Jak zrobić bitą śmietanę?

Jak zrobić bitą śmietanę? W teorii to pytanie może wydawać się bajecznie proste. Ale kiedy już przychodzi do praktyki, okazuje się, że nawet połączenie kilku składników może zakończyć się totalną klapą.

Obrazek
Frania

Dlatego też pokażę Ci, jak przygotować bitą śmietanę w zaciszu własnego domu. Będzie to kolejny odcinek w ramach cyklu #pysznościodpodstaw.

Sama, rozpoczynając moją przygodę z kuchnią, byłam totalnie "zielona". Mam więc nadzieję, że ten poradnik pomoże Ci uniknąć błędów, które sama popełniam. Powodzenia!

Potrzebne składniki:

Aby zrobić bitą śmietanę potrzebujemy dosłownie trzech składników:

jak zrobić bitą śmietanę
  • 250 ml śmietanki 30 lub 36% (pamiętaj, produkt ten musi być dobrze schłodzony)
  • 2 łyżek cukru pudru
  • łyżeczki ekstraktu waniliowego (jeśli chcesz nadać swojej bitej śmietanie smaku)

Ponadto do przepisu będziesz potrzebować mikser i dużą miskę. Pamiętaj, aby naczynie było czyste i suche.

Jak zrobić bitą śmietanę krok po kroku:

  1. Cały proces rozpocznij od ubicia schłodzonej śmietanki.
  2. Następnie dodaj cukier puder.
  3. Jeśli zależy Ci na podkręceniu smaku bitej śmietany, dodaj do niej ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny lub likier migdałowy.
  4. Jak sprawdzić czy bita śmietana jest już gotowa? Wystarczy, że obrócisz miskę dnem do góry. Jeśli mieszanka nie będzie się przemieszczać, to znak, że bita śmietana jest już gotowa.
  5. Jeśli będziesz ubijać mieszankę zbyt długo, może zdarzyć się, że całość się zwarzy. Co wtedy zrobić? Dodaj trochę śmietanki i dalej ubijaj całość. Uważaj jednak, aby nie przegapić momentu, kiedy bita śmietana będzie gotowa.
  6. Bitą śmietanę można przechowywać w lodówce do 24 godzin. Pamiętaj jednak, że lubi pochłaniać zapachy, dlatego przechowuj ją w szczelnym pojemniku z pokrywką.
babeczki z ciasta francuskiego z owocami

Teraz już wiesz, jak zrobić bitą śmietanę, aby wyszła perfekcyjna za każdym razem. Bita śmietana świetnie nada się do dekoracji wypieków i deserów. Możesz użyć jej również jako składnik masy do wielu ciast. Przepisy znajdziesz na naszej stronie w zakładce Słodkości.

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o tym poradniku. Jaki kolejny odcinek chciałabyś zobaczyć?

Wybrane dla Ciebie

Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo