Masz herbatniki? Szybko zrobisz ten pyszny deser bez pieczenia
Ten przepis sprawdzi się, gdy na przygotowanie czegoś słodkiego masz kwadrans. Może też awansować do ulubionych deserów tych, którzy preferują kremowe, ale lekkie smakołyki. Oczywiście warto wypróbować go w upalne dni, gdy nie chcemy włączać piekarnika. Jednak na pewno będziesz do niego wracać przez cały rok.
08.08.2024 08:53
Na listę zakupów wpisz herbatniki maślane i kakaowe, śmietankę kremówkę, serek mascarpone i masę krówkową. To już brzmi nieźle, a co dopiero, gdy umiejętnie połączysz wszystkie składniki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z dala od piekarnika
Desery bez pieczenia to domena lata. Wiadomo, podczas upalnych dni nawet nie myślimy o włączaniu piekarnika. Ten przepis bazuje na dwóch rodzajach herbatników, które nadają mu ciekawego posmaku. Jest też niezwykle kremowy, to zasługa masy ze śmietanki i kremu mascarpone. A znajomego aromat z dzieciństwa? Masa krówkowa też pełni tu ważną rolę. Jak to w cieście warstwowym, smaki się przenikają i wspaniale łączą.
Musi być schłodzona
Ważnym krokiem w tym deserze jest ubicie śmietany. To nic trudnego, ale warto pamiętać, by użyć śmietanki kremówki, 30 lub 36 proc., która musi być mocno schłodzona. Jeśli będziesz przygotowywać deser z dopiero co kupionej śmietanki, wystarczy, że przez kwadrans schłodzisz ją w zamrażalniku. Najlepiej włóż ją tam wraz z naczyniem, najlepiej szklanym lub metalowym, bo śmietanka źle się ubija w plastiku. Pozostałe kroki w przygotowywaniu tego deseru są już tak proste, że poradzą sobie nawet nastolatki.
Kremowy deser na herbatnikach
Składniki:
- 12 herbatników maślanych,
- 36 herbatników kakaowych,
- 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 250 g serka mascarpone,
- cukru puder do smaku,
- połowa puszki masy krówkowej lub kajmakowej.
Sposób przygotowywania:
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij, potem połącz ją z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Powinien powstać puszysty krem.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dnie ułóż warstwę herbatników maślanych.
- Na herbatnikach rozprowadź połowę kremu.
- Na kremie ułóż warstwę herbatników kakaowych, na których rozprowadź masę krówkową lub kajmakową.
- Na niej ułóż warstwę herbatników kakaowych, a potem pozostałą część kremu.
- Na krem wyłóż ostatnią warstwę herbatników kakaowych.
- Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin.