autorka bloga qulinarna.com, podaje wartości odżywcze ciecierzycy z piekarnika, porównując je do wartości popcornu i orzeszków w skorupkach. Z zestawienia wynika, że najbardziej kaloryczne są orzeszki w skorupkach (555 kcal w 100 g), drugie miejsce zajmuje popcorn (441 kcal w 100 g), a daleko za nimi plasuje się prażona ciecierzyca, która zawiera ok. 250 kcal w 100 g.
Ta przekąska jest także bogatym źródłem białka roślinnego i błonnika, który reguluje poziom cukru we krwi i zapewnia uczucie sytości. Ciecierzyca zawiera cenne minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor czy potas oraz witaminy z grupy B. Orzeszki byłyby wartościową przekąską bez dodatku soli i bez chrupiącej skorupki.
Przepis na prażoną ciecierzycę z piekarnika
Jeśli chcesz przygotować ciecierzycę z airfryera, zamiast dwóch łyżek oliwy możesz dodać jedną. Z 300 g ugotowanych strączków otrzymasz ok. 100 g prażonej przekąski, ponieważ podczas pieczenia odparuje z niej duża ilość wody.
Składniki:
- 300 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta soli
Wykonanie:
- Ugotowaną i przestudzoną cieciorkę (lub odcedzoną ciecierzycę z puszki) wymieszaj w misce z oliwą i przyprawami.
- Rozłóż równomiernie na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20-25 minut.
Przepis pochodzi z serwisu: qulinarna.com