Zamiast lepić pierogi, teściowa smaży ruskie pierożańce. Półmiski są wymiecione w kilka minut

Pierożańce to połączenie pierogów ruskich i racuchów. Są chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste, a smak zachwyca. Musicie ich koniecznie spróbować!

Przepis na ruskie pierożańcePrzepis na ruskie pierożańce
Źródło zdjęć: © Getty Images | Woldee
Marcin Michałowski

Jeśli jesteście miłośnikami pierogów ruskich lub racuchów, to ten przepis jest dla was! Poznajcie pyszne i pulchne ruskie pierożańce, które łączą w sobie smak klasycznych pierogów z lekkością racuchów. To danie, które przepadnie zarówno fanom serowego nadzienia, jak i mięciutkiego ciasta. Przygotowanie ruskich pierożańców jest nie tylko prostsze niż lepienie tradycyjnych pierogów, ale również szybsze. Sprawdźcie, jak przygotować to pyszne danie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta tarta to prawdziwe dzieło sztuki w jadalnym wydaniu

Co to są pierożańce?

Pierożańce to rodzaj nadziewanych placuszków, które charakteryzują się miękkością i puszystością. Nadzienie w pierożańcach jest wzorowane na tradycyjnym nadzieniu do pierogów ruskich. Co wyróżnia pierożańce to fakt, że nie gotuje się ich, ale smaży na patelni, co nadaje im charakterystyczny smak i konsystencję.

Jak zrobić ruskie pierożańce?

Przygotowanie ruskich pierożańców nie jest trudne. Wystarczy przygotować ciasto i farsz. Ciasto na ruskie pierożańce jest podobne do ciasta na pierogi, ale z dodatkiem sody oczyszczonej. Farsz natomiast przygotowuje się tak samo, jak do pierogów ruskich.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka,
  • 1 czubata łyżka sody oczyszczonej,
  • ok. 1 szklanka letniej wody,
  • duża szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g ziemniaków,
  • 300 g półtłustego lub tłustego twarogu,
  • 1 duża cebula,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób Przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania farszu. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź je i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na patelni. Gdy ziemniaki wystygną, utłucz je na purée lub przetrzyj przez praskę. Następnie dodaj cebulę i twaróg, dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Farsz powinien być dobrze przyprawiony.
  2. Teraz zajmij się ciastem. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i sodę, a następnie wymieszaj. Dodaj jajka i zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo wlewając letnią wodę. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.
  3. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego krążki, tak jak do pierogów. Następnie rozwałkuj krążki na cieńsze kółka.
  4. Nałóż na środek każdego krążka około 1 łyżeczki farszu. Zawiń brzegi krążka do środka, lekko skręcając je, aby utworzyć sakiewkę.
  5. Smaż pierożańce na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.

Ruskie pierożańce to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów ruskich, a ich przygotowanie jest szybkie i łatwe. Smakują wyjątkowo dobrze i z pewnością zachwycą zarówno was, jak i waszych gości. Przekonajcie się sami i rozkoszujcie się smakiem tradycji w nowej odsłonie! Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej