Zapomniany przysmak PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że opóźnia starzenie
Chałwa, ten słodki przysmak, który zna każdy z nas, to coś, co przypomina nam o dzieciństwie. Kiedyś była niezwykle popularna, ale z biegiem lat jej obecność na sklepowych półkach zaczęła stopniowo maleć. Czy to oznacza, że powinniśmy zapomnieć o niej raz na zawsze? Zdecydowanie nie!
Chałwa to słodkość, która ma swoje korzenie w Indiach, ale jej popularność szybko rozprzestrzeniła się na cały świat. W Polsce nadal można ją znaleźć w sklepach, choć nie jest już tak popularna jak kiedyś. To jednak nie powinno nas zniechęcać do jej spożywania, ponieważ chałwa, oprócz tego, że jest pyszna, zawiera również wiele składników odżywczych i minerałów, które są korzystne dla naszego zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka
Czym tak naprawdę jest chałwa?
Skład chałwy to przede wszystkim nasiona sezamu i karmel. Często dodaje się do niej różnego rodzaju orzechy, suszone owoce, kandyzowane skórki pomarańczy, wanilię czy kakao. W Polsce popularna jest również chałwa ukraińska, która różni się od tradycyjnej, ponieważ jest produkowana na bazie nasion słonecznika, orzechów lub maku.
Proces produkcji chałwy zaczyna się od suszenia, czyszczenia i prażenia nasion sezamu. Następnie ziarna są miażdżone i emulgowane. Powstałą masę mieszają maszyny, dodając cukier i inne dodatki. Dzięki odpowiedniemu wyrobieniu masy otrzymujemy kruchą i słodką chałwę.
Chałwa a zdrowie
Czy chałwa jest zdrowa? To pytanie może zaskoczyć niektórych, biorąc pod uwagę, że jest to przekąska o wysokiej kaloryczności. W 100 gramach chałwy może być nawet 550 kalorii, co może wydawać się nieco zaskakujące. Jednak kalorie te nie są "puste", ponieważ chałwa zawiera wiele składników odżywczych.
W chałwie znajdziemy sporo białka — nawet 12 gramów w 100 gramach produktu. Sezam, który jest podstawowym składnikiem chałwy, zawiera dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy (omega-9) czy kwas linolowy (omega-3). Te kwasy mają korzystny wpływ na nasz układ krwionośny, regulując krążenie krwi. Pomagają również obniżyć poziom trójglicerydów we krwi, co jest ważne dla zdrowia serca. Kwas linolowy zawarty w chałwie pomaga w walce z wysokim poziomem złego cholesterolu.
Chałwa to nie tylko źródło białka i zdrowych tłuszczów. Znajdziemy w niej również minerały takie jak fosfor, magnez, sód, wapń (w większym stężeniu niż w mleku krowim) oraz dobrze przyswajalne żelazo. Chałwa zawiera również błonnik, który korzystnie wpływa na pracę jelit i reguluje procesy trawienne. Niektóre źródła podają również, że chałwa jest świetnym afrodyzjakiem, a mężczyźni, którzy ją spożywają, nie mają problemów z potencją.
Warto również wspomnieć, że chałwa zawiera też witaminę E, znaną również jako witaminę młodości. Jest ona silnym antyoksydantem, który chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia się organizmu.