PrzepisKuchnia polskaPizza na wypasie jak w PRL. Takiej już nigdzie nie zamówisz

Pizza na wypasie jak w PRL. Takiej już nigdzie nie zamówisz

Chociaż mogłoby się wydawać, że pizza w Polsce pojawiła się stosunkowo niedawno, to już w czasach PRL odtwarzano przepis w naszych warunkach. Nie ma tutaj miejsca na cienki placek i małą ilość składników. Jest zdecydowanie na bogato.

Daria Rudny-Dul

Na widok tej pizzy niejeden Włoch załamałby ręce. Daleko jej do cieniutkiej neapolitańskiej, chociaż może przypominać nieco tę sycylijską. Na szczęście nie jesteśmy we Włoszech, a dzień pizzy możemy obchodzić z przepisem, który podbijał kubki smakowe przed dziesiątkami lat.

Pizza z PRL powstaje na cieście drożdżowym, często bardzo grubym i mocno wyrośniętym. Zamiast salami czy mozzarelli mamy tutaj pieczarki, drobiową szynkę i ketchup. Na dodatek całość można podać z dodatkiem sosu czosnkowego. Na samą myśl można poczuć, jak zaczyna burczeć w brzuchu, a zapach otworzy w głowie szufladkę ze wspomnieniami z dzieciństwa.

Pizza po polsku

W czasach PRL-u pizza była zupełnie inna niż ta, którą znamy dzisiaj. Przede wszystkim ciasto było grubsze i bardziej puszyste, a proporcje drożdży znacznie większe. Na dodatek pieczono ją w prostokątnej formie, jak ciasto.

Pizza po polsku
Pizza po polsku© Pyszności

Tak jak włoska kuchnia może poszczycić się minimalizmem, tak w polskim przepisie na pizzę ma być na grubo i na bogato. Nie żałujemy dodatków, można dodać zarówno pokrojoną w plastry kiełbasę, jak i ulubioną szynkę. Miłośnicy sera mogą sypnąć hojną ilość, bo nikt tutaj ich nie będzie rozliczał.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
  • pół łyżeczki soli.

Dodatki:

  • pieczarki,
  • ser żółty,
  • szynka drobiowa,
  • papryka czerwona,
  • cebula,
  • ketchup.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do małej miseczki dodaj drożdże oraz cukier i utrzyj, aż powstanie gładka, dość płynna masa.

Drożdże utarte z cukrem
Drożdże utarte z cukrem© Pyszności

Krok 2. Do większej miski przesiej mąkę. Dodaj do niej utarte drożdże, ciepłą wodę, oliwę lub olej oraz sól. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie. Uformuj kulę i posmaruj ją oliwą. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Drożdżowe ciasto na pizzę
Drożdżowe ciasto na pizzę© Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotuj składniki. Pokrój pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę, a cebulę w pióra. Ser żółty zetrzyj na tarce. Możesz tutaj oczywiście wybrać inne, ulubione dodatki, na przykład kukurydzę.

Wybierz swoje ulubione dodatki
Wybierz swoje ulubione dodatki© Pyszności

Krok 4. Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągnij. Posmaruj ketchupem i posyp serem. Dodaj pokrojone warzywa, szynkę oraz ponownie ser. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.

Pizza z dodatkami czeka na pieczenie
Pizza z dodatkami czeka na pieczenie© Pyszności

Krok 5. Po upieczeniu podziel pizzę na kawałki. Możesz podawać ją samodzielnie lub przygotować do niej domowy sos czosnkowy. Smacznego!

Pizza jak z PRL
Pizza jak z PRL© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
wideoDaria Testujepizza

Wybrane dla Ciebie