PoradyNie męcz się już ze ścieraniem ziemniaków. Placki zrobisz dużo łatwiej, a tak chrupiących nie jadłeś

Nie męcz się już ze ścieraniem ziemniaków. Placki zrobisz dużo łatwiej, a tak chrupiących nie jadłeś

Zobacz, jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia
Zobacz, jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia
Źródło zdjęć: © Pixabay
07.11.2023 18:17, aktualizacja: 17.01.2024 14:20

Czy można zrobić placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków? Oczywiście, że można. Co prawda, placki przygotowane z tartych kartofli mają charakterystyczną konsystencję, jednak łatwo ją "podrobić" bardzo łatwym sposobem.

Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale sama myśl o żmudnym tarciu ziemniaków przyprawia cię o gęsią skórkę? Spokojnie, ziemniaczane placki możesz przygotować bez korzystania z tarki. Takie są równie smaczne, a i chrupkości im nie brakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków. Łatwa metoda

Chcąc przygotować placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków, wystarczy przygotować... gotowane kartofle. Te należy przepuścić przez praskę lub dobrze rozgnieść i wymieszać z pozostałymi składnikami placków ziemniaczanych. Tak przygotowane należy smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia.

O czym jeszcze warto pamiętać, przyrządzając placki ziemniaczane? Kluczowy w tym daniu jest typ ziemniaków, w których przygotowujemy masę do smażenia. Najlepiej by były bogate w skrobie, mączyste (typu B i C). Duża ilość skrobi jest gwarantem chrupiących i zwartych placków ziemniaczanych.

Placki ziemniaczane bez tarcia są równie smaczne i chrupiące
Placki ziemniaczane bez tarcia są równie smaczne i chrupiące© Pexels | timolina

Chrupiące placki ziemniaczane bez tarcia. Przydatne triki

Nie chcemy też, by placki ziemniaczane były gumowate. Za tą nieprzyjemną konsystencją placuszków stoi zazwyczaj za duża ilość mąki. W rzeczywistości placki ziemniaczane jej nie potrzebują - jajka i skrobia posiadają właściwości, dzięki którym placki pozostają zwarte.

Co z chrupkością? To kluczowy aspekt ziemniaczanych placuszków. Chrupiącą skórkę uzyskamy, smażąc placki na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Pamiętaj, że ciasto wylane na patelnie obniży temperaturę oleju, warto więc utrzymywać jego wysoką temperaturę. Stąd też poleca się smażyć placki ziemniaczane na tłuszczach o wysokiej temperaturze dymienia (oleju rzepakowym czy maśle klarowanym).

Taki sposób smażenia placków zapobiegnie również wchłanianiu przez placki tłuszczu z patelni. Chcąc jeszcze bardziej ograniczyć ten proces, możesz zastosować patent jak w przypadku pączków i do ciasta na placki ziemniaczane dodaj odrobinę (pół łyżki) wysokoprocentowego alkoholu - np. spirytusu (nie wpłynie to na smak placków).

Placki ziemniaczane bez tarcia. Przepis

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • majeranek,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na patelni. Następnie odstaw do ostudzenia.
  2. Z ugotowanych ziemniaków przygotuj purée. Następnie dodaj jajko, podsmażoną cebulę, dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem.
  3. Masę wyłóż na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smaż duże i cienkie placki z obu stron na złoty kolor.
  4. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także