Najlepszy wybór na śniadanie. Odkąd robię te placki, kilogramy lecą jak szalone
Te pyszne placuszki śniadaniowe dodadzą ci niezbędnej rano energii, a jednocześnie nie spowodują nieprzyjemnego uczucia przeciążenia. Zrobisz je z trzech składników i już po chwili stwierdzisz, że pomimo tego minimalizmu wcale nie ustępują smakiem klasycznym.
22.09.2023 11:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jakie powinno być śniadanie? To, że zdrowe, to czysty truizm. Jasny jest też fakt, że pierwszy posiłek w ciągu dnia nie powinien być zbytnio obciążający dla organizmu. Oczywistości oczywistościami, ale pytanie, jakie dziś sobie stawiamy, brzmi: co zrobić, żeby tak było?
Według dietetyków nabycie odpowiedniej energii dzięki śniadaniu odbywa się poprzez przyswojenie posiłku bogatego w białko i dobrej jakości tłuszcze. Prawidłowa ilość tych składników odżywczych sprawi, że nie tylko pozostaniemy syci na dłużej, ale również otrzymamy porządną dawkę żywotności, tak niezbędnej przecież z rana.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To właśnie z wyżej wymienionych powodów istotnym elementem śniadania okazują się jajka. Stworzenie z nich placków to świetny pomysł, ale warto zauważyć, że dodawana do nich standardowo mąka może przyczynić się do czegoś jeszcze: uczucia wzmożonej senności. Takie symptomy to skutek nagłego wzrostu i spadku insuliny. Czy w takim razie z placków na śniadanie trzeba zrezygnować?
Niekoniecznie! Dzisiaj pokażemy ci, że bez mąki i mleka też są pyszne, a jednocześnie bardzo pożywne i nieobciążające. To dobry pomysł na rozpoczęcie dnia dla osób przebywających na dietach odchudzających, ale nie tylko. Warto ich spróbować również ze względu na ich cudny smak!
Placki bez mąki i mleka
Składniki:
- 3 białka,
- 1 żółtko,
- 50 g drobnych wiórków kokosowych,
- tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Białka ubij na sztywną pianę. Dopiero w następnym kroku połącz je z żółtkiem i wiórkami kokosowymi. Całość zmieszaj.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Może to być olej roślinny (oczywiście nie każdy) lub masło klarowane.
- Nakładaj masę na rozgrzany tłuszcz. Placki smaż z obu stron do zarumienienia. Podawaj z owocami lub ulubioną konfiturą. Smacznego!