Pizza na wypasie jak w PRL. Takiej już nigdzie nie zamówisz

Chociaż mogłoby się wydawać, że pizza w Polsce pojawiła się stosunkowo niedawno, to już w czasach PRL odtwarzano przepis w naszych warunkach. Nie ma tutaj miejsca na cienki placek i małą ilość składników. Jest zdecydowanie na bogato.

Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Na widok tej pizzy niejeden Włoch załamałby ręce. Daleko jej do cieniutkiej neapolitańskiej, chociaż może przypominać nieco tę sycylijską. Na szczęście nie jesteśmy we Włoszech, a dzień pizzy możemy obchodzić z przepisem, który podbijał kubki smakowe przed dziesiątkami lat.

Pizza z PRL powstaje na cieście drożdżowym, często bardzo grubym i mocno wyrośniętym. Zamiast salami czy mozzarelli mamy tutaj pieczarki, drobiową szynkę i ketchup. Na dodatek całość można podać z dodatkiem sosu czosnkowego. Na samą myśl można poczuć, jak zaczyna burczeć w brzuchu, a zapach otworzy w głowie szufladkę ze wspomnieniami z dzieciństwa.

Pizza po polsku

W czasach PRL-u pizza była zupełnie inna niż ta, którą znamy dzisiaj. Przede wszystkim ciasto było grubsze i bardziej puszyste, a proporcje drożdży znacznie większe. Na dodatek pieczono ją w prostokątnej formie, jak ciasto.

Pizza po polsku
Pizza po polsku © Pyszności

Tak jak włoska kuchnia może poszczycić się minimalizmem, tak w polskim przepisie na pizzę ma być na grubo i na bogato. Nie żałujemy dodatków, można dodać zarówno pokrojoną w plastry kiełbasę, jak i ulubioną szynkę. Miłośnicy sera mogą sypnąć hojną ilość, bo nikt tutaj ich nie będzie rozliczał.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
  • pół łyżeczki soli.

Dodatki:

  • pieczarki,
  • ser żółty,
  • szynka drobiowa,
  • papryka czerwona,
  • cebula,
  • ketchup.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do małej miseczki dodaj drożdże oraz cukier i utrzyj, aż powstanie gładka, dość płynna masa.

Drożdże utarte z cukrem
Drożdże utarte z cukrem © Pyszności

Krok 2. Do większej miski przesiej mąkę. Dodaj do niej utarte drożdże, ciepłą wodę, oliwę lub olej oraz sól. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie. Uformuj kulę i posmaruj ją oliwą. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Drożdżowe ciasto na pizzę
Drożdżowe ciasto na pizzę © Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotuj składniki. Pokrój pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę, a cebulę w pióra. Ser żółty zetrzyj na tarce. Możesz tutaj oczywiście wybrać inne, ulubione dodatki, na przykład kukurydzę.

Wybierz swoje ulubione dodatki
Wybierz swoje ulubione dodatki © Pyszności

Krok 4. Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągnij. Posmaruj ketchupem i posyp serem. Dodaj pokrojone warzywa, szynkę oraz ponownie ser. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.

Pizza z dodatkami czeka na pieczenie
Pizza z dodatkami czeka na pieczenie © Pyszności

Krok 5. Po upieczeniu podziel pizzę na kawałki. Możesz podawać ją samodzielnie lub przygotować do niej domowy sos czosnkowy. Smacznego!

Pizza jak z PRL
Pizza jak z PRL © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża