Szybkie ciasto z kajmakiem to prawdziwy hit. Zrobisz w 15 minut bez włączania piekarnika
Masz ochotę na słodki, smaczny deser, który nie wymaga włączania piekarnika? Oto prosty przepis na ciasto, które przygotujesz w zaledwie 15 minut. Potrzebujesz tylko kilku składników — kupisz je w każdym osiedlowym sklepie.
04.10.2023 | aktual.: 18.10.2023 14:19
Niezapowiedziana wizyta gości? Przemożna chęć zjedzenia jakiegoś deseru? Jest na to sposób. Poznaj przepis na ciasto bez pieczenia, które przygotujesz w zaledwie 15 minut. Składniki, których potrzebujesz do przygotowania ciasta, kupisz w każdym sklepie, nawet tym osiedlowym.
To ciasto, to nic innego jak przekładaniec. Składa się z trzech warstw — herbatników, intensywnie śmietankowej masy i kajmakowej polewy. Zwieńczeniem są tutaj pokruszone, słone orzechy ziemne, dzięki którym deser smakuje niczym popularny batonik. Wyjaśniamy, jak go przygotować.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przekładaniec z herbatników — przepis
Składniki:
- 24 herbatniki maślane,
- 36 herbatników kakaowych,
- 0,5 l śmietanki kremówki,
- 1 opakowanie śmietan-fix,
- 2 łyżki cukru pudru,
- małe opakowanie masy kajmakowej,
- małe opakowanie solonych orzechów ziemnych,
- opcjonalnie: masło orzechowe, mleczko skondensowane, rozpuszczona czekolada.
Przygotowanie:
- Przepis jest dostosowany do foremki o wymiarach 20 × 20. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec miksowania, dodaj do niej dwie łyżki cukru pudru oraz śmietan-fix.
- Formę wyłóż wszystkimi kakaowymi herbatnikami, miejsce przy miejscu. Wysmaruj je 1/3 przygotowanej wcześniej masy śmietankowej, a na niej połóż herbatniki maślane. Czynność powtórz do momentu, w którym zużyjesz wszystkie herbatniki.
- Na wierzchu rozprowadź masę kajmakową. Posyp ją skruszonymi orzeszkami ziemnymi. Ciasto włóż do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy herbatniki nieco zmiękną, a masa stężeje.
Porady:
- Przepadasz za snickersem? Do ubitej śmietany dodaj 5 łyżek masła orzechowego. W ten sposób otrzymasz pyszny, orzechowy krem. Masę kajmakową możesz oblać rozpuszczoną, mleczną czekoladą. W ten sposób otrzymasz ciasto, które jest niemal identyczne w smaku, jak popularny, orzechowo-karmelowy batonik.
- Dodatek mleczka w tubce sprawi, że krem stanie się słodszy, znacznie cięższy i... wręcz grzesznie pyszny.