Jest tak pyszne, że się nie oprzesz. Jeden składnik sprawia, że smakuje jak marzenie
Szukasz pomysłu na ciasto do kawy na weekend? Mamy świetną propozycję, jeśli lubisz czarną kawę, najlepiej bez cukru. Do takiej właśnie pasuje doskonale. Nie ma co ukrywać, ciasto jest słodkie, ale po prostu przepyszne. Naprawdę trudno mu się oprzeć i nie zjeść dokładki.
10.06.2024 | aktual.: 10.06.2024 18:37
Chałwa to przysmak, który wielu z nas wymienia wśród swoich ulubionych. Jest słodka, kremowa i ma charakterystyczny orzechowy smak. Świetnie nadaje się także do deserów. Proponujemy przepis na jeden z nich.
Dawka słodyczy
Chałwę często kojarzymy z wakacjami w Grecji czy Turcji, gdzie jest serwowana na deser. Najbardziej znana jest chałwa sezamowa. Jej główny składnik to nasiona sezamu, które są prażone i mielone na pastę o nazwie tahini. Ta pasta sezamowa wykorzystywana jest także do innych potraw, m.in. do pasty z ciecierzycy czyli humusu. W przypadku chałwy, mieszana jest z cukrem lub miodem oraz dodatkami. Mimo dużej dawki słodyczy, ten przysmak uchodzi wśród deserów za wartościowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dobry skład
Chałwa dzięki nasionom sezamu zawiera wiele cennych składników. Są one bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i białka, a także witaminy E oraz witamin z grupy B. Mają też magnez, żelazo, cynk i fosfor. Jak na deser to naprawdę dobry skład. Jednak nie można zapominać, że chałwa jest też tłusta i kaloryczna. W deserze, który proponujemy, jest łączona z masą krówkową i śmietanką, więc lepiej już o kaloriach nie pisać. Skupmy się na ciekawym i intensywnym smaku. Nie ma też możliwości, by ciasto się nie udało. Chwila pracy, a można totalnie zaskoczyć gości.
Ciasto z chałwą
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki,
- 250 g serka mascarpone,
- 300 g masy krówkowej,
- 100 g chałwy,
- 60 herbatników maślanych,
- 1 śmietan-fix,
- 2 garści prażonych płatków migdałowych lub starta czekolada.
Sposób przygotowania:
- Schłodzoną śmietankę kremówkę oraz serek mascarpone ubij na puszystą masę, pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix.
- Następnie dodaj masę krówkową i wymieszaj delikatnie, szpatułką tylko do połączenia składników.
- Na koniec dodaj pokruszoną chałwę i ponownie wymieszaj masę.
- Na dnie formy o wymiarach (20×20 cm) ułóż warstwę herbatników.
- Rozprowadź na nich część masy i ponownie ułóż herbatniki. Układaj kolejne warstwy, ich ilość zależy od grubości warstwy kremu.
- Wierzch ciasta posyp prażonymi płatkami migdałów lub czekoladą. Możesz także przyozdobić je bitą śmietaną i kawałkami krówek lub innych łakoci.
- Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.