PrzepisOkazjeŚmietankowiec z jabłkami zachwyci nawet teściową. Idealne ciasto na święta

Śmietankowiec z jabłkami zachwyci nawet teściową. Idealne ciasto na święta

Warstwy miękkiego ciasta, przekładane śmietankowym kremem i jabłkami to deser, jakiego nie powstydziłaby się żadna cukiernia. Nie tylko wygląda efektownie, ale przede wszystkim smakuje tak dobrze, że próśb o dokładkę zdecydowanie nie zabraknie.

Śmietankowiec z jabłkami
Śmietankowiec z jabłkami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

09.11.2024 11:03

Śmietankowiec z jabłkami to deser idealny na mniejsze lub większe okazje, rodzinne spotkania i święta. Jeśli znudziły ci się klasyczne desery i chcesz zachwycić swoich bliskich czymś nowym i smacznym, ten przepis będzie jak znalazł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śmietankowiec z jabłkami

Delikatne, kruche ciasto przełożone kremową masą śmietanową i słodkimi jabłkami to propozycja, której nie sposób odmówić. Za przygotowanie trzeba jednak zabrać się wcześniej, bo ciasto w lodówce powinno odpoczywać 14 godzin. To ciasto czasochłonne, ale proste w przygotowaniu.

Słodkie jabłka doskonale komponują się z delikatną śmietanką, tworząc naprawdę pyszne połączenie. To ciekawa odmiana od klasycznych jabłeczników, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciast z dodatkiem kremu.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jajka, 
  • 80 g margaryny, 
  • 5 łyżek letniego mleka,
  • 100 g cukru, 
  • 1 łyżeczka amoniaku, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 3 jabłka,
  • herbatniki (do dekoracji)

Masa śmietanowa: 

  • 1 l śmietanki 36 proc.,
  • 7 g cukru wanilinowego, 
  • 1/2 szklanki cukru pudru. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miseczki wlej mleko, dodaj amoniak i dokładnie wymieszaj. W dużej misce utrzyj jajka z cukrem, dodaj roztopioną margarynę lub masło i amoniak. Dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 14 godzin. Dzięki temu amoniak zacznie pracować.

Ciasto
Ciasto© Pyszności

Krok 2. Po tym czasie przełóż rozczyn amoniakowy do miski. Dodaj przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wyrób ciasto. Jeśli przykleja się do rąk i blatu, podsyp mąką. Podziel na 5 części.

Ciasto Śmietanowiec
Ciasto Śmietanowiec© Pyszności

Krok 3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną częścią masy wyłóż spód. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 20 minut. W taki sam sposób upiecz jeszcze 2 blaty. Dzięki temu powstaną w sumie 3.

Spód ciasta
Spód ciasta© Pyszności

Krok 4. Jabłka zetrzyj na tarce. Jedną częścią ciasta wyłóż blaszkę, pokryj ją jabłkami i przykryj ostatnim kawałkiem ciasta (4 i 5 kawałek). Piecz w 180 st. Celsjusza przez 40 minut.

Spód z jabłkami
Spód z jabłkami© Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotuj krem. Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę.

Masa śmietankowa
Masa śmietankowa© Pyszności

Krok 6. Przestudzone blaty przekładaj przygotowanym kremem. Udekoruj ciasto pokruszonymi herbatnikami. Smacznego!

Śmietanowiec z jabłkami
Śmietanowiec z jabłkami© Pyszności
przepiswideociasto
Zobacz także