Hitowe ciasto bez pieczenia. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni

Ciasto 3 Bit to prawdziwy hit wśród deserów bez pieczenia. Złożone z kilku warstw słodkich składników, przypomina smakiem najlepsze wypieki z cukierni, choć nie wymaga nawet użycia piekarnika. Idealne na wyjątkowe okazje, przyjęcia, a także wtedy, gdy chcemy zaskoczyć bliskich błyskawicznym w przygotowaniu deserem.

Ciasto 3BIT to ciasto bez pieczenia Ciasto 3 Bit to ciasto bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto 3 Bit zdobyło serca wielu osób dzięki prostocie wykonania i doskonałemu smakowi. Połączenie herbatników, słodkiej masy kajmakowej, delikatnego kremu budyniowego i bitej śmietany sprawia, że jest to deser luksusowy w smaku, a jednocześnie szybki do przygotowania. Każda warstwa dodaje kolejny wymiar smaku, który sprawia, że ciasto smakuje niczym przysmak z najlepszej kawiarni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto leśna szyszka. Przepis, który pokocha cała rodzina

Przepis na ciasto 3 Bit

Ciasto 3 Bit to deser bez pieczenia, który podbije serca wielbicieli słodyczy. Wyjątkowy smak, proste wykonanie i efektowny wygląd sprawiają, że jest to doskonały wybór na każdą okazję.

Składniki:

  • 500 g herbatników,
  • 400 g masy kajmakowej,
  • 500 ml mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 3 łyżki cukru,
  • 500 ml śmietany kremówki 30 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny (opcjonalnie, dla utrwalenia śmietany),
  • wiórki czekoladowe do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Na dnie formy wykładam pierwszą warstwę herbatników, równomiernie rozsmarowuję na nich masę kajmakową, zaś na masę układam kolejną warstwę herbatników.
  2. W międzyczasie gotuję budyń według instrukcji na opakowaniu, mieszając w mleku z dodatkiem cukru, aż zgęstnieje.
  3. Po ostudzeniu rozprowadzam budyń na herbatnikach i przykrywam kolejną warstwą herbatników.
  4. Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywną pianę (opcjonalnie dodaję rozpuszczoną żelatynę, aby śmietana była bardziej stabilna) i wykładam na wierzch ciasta.
  5. Dekoruję wiórkami czekoladowymi, a następnie wkładam ciasto do lodówki na kilka godzin, aby składniki się przegryzły i nabrały odpowiedniej konsystencji.

Dlaczego warto spróbować ciasta 3 Bit?

Ciasto 3 Bit to deser, który łączy różne tekstury i smaki, od kremowego kajmaku po delikatną bitą śmietanę. Jego przygotowanie jest szybkie, a składniki są dostępne w każdym sklepie. Dzięki temu, że nie trzeba go piec, staje się idealnym rozwiązaniem na gorące dni lub na szybką, elegancką przekąskę, gdy mamy gości. To ciasto przypadnie do gustu zarówno wielbicielom słodyczy, jak i osobom szukającym przepisów na efektowne desery bez wysiłku.

Wybrane dla Ciebie
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟