WAŻNE
TERAZ

Zmasowany atak Rosji na Ukrainę. Polska poderwała myśliwce

Masz herbatniki? Szybko zrobisz ten pyszny deser bez pieczenia

Ten przepis sprawdzi się, gdy na przygotowanie czegoś słodkiego masz kwadrans. Może też awansować do ulubionych deserów tych, którzy preferują kremowe, ale lekkie smakołyki. Oczywiście warto wypróbować go w upalne dni, gdy nie chcemy włączać piekarnika. Jednak na pewno będziesz do niego wracać przez cały rok.

Ten deser przygotują nawet nastolatki!Ten deser przygotują nawet nastolatki!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Na listę zakupów wpisz herbatniki maślane i kakaowe, śmietankę kremówkę, serek mascarpone i masę krówkową. To już brzmi nieźle, a co dopiero, gdy umiejętnie połączysz wszystkie składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Z dala od piekarnika

Desery bez pieczenia to domena lata. Wiadomo, podczas upalnych dni nawet nie myślimy o włączaniu piekarnika. Ten przepis bazuje na dwóch rodzajach herbatników, które nadają mu ciekawego posmaku. Jest też niezwykle kremowy, to zasługa masy ze śmietanki i kremu mascarpone. A znajomego aromat z dzieciństwa? Masa krówkowa też pełni tu ważną rolę. Jak to w cieście warstwowym, smaki się przenikają i wspaniale łączą.

Musi być schłodzona

Ważnym krokiem w tym deserze jest ubicie śmietany. To nic trudnego, ale warto pamiętać, by użyć śmietanki kremówki, 30 lub 36 proc., która musi być mocno schłodzona. Jeśli będziesz przygotowywać deser z dopiero co kupionej śmietanki, wystarczy, że przez kwadrans schłodzisz ją w zamrażalniku. Najlepiej włóż ją tam wraz z naczyniem, najlepiej szklanym lub metalowym, bo śmietanka źle się ubija w plastiku. Pozostałe kroki w przygotowywaniu tego deseru są już tak proste, że poradzą sobie nawet nastolatki.

Kremowy deser na herbatnikach

Składniki:

  • 12 herbatników maślanych,
  • 36 herbatników kakaowych,
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 250 g serka mascarpone,
  • cukru puder do smaku,
  • połowa puszki masy krówkowej lub kajmakowej.

Sposób przygotowywania:

  1. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij, potem połącz ją z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Powinien powstać puszysty krem.
  2. Blaszkę o wymiarach 24×24 wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Na dnie ułóż warstwę herbatników maślanych.
  4. Na herbatnikach rozprowadź połowę kremu.
  5. Na kremie ułóż warstwę herbatników kakaowych, na których rozprowadź masę krówkową lub kajmakową.
  6. Na niej ułóż warstwę herbatników kakaowych, a potem pozostałą część kremu.
  7. Na krem wyłóż ostatnią warstwę herbatników kakaowych.
  8. Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥