Po co kupować ciecierzycę w sklepie, skoro lepszą można zrobić w domu. To oszczędność i wspaniały smak

Ten artykuł to nie tylko przepis na przygotowanie ciecierzycy w zalewie. To również sposób na, po pierwsze, ułatwienie sobie życia, a po drugie - zaoszczędzenie masy czasu i pieniędzy. Za wszystkimi tymi pozytywami stoi właśnie domowa ciecierzyca do słoików. 

ObrazekCiecierzyca do słoików - Pyszności; foto: Canva

Jeśli jesteś fanką ciecierzycy, na pewno nieraz korzystałaś z oferty sklepowej pod postacią puszki z gotowaną cieciorką. Nie jesteś jedyna - w końcu rzadko kiedy znajdujemy czas na przygotowanie domowej cieciorki właśnie wtedy, kiedy najdzie nas na użycie jej do dania.

Jeśli więc używałaś kiedyś cieciorki z puszki, być może ciebie również denerwowało wrażenie, że kompletnie ,,przeszła" zapachem opakowania. Cena tego artykułu również potrafi zniechęcić, zwłaszcza w porównaniu z przygotowaniem go domowym sposobem.

Obrazek
Ciecierzyca do słoików - Pyszności; foto: Canva

Ale cieciorka (podobnie jak jej kuzyni z grupy roślin strączkowych) zrobiona w zaciszu domowym wymaga czasu i cierpliwości. Namaczanie, później gotowanie - kto by miał na to czas za każdym razem, gdy chcemy jej użyć? A sposobów na jej wykorzystanie jest przecież mnóstwo. Gulasz, hummus, zupa...

Warto więc dowiedzieć się jak oszczędzić czas i pieniądze. Wystarczy namoczyć i ugotować większą ilość cieciorki za jednym zamachem a później umieścić ją w słoikach w zalewie. Nic prostszego, prawda? Poniżej prezentujemy jak to zrobić.

Ciecierzyca do słoików

Składniki:

  • 400 g suchych, nienamoczonych ziaren ciecierzycy
  • woda do namoczenia, gotowania i zalania słoików
  • sól - po jednej łyżeczce na słoik + do gotowania

Sposób przygotowania:

Namaczanie cieciorki powinno potrwać około 12 godzin, w ilości wody stanowiącej trzykrotność objętości ziaren. W tym czasie postaraj się trzy razy zmienić wodę. Następnie umieść cieciorkę na sicie i dokładnie opłucz tak, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń.

Obrazek
Ciecierzyca do słoików - Pyszności; foto: Canva

Czas na gotowanie. Przygotowaną cieciorkę włóż do garnka i zalej osoloną wodą tak, by sięgała powyżej ziaren. Gotuj na małym ogniu około trzech godzin, co jakiś czas zbierając pianę.

Słoiki umyj i wyparz. Następnie przełóż do nich ugotowaną cieciorkę - prawie do samej krawędzi. Teraz zalej słoiki wrzątkiem i dodaj do każdego po 1 łyżeczce soli drobnoziarnistej.

Skoro domowa ciecierzyca do słoików już gotowa, rzuć też okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem