Co zamiast karpia na święta? Lista smacznych ryb, po które Polacy sięgają najczęściej

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na wigilijnym stole króluje karp. Jednak nie wszyscy lubią tę rybę. Jeśli szukasz alternatywy dla karpia, mamy dla ciebie kilka propozycji.

Co zamiast karpia na święta?Co zamiast karpia na święta?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Zbliża się okres świąteczny, a wraz z nim dylemat: co zamiast tradycyjnego karpia na Wigilię? Dla tych, którzy nie przepadają za tą rybą, mamy dobrą wiadomość – istnieje wiele pysznych alternatyw, które z powodzeniem mogą zagościć na wigilijnym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Przy wyborze ryby na Wigilię warto kierować się jej smakiem, wartościami odżywczymi i łatwością przygotowania. Jeśli nie mamy doświadczenia w przyrządzaniu ryb, warto wybrać rybę, która jest łatwa do filetowania, np. pstrąga, dorsza lub halibuta.

Ryby na święta - co zamiast karpia?

Karp to nie jedyna ryba, którą można podać na wigilijnym stole. Wśród popularnych alternatyw znajdują się:

  • Pstrąg - ma delikatne, różowe mięso, które jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3.
  • Dorsz - charakteryzuje się delikatnym, białym mięsem, które jest bogate w białko.
  • Sandacz - ma smaczne, choć lekko mdłe w smaku mięso.
  • Halibut - ma delikatne, soczyste i smaczne mięso, które jest bogate w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe.
  • Łosoś - jest jednym z najbogatszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jak przyrządzić rybę na święta?

Ryby można przyrządzić na wiele sposobów. Najpopularniejsze to:

  • Pieczenie - to najprostszy i najszybszy sposób na przygotowanie ryby. Wystarczy ułożyć rybę w naczyniu żaroodpornym, skropić ją sokiem z cytryny i posypać solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut.
  • Smażenie - to również popularny sposób na przygotowanie ryby. Rybę należy obtoczyć w panierce z bułki tartej i smażyć na rozgrzanym oleju przez około 5 minut z każdej strony.
  • Gotowanie - rybę można również ugotować na parze, w wodzie lub na bulionie.
  • Grillowanie - to świetny sposób na przygotowanie ryby na świeżym powietrzu. Rybę należy natrzeć oliwą z oliwek, solą i pieprzem i grillować przez około 10-15 minut.

Tradycyjny karp nie musi już dominować na świątecznym stole. Warto poszerzyć horyzonty i odkryć nowe smaki, jakie oferują alternatywne ryby. Wybór jest naprawdę duży, a efekt z pewnością zaskoczy wszystkich gości. Czyż nie to właśnie jest esencją świąt – odkrywanie nowych smaków i radość dzielenia się nimi z najbliższymi?

Świętujmy zatem radośnie i smacznie, otwierając serca na nowe, wigilijne doznania!.

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza