PoradyGenialny trik na jabłka. W domu na pewno masz wszystkie potrzebne rzeczy

Genialny trik na jabłka. W domu na pewno masz wszystkie potrzebne rzeczy

Sposób na ciemnienie jabłek - Pyszności; Foto Canva.com i screen z https://www.tiktok.com/@callashleycall/
Sposób na ciemnienie jabłek - Pyszności; Foto Canva.com i screen z https://www.tiktok.com/@callashleycall/
03.03.2023 16:16

Jabłka to jedne z najchętniej spożywanych owoców. Stanowią składnik wielu ciast, czy są dodatkiem wielu dań. Zastanawiałeś się kiedyś nad tym, jaki jest sposób na ciemnienie jabłek? Dzięki temu rozwiązaniu zachowają świeżość, nawet przez kilka godzin.

Dlaczego jabłka ciemnieją?

Niektórzy spożywają jabłka bez obierania, ale są i takie osoby, które kroją je na mniejsze kawałki. Często, po upływie zaledwie kilku minut, widoczny jest tzw. proces ciemnienia jabłek. Czym to jest spowodowane? Trzeba podkreślić, że proces ciemnienia w takim przypadku, to tak naprawdę reakcja chemiczna, która zachodzi pod wpływem oksydazy polifenolowej. Okazuje się, że taki proces dotyczy nie tylko jabłek, ale również gruszek, bananów, ziemniaków, moreli, czy winogron.

Jabłka - Pyszności; Foto Canva.com
Jabłka - Pyszności; Foto Canva.com

Przekrojenie jabłek powoduje, że do wnętrza dostaje się tlen, który uaktywnia wspomniany wyżej związek, co przekłada się na brązowienie jabłek. Na szczęście jest pewien sposób na ciemnienie jabłek. Można cieszyć się ich najlepszym smakiem, aromatem i przede wszystkim wyglądem, nawet przez kilka godzin. Sprytny patent, z tym związany, zaprezentowała pewna tiktokerka.

Poznaj sposób na ciemnienie jabłek

Jest kilka sposobów, który mogą zapobiegać ciemnieniu jabłek, ale ten zaprezentowany na TikToku jest szczególnie wyjątkowy. Jeśli zamierzasz wypróbować ten sposób na ciemnienie jabłek, to po ich pokrojeniu, przełóż je do miski i płucz pod zimną wodą przez około 5 minut. Następnie dodaj do nich łyżeczkę soli i wymieszaj. Ponownie wypłucz przez chwilę pod zimną wodą.

Na filmie, który został zamieszczony na TikToku, widać, że jabłka zachowały swoją świeżość nawet po upływie godziny i wyglądają tak, jakby dopiero zostały pokrojone. Trzeba przyznać, że to naprawdę sprytny patent. Sól i woda, w tym przypadku, zahamowały aktywność enzymu i w znaczący sposób spowolniły proces ciemnienia jabłek.

Inne zalecane metody, które zapobiegają brązowieniu, to m.in. obtoczenie jabłek w cukrze, czy namoczenie ich w soku cytrynowym lub ananasowym. Świetnie sprawdzi się tu również sparzenie przez 4-5 minut we wrzątku. Którą metodą wybierasz?

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić mini bułeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także