PrzepisProste przepisyNie upiekłam sernika, ale zjadłam pyszne placki na śniadanie. Twaróg bardzo się przydał

Nie upiekłam sernika, ale zjadłam pyszne placki na śniadanie. Twaróg bardzo się przydał

W weekend miałam piec sernik. To ulubione ciasto moich znajomych i prosili żebym je zrobiła. Niestety, odwołali spotkanie. W sezonie grypowym to się często zdarza. I tak zostałam z kostkami twarogu. Wpadłam na dobry pomysł, jak je wykorzystać.

Syrniki są idealne na weekendowe śniadanie
Syrniki są idealne na weekendowe śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć twaróg w kostkach ma dość długi termin ważności, lepiej od razu postanowić co się z niego przygotuje. Zwłaszcza gdy kupi się go więcej. Miałam aż cztery kostki, bo tyle jest potrzebnych na sernik. Z jednej z nich upiekłam syrniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Prosty przepis, pyszny smak

Syrniki to tradycyjne danie kuchni wschodniej, które wywodzi się z Ukrainy. Te małe, puszyste placki składają się głównie z twarogu. Przepis i przygotowanie takiego dania nikomu nie sprawi trudności. Syrniki są znacznie zdrowsze niż klasyczne pankejki, bo zawierają sporo białka i wapnia. Ich źródłem jest właśnie twaróg. Do masy serowej nie trzeba też dodawać ani proszku do pieczenia ani sody.

Warto dodać cynamonu

W przepisie na syrniki jest tylko kilka składników. Twaróg, jajka, mąka oraz cukier, który jest dodatkiem opcjonalnym. Sposób przygotowania może nieznacznie się różnić. Niektóre receptury sugerują, by twaróg rozdrobnić i dodać jajka. Według mnie placki są bardziej puszyste, gdy do twarogu doda się żółtka i mąkę, a potem wymiesza się je z pianą ubitą z pianek. Zamiast cukru do placków można dodać cukier waniliowy. Mnie też bardzo smakują z cynamonem.

Na suchej patelni wychodzą idealne

Przygotowanie masy, niezależnie który sposób się wybierze, jest bardzo prosty. Więcej uwagi trzeba poświęcić na smażenie. Syrniki smaży się na suchej, średnio rozgrzanej patelni, zawsze pod przykryciem. Tylko tak mają szansę dobrze się dopiec. Wtedy masa serowa jest puszysta, a ich wierzchnia warstwa pięknie zazłocona i chrupiąca.

Jeśli obawiasz się pieczenia na suchej patelni, można dodać odrobinę masła, jednak nie jest to konieczne. Syrniki tradycyjnie podaje się z kwaśną śmietaną i konfiturami. Idealnie pasują też świeże owoce, miód czy syrop klonowy. To świetne danie na początek dania; sprawdzi się na spokojne, weekendowe śniadanie. Takie placki zasmakują nie tylko fanom klasycznego sernika.

Syrniki na śniadanie

Składniki:

  • 250 g twarogu,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • cukier puder do smaku (opcjonalnie),
  • cukier waniliowy (opcjonalnie),
  • szczypta cynamonu do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozdziel jajka na żółtka i białka. Z tych drugich ubij sztywną pianę.
  2. Do twarogu dodaj żółtka i cukier, rozgnieć widelcem.
  3. Następnie do masy dołóż mąkę i wymieszaj całość.
  4. Dołóż pianę z białek i wymieszaj ponownie.
  5. Rozgrzej patelnię i nakładaj porcję ciasta, formując placki.
  6. Zmniejsz moc palnika i smaż placki przez kilka minut, aż będą zarumienione i będzie można je przerzucić na drugą stronę.
  7. Po przewróceniu smaż kolejne kilka minut.
  8. Gotowe syrniki podawaj z ulubionymi dodatkami.
plackiproste plackitwaróg

Wybrane dla Ciebie