Jabłecznik z ekstra kruszonką. Jeden składnik "robi robotę"
Przepisu na drugie tak smaczne ciasto prawdopodobnie już dzisiaj nie znajdziesz. Ten jabłecznik z kruszonką to prawdziwy hit. Receptura zakłada użycie chrupiącego dodatku. Opłaca się zaryzykować – ja to już sprawdziłem!
Ciasta z jabłkami cieszą się w Polsce dużą popularnością. Ich walory najbardziej docenia się zimą, gdy podany na ciepło jabłecznik staje się otuchą w chłodne wieczory. Jeśli o takie zalety chodzi, przysmak, o którym ci dzisiaj opowiem, nie ma sobie równych. Jest w nim dosłownie wszystko, czego nam trzeba.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami
Porozmawiajmy o recepturze. Nasz dzisiejszy bohater ma pewien ciekawy "twist". Poza jabłkami i przyjemną dla podniebienia kruszonką zawiera jeszcze orzechy włoskie, które nadają ciastu wyjątkowej struktury. O smak dbają przyprawy, a poza cukrem waniliowym i cynamonem, stosuje się tu jeszcze mielone goździki.
Wystarczy tego opisu, bo wychodzę z założenia, że słowa nie oddadzą sprawiedliwości smakowi tego ciasta. Musisz, naprawdę musisz go spróbować. A kiedy zrobisz to raz, po tę recepturę będziesz sięgał jeszcze wielokrotnie. Gwarantuję!
Jabłecznik z kruszonką i orzechami
Składniki:
- 1,5 kg soczystych jabłek, np. Ligol albo Champion,
- 1,5 łyżki soku z cytryny,
- 400 g mąki pszennej tortowej,
- 80 g orzechów włoskich,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 120 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 szczypty zmielonych goździków,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 200 g masła.
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z sokiem z cytryny i podsmażaj na patelni do miękkości.
- Orzechy posiekaj i przełóż do miski.
- Dodaj mąkę, cynamon, goździki, posiekane masło, cukier waniliowy i cukier puder. Zmiksuj suche składniki, a następnie dodaj jeszcze żółtka i śmietanę.
- Raz jeszcze użyj miksera, a potem zagnieć ciasto rękami.
- Podziel na dwie części (jedną nieco większą, drugą mniejszą), zabezpiecz folią i wstaw do lodówki.
- Po pół godzinie wyjmij ciasto. Większą część przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wypełnij jej dno równomiernie rozłożoną masą. Piecz 20 minut w 180°C.
- Następnie wyjmij ciasto i wyłóż na nie przygotowane wcześniej jabłka.
- Przykryj je drugą, mniejszą częścią masy – oczywiście pokruszoną.
- Ponownie wstaw do piekarnika i trzymaj tam jeszcze przez 35 minut.
- Wystudź, pokrój i posyp z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!