Wafle przekładane kajmakiem. Prawdziwy przepis z PRL'u
Prawdziwe PRL-owskie wafle, które choć można kupić w sklepach to smaku domowych nic nie przebije. To właśnie takim przysmakiem zajadali się Polacy w Polsce Ludowej. Przekładane czekoladą, kajmakiem lub słodką masą. Dziś postanowiliśmy odtworzyć przepis z dawnych lat.
17.04.2022 | aktual.: 20.03.2024 10:44
Przepis wideo na wafle z masą kajmakową
Wafle z masą kajmakową - składniki:
- pół masła
- opakowanie masy krówkowej
- opakowanie wafli
Wafle z masą kajmakową jak z PRL. Jak zrobić?
Krok 1
Wymieszaj mikserem masło z masą kajmakową/krówkową na jednolitą konsystencję.
Krok 2
Posmaruj wafla masą oraz przykryj go kolejnym waflem. Nakładaj kolejne warstwy masy i wafli. Następnie włóż go na chwilę do lodówki.
Krok 3
Potnij wafle na równe kawałki.
PRL'owski przysmak z wafli
Dla wielu z nas są żywmy wspomnieniem z dzieciństwa. Prosty i wdzięczny w smaku przepis również dziś zdobywa serca dzieci. Robie je często z różnymi smakami masy. Jaka jest Twoja ulubiona?