Wafle przekładane kajmakiem. Prawdziwy przepis z PRL'u

Prawdziwe PRL-owskie wafle, które choć można kupić w sklepach to smaku domowych nic nie przebije. To właśnie takim przysmakiem zajadali się Polacy w Polsce Ludowej. Przekładane czekoladą, kajmakiem lub słodką masą. Dziś postanowiliśmy odtworzyć przepis z dawnych lat.

Obrazek
Małgosia

Przepis wideo na wafle z masą kajmakową

Wafle z masą kajmakową - składniki:

- pół masła

- opakowanie masy krówkowej

- opakowanie wafli

Wafle z masą kajmakową jak z PRL. Jak zrobić?

Krok 1

Wymieszaj mikserem masło z masą kajmakową/krówkową na jednolitą konsystencję.

Obrazek

Krok 2

Posmaruj wafla masą oraz przykryj go kolejnym waflem. Nakładaj kolejne warstwy masy i wafli. Następnie włóż go na chwilę do lodówki.

Obrazek

Krok 3

Potnij wafle na równe kawałki.

Obrazek

PRL'owski przysmak z wafli

Dla wielu z nas są żywmy wspomnieniem z dzieciństwa. Prosty i wdzięczny w smaku przepis również dziś zdobywa serca dzieci. Robie je często z różnymi smakami masy. Jaka jest Twoja ulubiona?

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy