Pizza w czterech smakach. Każdy znajdzie coś dla siebie
Na pizzę chętnych nigdy nie brakuje, ale wybór dodatków może wywołać długą, rodzinną dyskusję. W tym przepisie problem rozwiązuje się sam - każdy kawałek zachwyca innymi dodatkami.
Pizza w czterech osłonach to idealne rozwiązanie dla niezdecydowanych. Te połączenia smaków pozwolą ci odkryć to danie na nowo. Koniec z ograniczaniem się do pepperoni czy margarity. Kurczak, pesto a może ricotta i szpinak? W tym przepisie każdy znajdzie swojego ulubieńca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pizza w czterech smakach. Każdy znajdzie coś dla siebie
Pizza w czterech odsłonach
Ta pizza jest wręcz stworzona do dzielenia się. Można zajadać, dyskutować na temat smaku i głosować, który wypada najlepiej. Każdy kawałek to smaczna przygoda, która pozwoli zaskoczyć smakiem.
W tym przepisie możesz użyć gotowego ciasta na pizzę lub wykorzystać sprawdzony przepis. Do tego dodatki i można rozpocząć pizzowe szaleństwo.
Składniki:
- 200 g ciasta na pizzę,
- 4 łyżki serka ricotta,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- 50 g szpinaku podsmażanego na maśle,
- 30 g sera feta.
- 200 g ciasta na pizzę,
- 4 łyżki sosu BBQ,
- 60 g tartej mozzarelli,
- 80 g boczku,
- pół czerwonej cebuli,
- pół czerwonej papryki.
- 200 g ciasta na pizzę,
- 2 łyżki zielonego pesto,
- 100 g mozzarelli w zalewie,
- 100 g kawałków usmażonego kurczaka z ziołami.
- 200 g ciasta na pizzę
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- 60 g tartej mozzarelli
- 70 szynki gotowanej
- 1 duża pieczarka
Dodatki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Pizza ze szpinakiem: Ciasto na pizzę rozwałkuj. Posmaruj kremową ricottą i posyp startym parmezanem. Dodaj podsmażony na maśle szpinak oraz pokruszoną fetę. Szpinak możesz podsmażyć nie tylko z masłem, ale również z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Pizza z boczkiem: Rozwałkowane ciasto posmaruj sosem BBQ. Dorzuć startą mozzarellę, plastry surowego, wędzonego boczku oraz pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Na koniec dorzuć paski papryki.
Pizza z pesto: Spód pizzy posmaruj zielonym pesto. Dodaj porwaną na kawałki mozzarellę z zalewy oraz kawałki kurczaka podsmażonego wcześniej z ulubionymi ziołami.
Pizza z pieczarkami: Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, posyp startym serem mozzarella. Dodaj plastry szynki gotowanej oraz pokrojoną pieczarkę.
Pizza w czterech smakach: Na dużej blaszce ułóż wszystkie placki i polej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni Celsjusza na ok.10-15 minut.
Na koniec pizzę można udekorować listkami świeżej bazylii. Nie pozostaje już nic innego, jak zabrać się za jedzenie. Smacznego!