Najlepszy wybór na śniadanie. Odkąd robię te placki, kilogramy lecą jak szalone
Te pyszne placuszki śniadaniowe dodadzą ci niezbędnej rano energii, a jednocześnie nie spowodują nieprzyjemnego uczucia przeciążenia. Zrobisz je z trzech składników i już po chwili stwierdzisz, że pomimo tego minimalizmu wcale nie ustępują smakiem klasycznym.
22.09.2023 11:22
Jakie powinno być śniadanie? To, że zdrowe, to czysty truizm. Jasny jest też fakt, że pierwszy posiłek w ciągu dnia nie powinien być zbytnio obciążający dla organizmu. Oczywistości oczywistościami, ale pytanie, jakie dziś sobie stawiamy, brzmi: co zrobić, żeby tak było?
Według dietetyków nabycie odpowiedniej energii dzięki śniadaniu odbywa się poprzez przyswojenie posiłku bogatego w białko i dobrej jakości tłuszcze. Prawidłowa ilość tych składników odżywczych sprawi, że nie tylko pozostaniemy syci na dłużej, ale również otrzymamy porządną dawkę żywotności, tak niezbędnej przecież z rana.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To właśnie z wyżej wymienionych powodów istotnym elementem śniadania okazują się jajka. Stworzenie z nich placków to świetny pomysł, ale warto zauważyć, że dodawana do nich standardowo mąka może przyczynić się do czegoś jeszcze: uczucia wzmożonej senności. Takie symptomy to skutek nagłego wzrostu i spadku insuliny. Czy w takim razie z placków na śniadanie trzeba zrezygnować?
Niekoniecznie! Dzisiaj pokażemy ci, że bez mąki i mleka też są pyszne, a jednocześnie bardzo pożywne i nieobciążające. To dobry pomysł na rozpoczęcie dnia dla osób przebywających na dietach odchudzających, ale nie tylko. Warto ich spróbować również ze względu na ich cudny smak!
Placki bez mąki i mleka
Składniki:
- 3 białka,
- 1 żółtko,
- 50 g drobnych wiórków kokosowych,
- tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Białka ubij na sztywną pianę. Dopiero w następnym kroku połącz je z żółtkiem i wiórkami kokosowymi. Całość zmieszaj.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Może to być olej roślinny (oczywiście nie każdy) lub masło klarowane.
- Nakładaj masę na rozgrzany tłuszcz. Placki smaż z obu stron do zarumienienia. Podawaj z owocami lub ulubioną konfiturą. Smacznego!