Sałatka śledziowa z burakami. Nie będzie nudna dzięki 1 dodatkowi

Sałatkę śledziową można zrobić na wiele różnych sposobów. Jedną z popularniejszych jest ta z burakami. Jednak możesz zaszaleć i następnym razem dodać do niej nietypowy składnik. Raczej nie pojawia się on w klasycznej recepturze, a szkoda, bo znacznie podkręca smak sałatki.

Sałatka śledziowa z burakami i nietypowym dodatkiemSałatka śledziowa z burakami i nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Анна Журавлева

Śledzie to ryby, które na przyjęciach pojawiają się wielu różnych odsłonach. Jedną z nich jest sałatka z dodatkiem buraków; przepis popularny, efektowny i naprawdę bardzo prosty. Ja również za nim przepadam, ale lubię też testować jego inne wersje. Szczególnie spodobał mi się jeden prosty sposób.

Na czym polega wspomniany trik? To nic skomplikowanego, chodzi po prostu o użycie piklowanej czerwonej cebuli. Wyciągnięte z mieszanki octu jabłkowego, wody, soli i cukru warzywo doda sałatce charakteru i unikatowego posmaku. Być może już wkrótce sam dokonasz tego odkrycia: śledzie i pikle pasują do siebie doskonale.

Przepis nie jest trudny, a poza użyciem marynowanej cebuli nie ma w nim nic specjalnie odkrywczego. Warto jeszcze zwrócić uwagę na obecność jabłka – to kolejny ze składników, których moim zdaniem nie może w tej recepturze zabraknąć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pasta z tuńczyka. Przepis na genialne smarowidło do chleba

Sałatka śledziowa z burakami i piklowaną cebulą

Składniki:

  • ok. 400 g filetów śledziowych,
  • 2 średniej wielkości buraki,
  • 3 jajka,
  • piklowana cebula czerwona (mniej więcej ½ główki),
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki upiecz w folii (mniej więcej 70 minut w 200°C), ostudź, delikatnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. W takie same kawałki pokrój jeszcze śledzie (te z soli możesz potrzebować wcześniej namoczyć w zimnej wodzie).
  3. Pokrój również ugotowane na twardo jajka, a ogórki kiszone i jabłko posiekaj nieco drobniej.
  4. Przełóż wszystko do miski, dorzuć trochę piklowanej czerwonej cebuli, posiekany szczypiorek, majonez i jogurt grecki.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Wstaw do lodówki – taka sałatka najlepiej smakuje na zimno, a poza tym musi się jeszcze trochę "przegryźć".
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem