Śmietankowiec z jabłkami zachwyci nawet teściową. Idealne ciasto na święta

Warstwy miękkiego ciasta, przekładane śmietankowym kremem i jabłkami to deser, jakiego nie powstydziłaby się żadna cukiernia. Nie tylko wygląda efektownie, ale przede wszystkim smakuje tak dobrze, że próśb o dokładkę zdecydowanie nie zabraknie.

Śmietankowiec z jabłkamiŚmietankowiec z jabłkami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Śmietankowiec z jabłkami to deser idealny na mniejsze lub większe okazje, rodzinne spotkania i święta. Jeśli znudziły ci się klasyczne desery i chcesz zachwycić swoich bliskich czymś nowym i smacznym, ten przepis będzie jak znalazł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym

Śmietankowiec z jabłkami

Delikatne, kruche ciasto przełożone kremową masą śmietanową i słodkimi jabłkami to propozycja, której nie sposób odmówić. Za przygotowanie trzeba jednak zabrać się wcześniej, bo ciasto w lodówce powinno odpoczywać 14 godzin. To ciasto czasochłonne, ale proste w przygotowaniu.

Słodkie jabłka doskonale komponują się z delikatną śmietanką, tworząc naprawdę pyszne połączenie. To ciekawa odmiana od klasycznych jabłeczników, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciast z dodatkiem kremu.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jajka, 
  • 80 g margaryny, 
  • 5 łyżek letniego mleka,
  • 100 g cukru, 
  • 1 łyżeczka amoniaku, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 3 jabłka,
  • herbatniki (do dekoracji)

Masa śmietanowa: 

  • 1 l śmietanki 36 proc.,
  • 7 g cukru wanilinowego, 
  • 1/2 szklanki cukru pudru. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miseczki wlej mleko, dodaj amoniak i dokładnie wymieszaj. W dużej misce utrzyj jajka z cukrem, dodaj roztopioną margarynę lub masło i amoniak. Dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 14 godzin. Dzięki temu amoniak zacznie pracować.

Ciasto
Ciasto © Pyszności

Krok 2. Po tym czasie przełóż rozczyn amoniakowy do miski. Dodaj przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wyrób ciasto. Jeśli przykleja się do rąk i blatu, podsyp mąką. Podziel na 5 części.

Ciasto Śmietanowiec
Ciasto Śmietanowiec © Pyszności

Krok 3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną częścią masy wyłóż spód. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 20 minut. W taki sam sposób upiecz jeszcze 2 blaty. Dzięki temu powstaną w sumie 3.

Spód ciasta
Spód ciasta © Pyszności

Krok 4. Jabłka zetrzyj na tarce. Jedną częścią ciasta wyłóż blaszkę, pokryj ją jabłkami i przykryj ostatnim kawałkiem ciasta (4 i 5 kawałek). Piecz w 180 st. Celsjusza przez 40 minut.

Spód z jabłkami
Spód z jabłkami © Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotuj krem. Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę.

Masa śmietankowa
Masa śmietankowa © Pyszności

Krok 6. Przestudzone blaty przekładaj przygotowanym kremem. Udekoruj ciasto pokruszonymi herbatnikami. Smacznego!

Śmietanowiec z jabłkami
Śmietanowiec z jabłkami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥