To warzywo omijamy w sklepie. A wychodzą z niego lepsze placki niż z ziemniaków czy cukinii

Próbowaliście już placków z kalarepy? To warzywo, które często omijamy w sklepie, okazuje się prawdziwym skarbem kulinarnym. Placki z kalarepy są nie tylko niezwykle smaczne, ale także zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych ziemniaczanych lub placków z cukinii.

Placki z kalarepyPlacki z kalarepy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kalarepa to warzywo, które niestety zostało zapomniane przez wielu z nas. To błąd, ponieważ kalarepa jest nie tylko pyszna, ale także niesamowicie zdrowa. Posiada wiele korzyści dla naszego zdrowia, w tym wspieranie układu krążenia, wzmacnianie odporności oraz korzystny wpływ na narząd wzroku.

Kalarepa ma delikatny, lekko słodkawy smak. Jej miąższ jest chrupiący, a łodyga może być zielona lub fioletowa. Kalarepa jest bogata w witaminy i minerały, w tym witaminę C, K, potas i błonnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fetę z pomidorkami zapiecz w wydrążonej cukinii. Będziesz zachwycony efektem

Przepis na placki z kalarepy

Jeśli jesteś ciekaw smaku kalarepy, polecamy prosty przepis na placki, które zaskoczą twoje podniebienie. Potrzebujesz jedynie kilku składników i trochę ochoty do gotowania. Oto jak przygotować placki z kalarepy:

Składniki:

  • 4 kalarepy,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek mąki,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób Przygotowania:

  1. Kalarepę i cebulę ścieramy na wiórki, a następnie odciskamy z nich nadmiar wody.
  2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, tymianek i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Placki z kalarepy doskonale sprawdzą się na obiad, zwłaszcza w towarzystwie sezonowych surówek. Możesz również przygotować do nich sos z jogurtu naturalnego, koperku i szczypiorku, który nada plackom wyjątkowego i delikatnie słodkiego smaku.

To danie z pewnością zadowoli całą rodzinę. Jest smaczne, szybkie w przygotowaniu i niezwykle zdrowe dzięki korzyściom płynącym z kalarepy. Odkryj smak tego zapomnianego warzywa w swojej kuchni i zaskocz swoją rodzinę!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita