To jeden ze smaków dzieciństwa w PRL‑u. Do dziś często robię takie kluski
Kiedy pojawiały się na obiad w stołówce szkolnej, wszyscy się cieszyli. Często serwowano je także w domach, a już zwłaszcza w piątek. W czasach PRL-u kluski z twarogiem były niezwykle popularne. Do tego prostego, jarskiego dania do dziś wracam z sentymentem.
Makaron z twarogiem był hitem w PRL-u. Nic dziwnego, bo to prosta i tania potrawa, a potrzebne składniki nawet wtedy można było łatwo kupić. Tak jest do tej pory. Takie danie zawsze może uratować sytuację, gdy trzeba szybko zrobić coś pożywnego na obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik dubajski z pistacjami. Lepszy niż kultowa czekolada
Makaron z twarogiem to proste danie
Makaron z twarogiem to nie jest skomplikowane danie. Dietetycy mogą docenić je za to, że zawiera sporo węglowodanów i białka. W tym duecie szczególnie odżywczy jest twaróg. Oprócz wspomnianego już białka dostarcza też wapnia, fosforu, potasu, a także witamin, zwłaszcza z grupy B. Do przygotowania tej potrawy najlepiej sprawdzi się klasyczny twaróg w kostce. W zależności od preferencji można wybrać chudy, półtłusty lub tłusty.
Jak doprawić makaron z twarogiem
Niby taka prosta potrawa, a jednak daje dwie możliwości. Makaron z twarogiem można przygotować w wersji wytrawnej. Wtedy podaje się go z podsmażoną cebulką. W PRL-u czasami dodawano do tego skwarki. Wersja na słodko ma więcej entuzjastów, również zaliczam się do tej grupy. Twaróg doprawia się wtedy śmietanką oraz przyprawami. Zawsze stosuję wanilię oraz cynamon, które idealnie pasują do tego delikatnego nabiału. Latem warto takie danie uzupełnić owocami, najlepsze są maliny, jagody czy truskawki.
Pomysł na szybki obiad
Przygotowanie całego dania zajmuje praktycznie tyle czasu, co ugotowanie makaronu. W tej potrawie ważne jest to, by twaróg zachował swoją konsystencję. Lepiej nie rozgniatać go na gładką masę, jego "grudki" powinny być wyczuwalne.
Makaron z twarogiem
Składniki:
- 200 g ulubionego makaronu, świderki, rurki czy muszelki,
- 150 g twarogu,
- 4 łyżki śmietany,
- cukier waniliowy lub ziarenka wanilii do smaku,
- cynamon do smaku,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę, posól ją i przygotuj makaron według zaleceń na opakowaniu.
- Twaróg wymieszaj ze śmietanką, delikatnie rozgnieć go widelcem. Dopraw go do smaku cynamonem i wanilią.
- Odcedzony makaron ułóż na talerzach. Na każdej porcji kładź przygotowany twaróg.