To jeden ze smaków dzieciństwa w PRL-u. Do dziś często robię takie kluski

Kiedy pojawiały się na obiad w stołówce szkolnej, wszyscy się cieszyli. Często serwowano je także w domach, a już zwłaszcza w piątek. W czasach PRL-u kluski z twarogiem były niezwykle popularne. Do tego prostego, jarskiego dania do dziś wracam z sentymentem.

To danie często serwowano w stołówkach szkolnychTo danie często serwowano w stołówkach szkolnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo
Dorota Gepert

Makaron z twarogiem był hitem w PRL-u. Nic dziwnego, bo to prosta i tania potrawa, a potrzebne składniki nawet wtedy można było łatwo kupić. Tak jest do tej pory. Takie danie zawsze może uratować sytuację, gdy trzeba szybko zrobić coś pożywnego na obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik dubajski z pistacjami. Lepszy niż kultowa czekolada

Makaron z twarogiem to proste danie

Makaron z twarogiem to nie jest skomplikowane danie. Dietetycy mogą docenić je za to, że zawiera sporo węglowodanów i białka. W tym duecie szczególnie odżywczy jest twaróg. Oprócz wspomnianego już białka dostarcza też wapnia, fosforu, potasu, a także witamin, zwłaszcza z grupy B. Do przygotowania tej potrawy najlepiej sprawdzi się klasyczny twaróg w kostce. W zależności od preferencji można wybrać chudy, półtłusty lub tłusty.

Jak doprawić makaron z twarogiem

Niby taka prosta potrawa, a jednak daje dwie możliwości. Makaron z twarogiem można przygotować w wersji wytrawnej. Wtedy podaje się go z podsmażoną cebulką. W PRL-u czasami dodawano do tego skwarki. Wersja na słodko ma więcej entuzjastów, również zaliczam się do tej grupy. Twaróg doprawia się wtedy śmietanką oraz przyprawami. Zawsze stosuję wanilię oraz cynamon, które idealnie pasują do tego delikatnego nabiału. Latem warto takie danie uzupełnić owocami, najlepsze są maliny, jagody czy truskawki.

Pomysł na szybki obiad

Przygotowanie całego dania zajmuje praktycznie tyle czasu, co ugotowanie makaronu. W tej potrawie ważne jest to, by twaróg zachował swoją konsystencję. Lepiej nie rozgniatać go na gładką masę, jego "grudki" powinny być wyczuwalne.

Makaron z twarogiem

Składniki:

  • 200 g ulubionego makaronu, świderki, rurki czy muszelki,
  • 150 g twarogu,
  • 4 łyżki śmietany,
  • cukier waniliowy lub ziarenka wanilii do smaku,
  • cynamon do smaku,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę, posól ją i przygotuj makaron według zaleceń na opakowaniu.
  2. Twaróg wymieszaj ze śmietanką, delikatnie rozgnieć go widelcem. Dopraw go do smaku cynamonem i wanilią.
  3. Odcedzony makaron ułóż na talerzach. Na każdej porcji kładź przygotowany twaróg.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem