Zapomniany przysmak PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że opóźnia starzenie

Chałwa, ten słodki przysmak, który zna każdy z nas, to coś, co przypomina nam o dzieciństwie. Kiedyś była niezwykle popularna, ale z biegiem lat jej obecność na sklepowych półkach zaczęła stopniowo maleć. Czy to oznacza, że powinniśmy zapomnieć o niej raz na zawsze? Zdecydowanie nie!

Chałwa okazuje się nie tylko smaczna, ale i zdrowaChałwa okazuje się nie tylko smaczna, ale i zdrowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Grabowska-Krupa

Chałwa to słodkość, która ma swoje korzenie w Indiach, ale jej popularność szybko rozprzestrzeniła się na cały świat. W Polsce nadal można ją znaleźć w sklepach, choć nie jest już tak popularna jak kiedyś. To jednak nie powinno nas zniechęcać do jej spożywania, ponieważ chałwa, oprócz tego, że jest pyszna, zawiera również wiele składników odżywczych i minerałów, które są korzystne dla naszego zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka

Czym tak naprawdę jest chałwa?

Skład chałwy to przede wszystkim nasiona sezamu i karmel. Często dodaje się do niej różnego rodzaju orzechy, suszone owoce, kandyzowane skórki pomarańczy, wanilię czy kakao. W Polsce popularna jest również chałwa ukraińska, która różni się od tradycyjnej, ponieważ jest produkowana na bazie nasion słonecznika, orzechów lub maku.

Proces produkcji chałwy zaczyna się od suszenia, czyszczenia i prażenia nasion sezamu. Następnie ziarna są miażdżone i emulgowane. Powstałą masę mieszają maszyny, dodając cukier i inne dodatki. Dzięki odpowiedniemu wyrobieniu masy otrzymujemy kruchą i słodką chałwę.

Chałwa a zdrowie

Czy chałwa jest zdrowa? To pytanie może zaskoczyć niektórych, biorąc pod uwagę, że jest to przekąska o wysokiej kaloryczności. W 100 gramach chałwy może być nawet 550 kalorii, co może wydawać się nieco zaskakujące. Jednak kalorie te nie są "puste", ponieważ chałwa zawiera wiele składników odżywczych.

W chałwie znajdziemy sporo białka — nawet 12 gramów w 100 gramach produktu. Sezam, który jest podstawowym składnikiem chałwy, zawiera dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy (omega-9) czy kwas linolowy (omega-3). Te kwasy mają korzystny wpływ na nasz układ krwionośny, regulując krążenie krwi. Pomagają również obniżyć poziom trójglicerydów we krwi, co jest ważne dla zdrowia serca. Kwas linolowy zawarty w chałwie pomaga w walce z wysokim poziomem złego cholesterolu.

Chałwa jest robiona z ziaren sezamu
Chałwa jest robiona z ziaren sezamu © Canva | PublicDomainPictures

Chałwa to nie tylko źródło białka i zdrowych tłuszczów. Znajdziemy w niej również minerały takie jak fosfor, magnez, sód, wapń (w większym stężeniu niż w mleku krowim) oraz dobrze przyswajalne żelazo. Chałwa zawiera również błonnik, który korzystnie wpływa na pracę jelit i reguluje procesy trawienne. Niektóre źródła podają również, że chałwa jest świetnym afrodyzjakiem, a mężczyźni, którzy ją spożywają, nie mają problemów z potencją.

Warto również wspomnieć, że chałwa zawiera też witaminę E, znaną również jako witaminę młodości. Jest ona silnym antyoksydantem, który chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia się organizmu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem