Pierogi z kapustą są pyszne, ale te biją je na głowę. Mięciutkie ciasto i smakowity farsz

Pierogi to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Chociaż największą popularnością w Boże Narodzenie cieszy się farsz z kapusty i grzybów, to warto sprawdzić również inne połączenia. Z pewnością przypadną ci do gustu.

Pierogi - PysznościPierogi - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Ryzhkov
Ewa Malinowska

Świąteczne pierogi to coś, na co wiele osób czeka przez cały rok. Chociaż często jada się również w innych miesiącach, to te przygotowane na święta smakują jakoś inaczej. Na stołach króluje tradycyjne połączenie kapusty i grzybów, w niektórych domach pojawiają się również pierogi ruskie. Jeśli jednak szukasz pysznej odmiany od klasyki, mam dla ciebie trzy pyszne inspiracje na mniej popularne w czasie świąt farsze. Takimi pierogami zaskoczysz swoich bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten deser dosłownie zawróci ci w głowie. I nie chodzi tu wcale o zakręcony kształt, ale genialny smak

Ciasto na pierogi

Absolutną podstawą każdych pierogów jest dobre ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne, aby dobrze otuliło farsz. Przepis jest uniwersalny i pasuje do każdego nadzienia.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 500,
  • 1 jajko,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 200 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i olej.
  2. W osobnym naczyniu rozkłóć jajko.
  3. Gorącą wodę wlej do mąki i wymieszaj łyżką.
  4. Dodaj roztrzepane jajko i wyrabiaj ciasto rękami przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstawić na pół godziny do odpoczęcia.

Pierogi ze szpinakiem i serem

Sam szpinak ma delikatny smak, ale połączenie go z tłustym twarogiem oraz przyprawami sprawi, że farsz smakuje po prostu nieziemsko.

Farsz:

  • 500 gramów tłustego twarogu,
  • 400 gramów szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • gałka muszkatołowa.


Przygotowanie:

  1. Szpinak umyj w zimnej wodzie i osusz. Wrzuć na patelnię z odrobiną masła, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmaż całość.
  2. Gdy przestygnie, wymieszaj z pokruszonym twarogiem i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Pierogi - Pyszności
Pierogi - Pyszności © Canva | -slav-

Pierogi z rybą

Wigilia jest dniem postnym, więc tradycyjnie z menu odpadają pierogi mięsne. Ciekawą i smaczną alternatywą może być prosty farsz z dorszem z dodatkiem koperku.

Składniki:

  • 500 g polędwicy z dorsza,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżeczka masła,
  • koperek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Cebulkę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z masłem.
  2. W blenderze zmiel rybę, dodaj cebulkę, posiekany koperek oraz sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Kasza gryczana jest zdrowa, smaczna i wspaniale komponuje się z leśnymi grzybami. To połączenie sprawi, że wszyscy chętnie sięgną po dokładkę.

  • 100 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 300 g kaszy gryczanej,
  • 1 żółtko,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Grzyby mocz przez 30 minut w ciepłej wodzie, a kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Namoczone grzyby obgotuj, posiekaj i dodaj do sypkiej kaszy. Dorzuć też posiekaną i podsmażoną na masełku cebulę, żółtko oraz sól i pieprz.
  3. Podawaj z okrasą z cebulki.
Pierogi - Pyszności
Pierogi - Pyszności © Canva
Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku