Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Śledzie to nieodzowny element nie tylko podczas świąt. Zajadamy się nimi w piątki, serwujemy na imprezach lub podajemy na rodzinnych spotkaniach. Chociaż przepisów jest cała masa, to ten duet szybko skradnie twoje serce.
Na śledzia chętnych nigdy nie brakuje. Jedni podają go pod pierzynką, inni serwują w formie sałatki z buraczkami. W moim domu od jakiegoś czasu niepodzielnie króluje jednak śledź z dodatkiem pomarańczy oraz pora. Na pierwszy rzut oka może to wyglądać niecodziennie, ale przecież rybne filety nieraz podaje się z dodatkiem jabłek, więc duet z dodatkiem owoców nie powinien być niczym zaskakującym. Cytrusowy aromat świetnie przenika śledziowe filety i sprawia, że od razu usłyszysz prośby o zdradzenie przepisu.
Młodzowy kuch. Jak zrobić kaszubski drożdżowiec z kruszonką krok po kroku
Śledź z pomarańczą i porem
Ta sałatka to dowód na to, że śledź doskonale odnajduje się nie tylko w klasycznych połączeniach. Soczystość pomarańczy, delikatna ostrość pora i kremowy sos curry tworzą niezapomniane, pełne smaku połączenie, które przekona do siebie nawet śledziowych tradycjonalistów.
Sam przepis jest bardzo prosty, ale należy pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy. Śledzie powinny chwilę poleżakować, aby się przegryźć, więc najlepiej jest przygotować je dzień wcześniej.
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych,
- 1 por,
- 2 pomarańcze,
- pół jabłka,
- 1 cebula dymka,
- pół puszki kukurydzy.
Sos:
- 1,5 szklanki kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Śledzie namocz w mleku lub wodzie przez około 3 godziny, aby wypłukać z nich nadmiar soli. Możesz spróbować kawałka, czy są już odpowiednio odsolone.
- Odmoczone filety pokrój na mniejsze kawałki.
- Por pokrój w półplasterki, przełóż na sitko i przelej wrzątkiem. Dzięki temu stanie się łagodniejszy.
- Przestudź i przełóż do śledzi.
- Pomarańcze obierz ze skórki i usuń białe błonki.
- Cząstki pomarańczy pokrój na mniejsze kawałki.
- Jabłko zetrzyj na dużych oczkach, dymkę posiekaj.
- Owoce oraz cebulę dodaj do śledzi, dorzuć kukurydzę i wymieszaj.
- Do osobnej miski przełóż śmietanę, dodaj majonez i przyprawą curry. Dokładnie wymieszaj.
- Powstały sos dodaj do mieszanki ze śledziami i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
- Sałatkę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową sałatkę śledziową z curry wstaw do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły. Smacznego!