Śmietankowiec z jabłkami zachwyci nawet teściową. Idealne ciasto na święta
Warstwy miękkiego ciasta, przekładane śmietankowym kremem i jabłkami to deser, jakiego nie powstydziłaby się żadna cukiernia. Nie tylko wygląda efektownie, ale przede wszystkim smakuje tak dobrze, że próśb o dokładkę zdecydowanie nie zabraknie.
09.11.2024 11:03
Śmietankowiec z jabłkami to deser idealny na mniejsze lub większe okazje, rodzinne spotkania i święta. Jeśli znudziły ci się klasyczne desery i chcesz zachwycić swoich bliskich czymś nowym i smacznym, ten przepis będzie jak znalazł.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śmietankowiec z jabłkami
Delikatne, kruche ciasto przełożone kremową masą śmietanową i słodkimi jabłkami to propozycja, której nie sposób odmówić. Za przygotowanie trzeba jednak zabrać się wcześniej, bo ciasto w lodówce powinno odpoczywać 14 godzin. To ciasto czasochłonne, ale proste w przygotowaniu.
Słodkie jabłka doskonale komponują się z delikatną śmietanką, tworząc naprawdę pyszne połączenie. To ciekawa odmiana od klasycznych jabłeczników, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciast z dodatkiem kremu.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 80 g margaryny,
- 5 łyżek letniego mleka,
- 100 g cukru,
- 1 łyżeczka amoniaku,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 jabłka,
- herbatniki (do dekoracji)
Masa śmietanowa:
- 1 l śmietanki 36 proc.,
- 7 g cukru wanilinowego,
- 1/2 szklanki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miseczki wlej mleko, dodaj amoniak i dokładnie wymieszaj. W dużej misce utrzyj jajka z cukrem, dodaj roztopioną margarynę lub masło i amoniak. Dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 14 godzin. Dzięki temu amoniak zacznie pracować.
Krok 2. Po tym czasie przełóż rozczyn amoniakowy do miski. Dodaj przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wyrób ciasto. Jeśli przykleja się do rąk i blatu, podsyp mąką. Podziel na 5 części.
Krok 3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną częścią masy wyłóż spód. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 20 minut. W taki sam sposób upiecz jeszcze 2 blaty. Dzięki temu powstaną w sumie 3.
Krok 4. Jabłka zetrzyj na tarce. Jedną częścią ciasta wyłóż blaszkę, pokryj ją jabłkami i przykryj ostatnim kawałkiem ciasta (4 i 5 kawałek). Piecz w 180 st. Celsjusza przez 40 minut.
Krok 5. W międzyczasie przygotuj krem. Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę.
Krok 6. Przestudzone blaty przekładaj przygotowanym kremem. Udekoruj ciasto pokruszonymi herbatnikami. Smacznego!