Jak zrobić bitą śmietanę?
Jak zrobić bitą śmietanę? W teorii to pytanie może wydawać się bajecznie proste. Ale kiedy już przychodzi do praktyki, okazuje się, że nawet połączenie kilku składników może zakończyć się totalną klapą.
02.07.2020 | aktual.: 05.07.2020 10:11
Dlatego też pokażę Ci, jak przygotować bitą śmietanę w zaciszu własnego domu. Będzie to kolejny odcinek w ramach cyklu #pysznościodpodstaw.
Sama, rozpoczynając moją przygodę z kuchnią, byłam totalnie "zielona". Mam więc nadzieję, że ten poradnik pomoże Ci uniknąć błędów, które sama popełniam. Powodzenia!
Potrzebne składniki:
Aby zrobić bitą śmietanę potrzebujemy dosłownie trzech składników:
- 250 ml śmietanki 30 lub 36% (pamiętaj, produkt ten musi być dobrze schłodzony)
- 2 łyżek cukru pudru
- łyżeczki ekstraktu waniliowego (jeśli chcesz nadać swojej bitej śmietanie smaku)
Ponadto do przepisu będziesz potrzebować mikser i dużą miskę. Pamiętaj, aby naczynie było czyste i suche.
Jak zrobić bitą śmietanę krok po kroku:
- Cały proces rozpocznij od ubicia schłodzonej śmietanki.
- Następnie dodaj cukier puder.
- Jeśli zależy Ci na podkręceniu smaku bitej śmietany, dodaj do niej ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny lub likier migdałowy.
- Jak sprawdzić czy bita śmietana jest już gotowa? Wystarczy, że obrócisz miskę dnem do góry. Jeśli mieszanka nie będzie się przemieszczać, to znak, że bita śmietana jest już gotowa.
- Jeśli będziesz ubijać mieszankę zbyt długo, może zdarzyć się, że całość się zwarzy. Co wtedy zrobić? Dodaj trochę śmietanki i dalej ubijaj całość. Uważaj jednak, aby nie przegapić momentu, kiedy bita śmietana będzie gotowa.
- Bitą śmietanę można przechowywać w lodówce do 24 godzin. Pamiętaj jednak, że lubi pochłaniać zapachy, dlatego przechowuj ją w szczelnym pojemniku z pokrywką.
Teraz już wiesz, jak zrobić bitą śmietanę, aby wyszła perfekcyjna za każdym razem. Bita śmietana świetnie nada się do dekoracji wypieków i deserów. Możesz użyć jej również jako składnik masy do wielu ciast. Przepisy znajdziesz na naszej stronie w zakładce Słodkości.