Jak orzechy wpływają na nasz organizm? Ustalenia naukowców mówią jasno

Orzechy są skarbnicą cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. W ostatnich latach przeprowadzono wiele badań naukowych, które potwierdzają ich dobroczynne właściwości.

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Orzechy włoskie stają się gwiazdą zdrowego odżywiania, a wyniki najnowszych badań potwierdzają ich nieocenione właściwości. To nie tylko pełnowartościowa przekąska, ale także cenne źródło witamin i składników odżywczych. Odkryj, jak orzechy włoskie wpływają na nasz organizm, korzystając z najnowszych ustaleń naukowców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przekąska z serową niespodzianką stanie się hitem na każdej imprezie. Ma w sobie to "coś"

Orzechy włoskie – najzdrowsze orzechy?

Orzechy włoskie są często nazywane najzdrowszymi orzechami na świecie. Zawierają one dużą ilość białka, zdrowych tłuszczów, błonnika, witamin i minerałów. Są bogate w magnez, który pomaga regulować nastrój i zapobiega wahaniom nastroju. Zawierają również witaminę E, która jest silnym antyutleniaczem, chroniącym komórki przed uszkodzeniem.

W 2021 roku badacze z Harvard T.H. Chan School of Public Health przeanalizowali dane dotyczące ponad 67 000 osób. Okazało się, że osoby, które regularnie spożywały orzechy włoskie, żyły dłużej niż te, które ich nie spożywały.

Dobre dla zdrowia serca: Omega-3 w orzechach włoskich

Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w orzechach włoskich mają korzystny wpływ na zdrowie serca. Badania z Kliniki Endokrynologii i Żywienia Szpitala Klinicznego w Barcelonie potwierdziły, że regularne spożywanie orzechów włoskich może obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL), co stanowi ważny czynnik prewencyjny w zakresie chorób sercowo-naczyniowych.

Orzechy włoskie a odchudzanie

Mimo że orzechy włoskie są kaloryczne, mogą być pomocne w odchudzaniu. Zawierają one błonnik, który pomaga czuć się sytym przez dłuższy czas. Badania wykazały, że osoby, które spożywały orzechy włoskie, miały mniejszy apetyt i jadły mniej kalorii w ciągu dnia.

Inne właściwości orzechów włoskich

Orzechy włoskie mogą również pomagać w:

  • poprawie koncentracji i pamięci,
  • zmniejszeniu ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2,
  • ochronie przed nowotworami,
  • wzmocnieniu odporności.

Jakie orzechy jeść?

Wszystkie orzechy są zdrowe i mają wiele właściwości prozdrowotnych. Jednak niektóre z nich są bogatsze w określone składniki odżywcze niż inne. Na przykład orzechy włoskie są dobrym źródłem magnezu, orzechy laskowe są bogate w witaminę E, a orzechy nerkowca są dobrym źródłem żelaza.

Badania naukowe jasno wskazują, że ich regularne spożywanie przyczynia się do dłuższego życia, poprawy nastroju, zdrowego serca i utrzymania odpowiedniej masy ciała. Nie ignorujmy potencjału, jaki drzemie w tych małych, ale niezwykle wartościowych orzechach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami