PrzepisKuchnia włoskaPizza w czterech smakach. Każdy znajdzie coś dla siebie

Pizza w czterech smakach. Każdy znajdzie coś dla siebie

Na pizzę chętnych nigdy nie brakuje, ale wybór dodatków może wywołać długą, rodzinną dyskusję. W tym przepisie problem rozwiązuje się sam - każdy kawałek zachwyca innymi dodatkami.

Pizza w czterech odsłonach
Pizza w czterech odsłonach
Źródło zdjęć: © Pyszności

Pizza w czterech osłonach to idealne rozwiązanie dla niezdecydowanych. Te połączenia smaków pozwolą ci odkryć to danie na nowo. Koniec z ograniczaniem się do pepperoni czy margarity. Kurczak, pesto a może ricotta i szpinak? W tym przepisie każdy znajdzie swojego ulubieńca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza w czterech smakach. Każdy znajdzie coś dla siebie

Pizza w czterech odsłonach

Ta pizza jest wręcz stworzona do dzielenia się. Można zajadać, dyskutować na temat smaku i głosować, który wypada najlepiej. Każdy kawałek to smaczna przygoda, która pozwoli zaskoczyć smakiem.

W tym przepisie możesz użyć gotowego ciasta na pizzę lub wykorzystać sprawdzony przepis. Do tego dodatki i można rozpocząć pizzowe szaleństwo.

Składniki:

  • 200 g ciasta na pizzę,
  • 4 łyżki serka ricotta,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • 50 g szpinaku podsmażanego na maśle,
  • 30 g sera feta.
  • 200 g ciasta na pizzę,
  • 4 łyżki sosu BBQ,
  • 60 g tartej mozzarelli,
  • 80 g boczku,
  • pół czerwonej cebuli,
  • pół czerwonej papryki.
  • 200 g ciasta na pizzę,
  • 2 łyżki zielonego pesto,
  • 100 g mozzarelli w zalewie,
  • 100 g kawałków usmażonego kurczaka z ziołami.
  • 200 g ciasta na pizzę
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 60 g tartej mozzarelli
  • 70 szynki gotowanej
  • 1 duża pieczarka

Dodatki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Pizza ze szpinakiem: Ciasto na pizzę rozwałkuj. Posmaruj kremową ricottą i posyp startym parmezanem. Dodaj podsmażony na maśle szpinak oraz pokruszoną fetę. Szpinak możesz podsmażyć nie tylko z masłem, ale również z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Pizza z fetą i szpinakiem
Pizza z fetą i szpinakiem© Pyszności

Pizza z boczkiem: Rozwałkowane ciasto posmaruj sosem BBQ. Dorzuć startą mozzarellę, plastry surowego, wędzonego boczku oraz pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Na koniec dorzuć paski papryki.

Pizza z boczkiem
Pizza z boczkiem© Pyszności

Pizza z pesto: Spód pizzy posmaruj zielonym pesto. Dodaj porwaną na kawałki mozzarellę z zalewy oraz kawałki kurczaka podsmażonego wcześniej z ulubionymi ziołami.

Pizza z kurczakiem
Pizza z kurczakiem© Pyszności

Pizza z pieczarkami: Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, posyp startym serem mozzarella. Dodaj plastry szynki gotowanej oraz pokrojoną pieczarkę.

Pizza z szynką i pieczarkami
Pizza z szynką i pieczarkami© Pyszności

Pizza w czterech smakach: Na dużej blaszce ułóż wszystkie placki i polej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni Celsjusza na ok.10-15 minut.

Pizza w czterech smakach
Pizza w czterech smakach© Pyszności

Na koniec pizzę można udekorować listkami świeżej bazylii. Nie pozostaje już nic innego, jak zabrać się za jedzenie. Smacznego!

Pizza w czterech smakach
Pizza w czterech smakach© Pyszności
przepiswideopizza

Wybrane dla Ciebie