Jest tak pyszne, że się nie oprzesz. Jeden składnik sprawia, że smakuje jak marzenie

Szukasz pomysłu na ciasto do kawy na weekend? Mamy świetną propozycję, jeśli lubisz czarną kawę, najlepiej bez cukru. Do takiej właśnie pasuje doskonale. Nie ma co ukrywać, ciasto jest słodkie, ale po prostu przepyszne. Naprawdę trudno mu się oprzeć i nie zjeść dokładki.

Pyszne ciasto bez pieczenia z dodatkiem chałwyPyszne ciasto bez pieczenia z dodatkiem chałwy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zero Zero One
Dorota Gepert

Chałwa to przysmak, który wielu z nas wymienia wśród swoich ulubionych. Jest słodka, kremowa i ma charakterystyczny orzechowy smak. Świetnie nadaje się także do deserów. Proponujemy przepis na jeden z nich.

Dawka słodyczy

Chałwę często kojarzymy z wakacjami w Grecji czy Turcji, gdzie jest serwowana na deser. Najbardziej znana jest chałwa sezamowa. Jej główny składnik to nasiona sezamu, które są prażone i mielone na pastę o nazwie tahini. Ta pasta sezamowa wykorzystywana jest także do innych potraw, m.in. do pasty z ciecierzycy czyli humusu. W przypadku chałwy, mieszana jest z cukrem lub miodem oraz dodatkami. Mimo dużej dawki słodyczy, ten przysmak uchodzi wśród deserów za wartościowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem dylemat wybrania ulubionego ciasta przestanie istnieć

Dobry skład

Chałwa dzięki nasionom sezamu zawiera wiele cennych składników. Są one bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i białka, a także witaminy E oraz witamin z grupy B. Mają też magnez, żelazo, cynk i fosfor. Jak na deser to naprawdę dobry skład. Jednak nie można zapominać, że chałwa jest też tłusta i kaloryczna. W deserze, który proponujemy, jest łączona z masą krówkową i śmietanką, więc lepiej już o kaloriach nie pisać. Skupmy się na ciekawym i intensywnym smaku. Nie ma też możliwości, by ciasto się nie udało. Chwila pracy, a można totalnie zaskoczyć gości.

Ciasto z chałwą

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 300 g masy krówkowej,
  • 100 g chałwy,
  • 60 herbatników maślanych,
  • 1 śmietan-fix,
  • 2 garści prażonych płatków migdałowych lub starta czekolada.

Sposób przygotowania:

  1. Schłodzoną śmietankę kremówkę oraz serek mascarpone ubij na puszystą masę, pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix.
  2. Następnie dodaj masę krówkową i wymieszaj delikatnie, szpatułką tylko do połączenia składników.
  3. Na koniec dodaj pokruszoną chałwę i ponownie wymieszaj masę.
  4. Na dnie formy o wymiarach (20×20 cm) ułóż warstwę herbatników.
  5. Rozprowadź na nich część masy i ponownie ułóż herbatniki. Układaj kolejne warstwy, ich ilość zależy od grubości warstwy kremu.
  6. Wierzch ciasta posyp prażonymi płatkami migdałów lub czekoladą. Możesz także przyozdobić je bitą śmietaną i kawałkami krówek lub innych łakoci.
  7. Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa