Masz herbatniki? Szybko zrobisz ten pyszny deser bez pieczenia

Ten przepis sprawdzi się, gdy na przygotowanie czegoś słodkiego masz kwadrans. Może też awansować do ulubionych deserów tych, którzy preferują kremowe, ale lekkie smakołyki. Oczywiście warto wypróbować go w upalne dni, gdy nie chcemy włączać piekarnika. Jednak na pewno będziesz do niego wracać przez cały rok.

Ten deser przygotują nawet nastolatki!Ten deser przygotują nawet nastolatki!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Na listę zakupów wpisz herbatniki maślane i kakaowe, śmietankę kremówkę, serek mascarpone i masę krówkową. To już brzmi nieźle, a co dopiero, gdy umiejętnie połączysz wszystkie składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Z dala od piekarnika

Desery bez pieczenia to domena lata. Wiadomo, podczas upalnych dni nawet nie myślimy o włączaniu piekarnika. Ten przepis bazuje na dwóch rodzajach herbatników, które nadają mu ciekawego posmaku. Jest też niezwykle kremowy, to zasługa masy ze śmietanki i kremu mascarpone. A znajomego aromat z dzieciństwa? Masa krówkowa też pełni tu ważną rolę. Jak to w cieście warstwowym, smaki się przenikają i wspaniale łączą.

Musi być schłodzona

Ważnym krokiem w tym deserze jest ubicie śmietany. To nic trudnego, ale warto pamiętać, by użyć śmietanki kremówki, 30 lub 36 proc., która musi być mocno schłodzona. Jeśli będziesz przygotowywać deser z dopiero co kupionej śmietanki, wystarczy, że przez kwadrans schłodzisz ją w zamrażalniku. Najlepiej włóż ją tam wraz z naczyniem, najlepiej szklanym lub metalowym, bo śmietanka źle się ubija w plastiku. Pozostałe kroki w przygotowywaniu tego deseru są już tak proste, że poradzą sobie nawet nastolatki.

Kremowy deser na herbatnikach

Składniki:

  • 12 herbatników maślanych,
  • 36 herbatników kakaowych,
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 250 g serka mascarpone,
  • cukru puder do smaku,
  • połowa puszki masy krówkowej lub kajmakowej.

Sposób przygotowywania:

  1. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij, potem połącz ją z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Powinien powstać puszysty krem.
  2. Blaszkę o wymiarach 24×24 wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Na dnie ułóż warstwę herbatników maślanych.
  4. Na herbatnikach rozprowadź połowę kremu.
  5. Na kremie ułóż warstwę herbatników kakaowych, na których rozprowadź masę krówkową lub kajmakową.
  6. Na niej ułóż warstwę herbatników kakaowych, a potem pozostałą część kremu.
  7. Na krem wyłóż ostatnią warstwę herbatników kakaowych.
  8. Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej