Jabłecznik z ekstra kruszonką. Jeden składnik "robi robotę"

Przepisu na drugie tak smaczne ciasto prawdopodobnie już dzisiaj nie znajdziesz. Ten jabłecznik z kruszonką to prawdziwy hit. Receptura zakłada użycie chrupiącego dodatku. Opłaca się zaryzykować – ja to już sprawdziłem!

Jabłecznik z pyszną kruszonką zachwyci każdegoJabłecznik z pyszną kruszonką zachwyci każdego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angelika Heine

Ciasta z jabłkami cieszą się w Polsce dużą popularnością. Ich walory najbardziej docenia się zimą, gdy podany na ciepło jabłecznik staje się otuchą w chłodne wieczory. Jeśli o takie zalety chodzi, przysmak, o którym ci dzisiaj opowiem, nie ma sobie równych. Jest w nim dosłownie wszystko, czego nam trzeba.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami

Porozmawiajmy o recepturze. Nasz dzisiejszy bohater ma pewien ciekawy "twist". Poza jabłkami i przyjemną dla podniebienia kruszonką zawiera jeszcze orzechy włoskie, które nadają ciastu wyjątkowej struktury. O smak dbają przyprawy, a poza cukrem waniliowym i cynamonem, stosuje się tu jeszcze mielone goździki.

Wystarczy tego opisu, bo wychodzę z założenia, że słowa nie oddadzą sprawiedliwości smakowi tego ciasta. Musisz, naprawdę musisz go spróbować. A kiedy zrobisz to raz, po tę recepturę będziesz sięgał jeszcze wielokrotnie. Gwarantuję!

Jabłecznik z kruszonką i orzechami

Składniki:

  • 1,5 kg soczystych jabłek, np. Ligol albo Champion,
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • 400 g mąki pszennej tortowej,
  • 80 g orzechów włoskich,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 120 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 szczypty zmielonych goździków,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 200 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z sokiem z cytryny i podsmażaj na patelni do miękkości.
  2. Orzechy posiekaj i przełóż do miski.
  3. Dodaj mąkę, cynamon, goździki, posiekane masło, cukier waniliowy i cukier puder. Zmiksuj suche składniki, a następnie dodaj jeszcze żółtka i śmietanę.
  4. Raz jeszcze użyj miksera, a potem zagnieć ciasto rękami.
  5. Podziel na dwie części (jedną nieco większą, drugą mniejszą), zabezpiecz folią i wstaw do lodówki.
  6. Po pół godzinie wyjmij ciasto. Większą część przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wypełnij jej dno równomiernie rozłożoną masą. Piecz 20 minut w 180°C.
  7. Następnie wyjmij ciasto i wyłóż na nie przygotowane wcześniej jabłka.
  8. Przykryj je drugą, mniejszą częścią masy – oczywiście pokruszoną.
  9. Ponownie wstaw do piekarnika i trzymaj tam jeszcze przez 35 minut.
  10. Wystudź, pokrój i posyp z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa