Pizza w czterech smakach. Każdy znajdzie coś dla siebie

Na pizzę chętnych nigdy nie brakuje, ale wybór dodatków może wywołać długą, rodzinną dyskusję. W tym przepisie problem rozwiązuje się sam - każdy kawałek zachwyca innymi dodatkami.

Pizza w czterech odsłonachPizza w czterech odsłonach
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Pizza w czterech osłonach to idealne rozwiązanie dla niezdecydowanych. Te połączenia smaków pozwolą ci odkryć to danie na nowo. Koniec z ograniczaniem się do pepperoni czy margarity. Kurczak, pesto a może ricotta i szpinak? W tym przepisie każdy znajdzie swojego ulubieńca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza w czterech smakach. Każdy znajdzie coś dla siebie

Pizza w czterech odsłonach

Ta pizza jest wręcz stworzona do dzielenia się. Można zajadać, dyskutować na temat smaku i głosować, który wypada najlepiej. Każdy kawałek to smaczna przygoda, która pozwoli zaskoczyć smakiem.

W tym przepisie możesz użyć gotowego ciasta na pizzę lub wykorzystać sprawdzony przepis. Do tego dodatki i można rozpocząć pizzowe szaleństwo.

Składniki:

  • 200 g ciasta na pizzę,
  • 4 łyżki serka ricotta,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • 50 g szpinaku podsmażanego na maśle,
  • 30 g sera feta.
  • 200 g ciasta na pizzę,
  • 4 łyżki sosu BBQ,
  • 60 g tartej mozzarelli,
  • 80 g boczku,
  • pół czerwonej cebuli,
  • pół czerwonej papryki.
  • 200 g ciasta na pizzę,
  • 2 łyżki zielonego pesto,
  • 100 g mozzarelli w zalewie,
  • 100 g kawałków usmażonego kurczaka z ziołami.
  • 200 g ciasta na pizzę
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 60 g tartej mozzarelli
  • 70 szynki gotowanej
  • 1 duża pieczarka

Dodatki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Pizza ze szpinakiem: Ciasto na pizzę rozwałkuj. Posmaruj kremową ricottą i posyp startym parmezanem. Dodaj podsmażony na maśle szpinak oraz pokruszoną fetę. Szpinak możesz podsmażyć nie tylko z masłem, ale również z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Pizza z fetą i szpinakiem
Pizza z fetą i szpinakiem © Pyszności

Pizza z boczkiem: Rozwałkowane ciasto posmaruj sosem BBQ. Dorzuć startą mozzarellę, plastry surowego, wędzonego boczku oraz pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Na koniec dorzuć paski papryki.

Pizza z boczkiem
Pizza z boczkiem © Pyszności

Pizza z pesto: Spód pizzy posmaruj zielonym pesto. Dodaj porwaną na kawałki mozzarellę z zalewy oraz kawałki kurczaka podsmażonego wcześniej z ulubionymi ziołami.

Pizza z kurczakiem
Pizza z kurczakiem © Pyszności

Pizza z pieczarkami: Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, posyp startym serem mozzarella. Dodaj plastry szynki gotowanej oraz pokrojoną pieczarkę.

Pizza z szynką i pieczarkami
Pizza z szynką i pieczarkami © Pyszności

Pizza w czterech smakach: Na dużej blaszce ułóż wszystkie placki i polej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni Celsjusza na ok.10-15 minut.

Pizza w czterech smakach
Pizza w czterech smakach © Pyszności

Na koniec pizzę można udekorować listkami świeżej bazylii. Nie pozostaje już nic innego, jak zabrać się za jedzenie. Smacznego!

Pizza w czterech smakach
Pizza w czterech smakach © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯