InspiracjeTo warzywo omijamy w sklepie. A wychodzą z niego lepsze placki niż z ziemniaków czy cukinii

To warzywo omijamy w sklepie. A wychodzą z niego lepsze placki niż z ziemniaków czy cukinii

Placki z kalarepy
Placki z kalarepy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
05.10.2023 14:29

Próbowaliście już placków z kalarepy? To warzywo, które często omijamy w sklepie, okazuje się prawdziwym skarbem kulinarnym. Placki z kalarepy są nie tylko niezwykle smaczne, ale także zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych ziemniaczanych lub placków z cukinii.

Kalarepa to warzywo, które niestety zostało zapomniane przez wielu z nas. To błąd, ponieważ kalarepa jest nie tylko pyszna, ale także niesamowicie zdrowa. Posiada wiele korzyści dla naszego zdrowia, w tym wspieranie układu krążenia, wzmacnianie odporności oraz korzystny wpływ na narząd wzroku.

Kalarepa ma delikatny, lekko słodkawy smak. Jej miąższ jest chrupiący, a łodyga może być zielona lub fioletowa. Kalarepa jest bogata w witaminy i minerały, w tym witaminę C, K, potas i błonnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na placki z kalarepy

Jeśli jesteś ciekaw smaku kalarepy, polecamy prosty przepis na placki, które zaskoczą twoje podniebienie. Potrzebujesz jedynie kilku składników i trochę ochoty do gotowania. Oto jak przygotować placki z kalarepy:

Składniki:

  • 4 kalarepy,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek mąki,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób Przygotowania:

  1. Kalarepę i cebulę ścieramy na wiórki, a następnie odciskamy z nich nadmiar wody.
  2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, tymianek i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Placki z kalarepy doskonale sprawdzą się na obiad, zwłaszcza w towarzystwie sezonowych surówek. Możesz również przygotować do nich sos z jogurtu naturalnego, koperku i szczypiorku, który nada plackom wyjątkowego i delikatnie słodkiego smaku.

To danie z pewnością zadowoli całą rodzinę. Jest smaczne, szybkie w przygotowaniu i niezwykle zdrowe dzięki korzyściom płynącym z kalarepy. Odkryj smak tego zapomnianego warzywa w swojej kuchni i zaskocz swoją rodzinę!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także