Zamiast lepić pierogi, teściowa smaży ruskie pierożańce. Półmiski są wymiecione w kilka minut

Pierożańce to połączenie pierogów ruskich i racuchów. Są chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste, a smak zachwyca. Musicie ich koniecznie spróbować!

Przepis na ruskie pierożańcePrzepis na ruskie pierożańce
Źródło zdjęć: © Getty Images | Woldee
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Jeśli jesteście miłośnikami pierogów ruskich lub racuchów, to ten przepis jest dla was! Poznajcie pyszne i pulchne ruskie pierożańce, które łączą w sobie smak klasycznych pierogów z lekkością racuchów. To danie, które przepadnie zarówno fanom serowego nadzienia, jak i mięciutkiego ciasta. Przygotowanie ruskich pierożańców jest nie tylko prostsze niż lepienie tradycyjnych pierogów, ale również szybsze. Sprawdźcie, jak przygotować to pyszne danie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Co to są pierożańce?

Pierożańce to rodzaj nadziewanych placuszków, które charakteryzują się miękkością i puszystością. Nadzienie w pierożańcach jest wzorowane na tradycyjnym nadzieniu do pierogów ruskich. Co wyróżnia pierożańce to fakt, że nie gotuje się ich, ale smaży na patelni, co nadaje im charakterystyczny smak i konsystencję.

Jak zrobić ruskie pierożańce?

Przygotowanie ruskich pierożańców nie jest trudne. Wystarczy przygotować ciasto i farsz. Ciasto na ruskie pierożańce jest podobne do ciasta na pierogi, ale z dodatkiem sody oczyszczonej. Farsz natomiast przygotowuje się tak samo, jak do pierogów ruskich.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka,
  • 1 czubata łyżka sody oczyszczonej,
  • ok. 1 szklanka letniej wody,
  • duża szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g ziemniaków,
  • 300 g półtłustego lub tłustego twarogu,
  • 1 duża cebula,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób Przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania farszu. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź je i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na patelni. Gdy ziemniaki wystygną, utłucz je na purée lub przetrzyj przez praskę. Następnie dodaj cebulę i twaróg, dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Farsz powinien być dobrze przyprawiony.
  2. Teraz zajmij się ciastem. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i sodę, a następnie wymieszaj. Dodaj jajka i zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo wlewając letnią wodę. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.
  3. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego krążki, tak jak do pierogów. Następnie rozwałkuj krążki na cieńsze kółka.
  4. Nałóż na środek każdego krążka około 1 łyżeczki farszu. Zawiń brzegi krążka do środka, lekko skręcając je, aby utworzyć sakiewkę.
  5. Smaż pierożańce na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.

Ruskie pierożańce to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów ruskich, a ich przygotowanie jest szybkie i łatwe. Smakują wyjątkowo dobrze i z pewnością zachwycą zarówno was, jak i waszych gości. Przekonajcie się sami i rozkoszujcie się smakiem tradycji w nowej odsłonie! Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie