Prosty deser z jabłka w 5 minut bez pieczenia. Wprost idealny do kawy czy herbaty

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz siły i ochoty stać w kuchni przez pół dnia? Tym bardziej, kiedy za oknem panują tropikalne upały? Już za moment dowiesz się, jak z zaledwie kilku składników zrobić pyszny deser. Bazą genialnych słodkości będzie zwykłe jabłko. Po prostu palce lizać!

ObrazekDeser z jabłkami bez pieczenia/źródło: WS Studio/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Często jest tak, że wracam do domu po całym dniu pracy i mam ochotę na coś słodkiego. I doskonale wiem, że mojej potrzeby nie zaspokoi kostka czekolady. Potrzebuję zdecydowanie czegoś więcej. Najlepiej, żeby było to coś domowej roboty, ale jednocześnie nie wymagało ode mnie zbyt dużo pracy.

A to właśnie z dużą ilością pracy kojarzą nam się zazwyczaj domowe słodkości. A wcale nie musi tak być. Dowód? Genialnie prosty i szybki przepis na deser jabłkowy w chrupiącym wydaniu. Jeśli więc jesteś miłośnikiem jabłek, ten artykuł powstał właśnie z myślą o Tobie. Przechodzimy do sedna sprawy!

Jak zrobić błyskawiczny deser jabłkowy bez pieczenia?

Do przygotowania dzisiejszego przepisu potrzebujemy tak naprawdę kilku podstawowych składników. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że wszystkie te produkty masz już w swojej kuchni. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś wyczarować coś słodkiego dla swoich bliskich. Uwierz mi na słowo, wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w pysznym deserze bez pamięci.

Obrazek
Na bazie jabłek można wyczarować genialny deser dosłownie w 5 minut/źródło: NickyPe, pixabay

Składniki:

           
  • 2 jabłka,
  • 2 jajka,
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego,
  • 450 g mąki,
  • 1/4 szkl. oleju,
  • 1/4 szkl. cukru,
  • 1/3 szkl. mleka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • mieszanka cukru brązowego i cynamonu do posypania.

Sposób przygotowania:

            
  1. Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przesiania mąki. Do produktu dodajemy też proszek do pieczenia, mieszamy, po czym odkładamy na bok.
  2. W osobnej misce łączymy ze sobą jajka, cukier oraz jogurt naturalny. Najlepiej zrobić to przy pomocy rózgi kuchennej.
  3. Kiedy już uzyskamy jednolitą mieszankę, możemy zacząć dodawać kolejne składniki. Na pierwszy rzut idzie olej. Następnie dodajemy do mieszanki mleko.
  4. Na koniec w misce powinien znaleźć się mączny miks.
  5. Całość dokładnie mieszamy. Z biegiem czasu powinno wyjść nam gładka i jednolita mieszanka.
  6. Kiedy główna baza będzie już gotowa, odkładamy ją na chwilę na bok.
  7. Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce z dużymi oczkami.
  8. Następnie łączymy z wcześniej przygotowanym ciastem.
  9. Powstałe ciasto dzielimy na pół i każdy kawałek rozwałkowujemy na duży placek. I tu możesz puścić wodze swojej wyobraźni. Z powstałej mieszanki możesz uformować przeróżne kształty: od kółek, kwadratów, nawet po trójkąty. Możesz wyciąć je przy pomocy zwykłego noża lub foremek do wycinania ciastek.
  10. No i na koniec zostaje nam już tylko wrzucić gotowe ciasteczka do garnka z rozgrzanym olejem i smażyć je przez kilka minut, do chwili, aż nabiorą złocistych rumieńców. I to wszystko!

O czym warto jeszcze pamiętać?

Oczywiście gorące elementy należy wyjmować bardzo ostrożnie z garnka. Najlepiej wykorzystać tu łyżkę z cedzakiem. Co więcej, dobrze przez chwilę potrzymać je na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec polecam obtoczyć każdy kawałek w mieszance cukru brązowego i cynamonu. Smakują jeszcze lepiej! Oczywiście możesz użyć tu również cukru pudru jeśli np. nie lubisz cynamonu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej