Szybkie ciasto z kajmakiem to prawdziwy hit. Zrobisz w 15 minut bez włączania piekarnika

Masz ochotę na słodki, smaczny deser, który nie wymaga włączania piekarnika? Oto prosty przepis na ciasto, które przygotujesz w zaledwie 15 minut. Potrzebujesz tylko kilku składników — kupisz je w każdym osiedlowym sklepie.

Błyskawiczne ciasto bez pieczeniaBłyskawiczne ciasto bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Niezapowiedziana wizyta gości? Przemożna chęć zjedzenia jakiegoś deseru? Jest na to sposób. Poznaj przepis na ciasto bez pieczenia, które przygotujesz w zaledwie 15 minut. Składniki, których potrzebujesz do przygotowania ciasta, kupisz w każdym sklepie, nawet tym osiedlowym.

To ciasto, to nic innego jak przekładaniec. Składa się z trzech warstw — herbatników, intensywnie śmietankowej masy i kajmakowej polewy. Zwieńczeniem są tutaj pokruszone, słone orzechy ziemne, dzięki którym deser smakuje niczym popularny batonik. Wyjaśniamy, jak go przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Przekładaniec z herbatników — przepis

Składniki:

  • 24 herbatniki maślane,
  • 36 herbatników kakaowych,
  • 0,5 l śmietanki kremówki,
  • 1 opakowanie śmietan-fix,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • małe opakowanie masy kajmakowej,
  • małe opakowanie solonych orzechów ziemnych,
  • opcjonalnie: masło orzechowe, mleczko skondensowane, rozpuszczona czekolada.

Przygotowanie:

  1. Przepis jest dostosowany do foremki o wymiarach 20 × 20. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec miksowania, dodaj do niej dwie łyżki cukru pudru oraz śmietan-fix.
  3. Formę wyłóż wszystkimi kakaowymi herbatnikami, miejsce przy miejscu. Wysmaruj je 1/3 przygotowanej wcześniej masy śmietankowej, a na niej połóż herbatniki maślane. Czynność powtórz do momentu, w którym zużyjesz wszystkie herbatniki.
  4. Na wierzchu rozprowadź masę kajmakową. Posyp ją skruszonymi orzeszkami ziemnymi. Ciasto włóż do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy herbatniki nieco zmiękną, a masa stężeje.

Porady:

  1. Przepadasz za snickersem? Do ubitej śmietany dodaj 5 łyżek masła orzechowego. W ten sposób otrzymasz pyszny, orzechowy krem. Masę kajmakową możesz oblać rozpuszczoną, mleczną czekoladą. W ten sposób otrzymasz ciasto, które jest niemal identyczne w smaku, jak popularny, orzechowo-karmelowy batonik.
  2. Dodatek mleczka w tubce sprawi, że krem stanie się słodszy, znacznie cięższy i... wręcz grzesznie pyszny.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej