PrzepisBoże NarodzeniePierogi z kapustą są pyszne, ale te biją je na głowę. Mięciutkie ciasto i smakowity farsz

Pierogi z kapustą są pyszne, ale te biją je na głowę. Mięciutkie ciasto i smakowity farsz

Pierogi - Pyszności
Pierogi - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Ryzhkov
23.11.2023 11:18, aktualizacja: 23.11.2023 12:09

Pierogi to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Chociaż największą popularnością w Boże Narodzenie cieszy się farsz z kapusty i grzybów, to warto sprawdzić również inne połączenia. Z pewnością przypadną ci do gustu.

Świąteczne pierogi to coś, na co wiele osób czeka przez cały rok. Chociaż często jada się również w innych miesiącach, to te przygotowane na święta smakują jakoś inaczej. Na stołach króluje tradycyjne połączenie kapusty i grzybów, w niektórych domach pojawiają się również pierogi ruskie. Jeśli jednak szukasz pysznej odmiany od klasyki, mam dla ciebie trzy pyszne inspiracje na mniej popularne w czasie świąt farsze. Takimi pierogami zaskoczysz swoich bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto na pierogi

Absolutną podstawą każdych pierogów jest dobre ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne, aby dobrze otuliło farsz. Przepis jest uniwersalny i pasuje do każdego nadzienia.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 500,
  • 1 jajko,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 200 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i olej.
  2. W osobnym naczyniu rozkłóć jajko.
  3. Gorącą wodę wlej do mąki i wymieszaj łyżką.
  4. Dodaj roztrzepane jajko i wyrabiaj ciasto rękami przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstawić na pół godziny do odpoczęcia.

Pierogi ze szpinakiem i serem

Sam szpinak ma delikatny smak, ale połączenie go z tłustym twarogiem oraz przyprawami sprawi, że farsz smakuje po prostu nieziemsko.

Farsz:

  • 500 gramów tłustego twarogu,
  • 400 gramów szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • gałka muszkatołowa.


Przygotowanie:

  1. Szpinak umyj w zimnej wodzie i osusz. Wrzuć na patelnię z odrobiną masła, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmaż całość.
  2. Gdy przestygnie, wymieszaj z pokruszonym twarogiem i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Pierogi - Pyszności
Pierogi - Pyszności© Canva | -slav-

Pierogi z rybą

Wigilia jest dniem postnym, więc tradycyjnie z menu odpadają pierogi mięsne. Ciekawą i smaczną alternatywą może być prosty farsz z dorszem z dodatkiem koperku.

Składniki:

  • 500 g polędwicy z dorsza,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżeczka masła,
  • koperek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Cebulkę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z masłem.
  2. W blenderze zmiel rybę, dodaj cebulkę, posiekany koperek oraz sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Kasza gryczana jest zdrowa, smaczna i wspaniale komponuje się z leśnymi grzybami. To połączenie sprawi, że wszyscy chętnie sięgną po dokładkę.

  • 100 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 300 g kaszy gryczanej,
  • 1 żółtko,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Grzyby mocz przez 30 minut w ciepłej wodzie, a kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Namoczone grzyby obgotuj, posiekaj i dodaj do sypkiej kaszy. Dorzuć też posiekaną i podsmażoną na masełku cebulę, żółtko oraz sól i pieprz.
  3. Podawaj z okrasą z cebulki.
Pierogi - Pyszności
Pierogi - Pyszności© Canva
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także