Sałatka śledziowa z burakami. Nie będzie nudna dzięki 1 dodatkowi

Sałatkę śledziową można zrobić na wiele różnych sposobów. Jedną z popularniejszych jest ta z burakami. Jednak możesz zaszaleć i następnym razem dodać do niej nietypowy składnik. Raczej nie pojawia się on w klasycznej recepturze, a szkoda, bo znacznie podkręca smak sałatki.

Sałatka śledziowa z burakami i nietypowym dodatkiemSałatka śledziowa z burakami i nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Анна Журавлева

Śledzie to ryby, które na przyjęciach pojawiają się wielu różnych odsłonach. Jedną z nich jest sałatka z dodatkiem buraków; przepis popularny, efektowny i naprawdę bardzo prosty. Ja również za nim przepadam, ale lubię też testować jego inne wersje. Szczególnie spodobał mi się jeden prosty sposób.

Na czym polega wspomniany trik? To nic skomplikowanego, chodzi po prostu o użycie piklowanej czerwonej cebuli. Wyciągnięte z mieszanki octu jabłkowego, wody, soli i cukru warzywo doda sałatce charakteru i unikatowego posmaku. Być może już wkrótce sam dokonasz tego odkrycia: śledzie i pikle pasują do siebie doskonale.

Przepis nie jest trudny, a poza użyciem marynowanej cebuli nie ma w nim nic specjalnie odkrywczego. Warto jeszcze zwrócić uwagę na obecność jabłka – to kolejny ze składników, których moim zdaniem nie może w tej recepturze zabraknąć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pasta z tuńczyka. Przepis na genialne smarowidło do chleba

Sałatka śledziowa z burakami i piklowaną cebulą

Składniki:

  • ok. 400 g filetów śledziowych,
  • 2 średniej wielkości buraki,
  • 3 jajka,
  • piklowana cebula czerwona (mniej więcej ½ główki),
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki upiecz w folii (mniej więcej 70 minut w 200°C), ostudź, delikatnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. W takie same kawałki pokrój jeszcze śledzie (te z soli możesz potrzebować wcześniej namoczyć w zimnej wodzie).
  3. Pokrój również ugotowane na twardo jajka, a ogórki kiszone i jabłko posiekaj nieco drobniej.
  4. Przełóż wszystko do miski, dorzuć trochę piklowanej czerwonej cebuli, posiekany szczypiorek, majonez i jogurt grecki.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Wstaw do lodówki – taka sałatka najlepiej smakuje na zimno, a poza tym musi się jeszcze trochę "przegryźć".
Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇