PrzepisWafle przekładane kajmakiem. Prawdziwy przepis z PRL'u

Wafle przekładane kajmakiem. Prawdziwy przepis z PRL'u

Wafle przekładane kajmakiem. Prawdziwy przepis z PRL'u
Małgosia
17.04.2022 16:29, aktualizacja: 20.03.2024 10:44

Prawdziwe PRL-owskie wafle, które choć można kupić w sklepach to smaku domowych nic nie przebije. To właśnie takim przysmakiem zajadali się Polacy w Polsce Ludowej. Przekładane czekoladą, kajmakiem lub słodką masą. Dziś postanowiliśmy odtworzyć przepis z dawnych lat.

Przepis wideo na wafle z masą kajmakową

Wafle z masą kajmakową - składniki:

- pół masła

- opakowanie masy krówkowej

- opakowanie wafli

Wafle z masą kajmakową jak z PRL. Jak zrobić?

Krok 1

Wymieszaj mikserem masło z masą kajmakową/krówkową na jednolitą konsystencję.

Obraz

Krok 2

Posmaruj wafla masą oraz przykryj go kolejnym waflem. Nakładaj kolejne warstwy masy i wafli. Następnie włóż go na chwilę do lodówki.

Obraz

Krok 3

Potnij wafle na równe kawałki.

Obraz

PRL'owski przysmak z wafli

Dla wielu z nas są żywmy wspomnieniem z dzieciństwa. Prosty i wdzięczny w smaku przepis również dziś zdobywa serca dzieci. Robie je często z różnymi smakami masy. Jaka jest Twoja ulubiona?

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także