Szybkie ciasto z kajmakiem to prawdziwy hit. Zrobisz w 15 minut bez włączania piekarnika

Masz ochotę na słodki, smaczny deser, który nie wymaga włączania piekarnika? Oto prosty przepis na ciasto, które przygotujesz w zaledwie 15 minut. Potrzebujesz tylko kilku składników — kupisz je w każdym osiedlowym sklepie.

Błyskawiczne ciasto bez pieczeniaBłyskawiczne ciasto bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Niezapowiedziana wizyta gości? Przemożna chęć zjedzenia jakiegoś deseru? Jest na to sposób. Poznaj przepis na ciasto bez pieczenia, które przygotujesz w zaledwie 15 minut. Składniki, których potrzebujesz do przygotowania ciasta, kupisz w każdym sklepie, nawet tym osiedlowym.

To ciasto, to nic innego jak przekładaniec. Składa się z trzech warstw — herbatników, intensywnie śmietankowej masy i kajmakowej polewy. Zwieńczeniem są tutaj pokruszone, słone orzechy ziemne, dzięki którym deser smakuje niczym popularny batonik. Wyjaśniamy, jak go przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Przekładaniec z herbatników — przepis

Składniki:

  • 24 herbatniki maślane,
  • 36 herbatników kakaowych,
  • 0,5 l śmietanki kremówki,
  • 1 opakowanie śmietan-fix,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • małe opakowanie masy kajmakowej,
  • małe opakowanie solonych orzechów ziemnych,
  • opcjonalnie: masło orzechowe, mleczko skondensowane, rozpuszczona czekolada.

Przygotowanie:

  1. Przepis jest dostosowany do foremki o wymiarach 20 × 20. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec miksowania, dodaj do niej dwie łyżki cukru pudru oraz śmietan-fix.
  3. Formę wyłóż wszystkimi kakaowymi herbatnikami, miejsce przy miejscu. Wysmaruj je 1/3 przygotowanej wcześniej masy śmietankowej, a na niej połóż herbatniki maślane. Czynność powtórz do momentu, w którym zużyjesz wszystkie herbatniki.
  4. Na wierzchu rozprowadź masę kajmakową. Posyp ją skruszonymi orzeszkami ziemnymi. Ciasto włóż do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy herbatniki nieco zmiękną, a masa stężeje.

Porady:

  1. Przepadasz za snickersem? Do ubitej śmietany dodaj 5 łyżek masła orzechowego. W ten sposób otrzymasz pyszny, orzechowy krem. Masę kajmakową możesz oblać rozpuszczoną, mleczną czekoladą. W ten sposób otrzymasz ciasto, które jest niemal identyczne w smaku, jak popularny, orzechowo-karmelowy batonik.
  2. Dodatek mleczka w tubce sprawi, że krem stanie się słodszy, znacznie cięższy i... wręcz grzesznie pyszny.
Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby