Nie męcz się już ze ścieraniem ziemniaków. Placki zrobisz dużo łatwiej, a tak chrupiących nie jadłeś

Czy można zrobić placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków? Oczywiście, że można. Co prawda, placki przygotowane z tartych kartofli mają charakterystyczną konsystencję, jednak łatwo ją "podrobić" bardzo łatwym sposobem.

Zobacz, jak zrobić placki ziemniaczane bez tarciaZobacz, jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia
Źródło zdjęć: © Pixabay

Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale sama myśl o żmudnym tarciu ziemniaków przyprawia cię o gęsią skórkę? Spokojnie, ziemniaczane placki możesz przygotować bez korzystania z tarki. Takie są równie smaczne, a i chrupkości im nie brakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

Placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków. Łatwa metoda

Chcąc przygotować placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków, wystarczy przygotować... gotowane kartofle. Te należy przepuścić przez praskę lub dobrze rozgnieść i wymieszać z pozostałymi składnikami placków ziemniaczanych. Tak przygotowane należy smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia.

O czym jeszcze warto pamiętać, przyrządzając placki ziemniaczane? Kluczowy w tym daniu jest typ ziemniaków, w których przygotowujemy masę do smażenia. Najlepiej by były bogate w skrobie, mączyste (typu B i C). Duża ilość skrobi jest gwarantem chrupiących i zwartych placków ziemniaczanych.

Placki ziemniaczane bez tarcia są równie smaczne i chrupiące
Placki ziemniaczane bez tarcia są równie smaczne i chrupiące © Pexels | timolina

Chrupiące placki ziemniaczane bez tarcia. Przydatne triki

Nie chcemy też, by placki ziemniaczane były gumowate. Za tą nieprzyjemną konsystencją placuszków stoi zazwyczaj za duża ilość mąki. W rzeczywistości placki ziemniaczane jej nie potrzebują - jajka i skrobia posiadają właściwości, dzięki którym placki pozostają zwarte.

Co z chrupkością? To kluczowy aspekt ziemniaczanych placuszków. Chrupiącą skórkę uzyskamy, smażąc placki na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Pamiętaj, że ciasto wylane na patelnie obniży temperaturę oleju, warto więc utrzymywać jego wysoką temperaturę. Stąd też poleca się smażyć placki ziemniaczane na tłuszczach o wysokiej temperaturze dymienia (oleju rzepakowym czy maśle klarowanym).

Taki sposób smażenia placków zapobiegnie również wchłanianiu przez placki tłuszczu z patelni. Chcąc jeszcze bardziej ograniczyć ten proces, możesz zastosować patent jak w przypadku pączków i do ciasta na placki ziemniaczane dodaj odrobinę (pół łyżki) wysokoprocentowego alkoholu - np. spirytusu (nie wpłynie to na smak placków).

Placki ziemniaczane bez tarcia. Przepis

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • majeranek,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na patelni. Następnie odstaw do ostudzenia.
  2. Z ugotowanych ziemniaków przygotuj purée. Następnie dodaj jajko, podsmażoną cebulę, dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem.
  3. Masę wyłóż na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smaż duże i cienkie placki z obu stron na złoty kolor.
  4. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯