Nie męcz się już ze ścieraniem ziemniaków. Placki zrobisz dużo łatwiej, a tak chrupiących nie jadłeś

Czy można zrobić placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków? Oczywiście, że można. Co prawda, placki przygotowane z tartych kartofli mają charakterystyczną konsystencję, jednak łatwo ją "podrobić" bardzo łatwym sposobem.

Zobacz, jak zrobić placki ziemniaczane bez tarciaZobacz, jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia
Źródło zdjęć: © Pixabay

Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale sama myśl o żmudnym tarciu ziemniaków przyprawia cię o gęsią skórkę? Spokojnie, ziemniaczane placki możesz przygotować bez korzystania z tarki. Takie są równie smaczne, a i chrupkości im nie brakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

Placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków. Łatwa metoda

Chcąc przygotować placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków, wystarczy przygotować... gotowane kartofle. Te należy przepuścić przez praskę lub dobrze rozgnieść i wymieszać z pozostałymi składnikami placków ziemniaczanych. Tak przygotowane należy smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia.

O czym jeszcze warto pamiętać, przyrządzając placki ziemniaczane? Kluczowy w tym daniu jest typ ziemniaków, w których przygotowujemy masę do smażenia. Najlepiej by były bogate w skrobie, mączyste (typu B i C). Duża ilość skrobi jest gwarantem chrupiących i zwartych placków ziemniaczanych.

Placki ziemniaczane bez tarcia są równie smaczne i chrupiące
Placki ziemniaczane bez tarcia są równie smaczne i chrupiące © Pexels | timolina

Chrupiące placki ziemniaczane bez tarcia. Przydatne triki

Nie chcemy też, by placki ziemniaczane były gumowate. Za tą nieprzyjemną konsystencją placuszków stoi zazwyczaj za duża ilość mąki. W rzeczywistości placki ziemniaczane jej nie potrzebują - jajka i skrobia posiadają właściwości, dzięki którym placki pozostają zwarte.

Co z chrupkością? To kluczowy aspekt ziemniaczanych placuszków. Chrupiącą skórkę uzyskamy, smażąc placki na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Pamiętaj, że ciasto wylane na patelnie obniży temperaturę oleju, warto więc utrzymywać jego wysoką temperaturę. Stąd też poleca się smażyć placki ziemniaczane na tłuszczach o wysokiej temperaturze dymienia (oleju rzepakowym czy maśle klarowanym).

Taki sposób smażenia placków zapobiegnie również wchłanianiu przez placki tłuszczu z patelni. Chcąc jeszcze bardziej ograniczyć ten proces, możesz zastosować patent jak w przypadku pączków i do ciasta na placki ziemniaczane dodaj odrobinę (pół łyżki) wysokoprocentowego alkoholu - np. spirytusu (nie wpłynie to na smak placków).

Placki ziemniaczane bez tarcia. Przepis

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • majeranek,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na patelni. Następnie odstaw do ostudzenia.
  2. Z ugotowanych ziemniaków przygotuj purée. Następnie dodaj jajko, podsmażoną cebulę, dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem.
  3. Masę wyłóż na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smaż duże i cienkie placki z obu stron na złoty kolor.
  4. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy