Pierogi z kapustą są pyszne, ale te biją je na głowę. Mięciutkie ciasto i smakowity farsz
Pierogi to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Chociaż największą popularnością w Boże Narodzenie cieszy się farsz z kapusty i grzybów, to warto sprawdzić również inne połączenia. Z pewnością przypadną ci do gustu.
23.11.2023 | aktual.: 23.11.2023 12:09
Świąteczne pierogi to coś, na co wiele osób czeka przez cały rok. Chociaż często jada się również w innych miesiącach, to te przygotowane na święta smakują jakoś inaczej. Na stołach króluje tradycyjne połączenie kapusty i grzybów, w niektórych domach pojawiają się również pierogi ruskie. Jeśli jednak szukasz pysznej odmiany od klasyki, mam dla ciebie trzy pyszne inspiracje na mniej popularne w czasie świąt farsze. Takimi pierogami zaskoczysz swoich bliskich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto na pierogi
Absolutną podstawą każdych pierogów jest dobre ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne, aby dobrze otuliło farsz. Przepis jest uniwersalny i pasuje do każdego nadzienia.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typu 500,
- 1 jajko,
- 1 płaska łyżka soli,
- 200 ml gorącej wody,
- 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i olej.
- W osobnym naczyniu rozkłóć jajko.
- Gorącą wodę wlej do mąki i wymieszaj łyżką.
- Dodaj roztrzepane jajko i wyrabiaj ciasto rękami przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstawić na pół godziny do odpoczęcia.
Zobacz także
Pierogi ze szpinakiem i serem
Sam szpinak ma delikatny smak, ale połączenie go z tłustym twarogiem oraz przyprawami sprawi, że farsz smakuje po prostu nieziemsko.
Farsz:
- 500 gramów tłustego twarogu,
- 400 gramów szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
- Szpinak umyj w zimnej wodzie i osusz. Wrzuć na patelnię z odrobiną masła, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmaż całość.
- Gdy przestygnie, wymieszaj z pokruszonym twarogiem i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Pierogi z rybą
Wigilia jest dniem postnym, więc tradycyjnie z menu odpadają pierogi mięsne. Ciekawą i smaczną alternatywą może być prosty farsz z dorszem z dodatkiem koperku.
Składniki:
- 500 g polędwicy z dorsza,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżeczka masła,
- koperek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Cebulkę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z masłem.
- W blenderze zmiel rybę, dodaj cebulkę, posiekany koperek oraz sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Kasza gryczana jest zdrowa, smaczna i wspaniale komponuje się z leśnymi grzybami. To połączenie sprawi, że wszyscy chętnie sięgną po dokładkę.
- 100 g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 300 g kaszy gryczanej,
- 1 żółtko,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Grzyby mocz przez 30 minut w ciepłej wodzie, a kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Namoczone grzyby obgotuj, posiekaj i dodaj do sypkiej kaszy. Dorzuć też posiekaną i podsmażoną na masełku cebulę, żółtko oraz sól i pieprz.
- Podawaj z okrasą z cebulki.