Czy można jeść surowe płatki owsiane? Wielu popełnia błąd, więc dietetyczka wyjaśnia
Płatki owsiane to popularny produkt, który jest jednomyślnie uważany za coś absolutnie zdrowego. Dietetycy nie mogą przestać chwalić ich pozytywnych właściwości i wpływu na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. A co mają do powiedzenia na temat spożywania tych płatków na surowo? Tu pojawia się jedno "ale".
22.09.2023 09:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chyba nie ma w Polsce i na świecie osoby, która płatki owsiane kojarzyłaby z czymś niezdrowym. Ich spożywanie to nie tylko gratka dla podniebienia (zwłaszcza ze sprawdzonym przepisem), ale również wsparcie dla organizmu. Płatki owsiane to po pierwsze witaminy z grupy B i doskonałe źródło błonnika pokarmowego, a po drugie bogactwo aminokwasów egzogennych. Według wyliczeń specjalistów już 100 gramów płatków wystarczy, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na 7 z 10 tych niezbędnych ciału związków.
Wszystko więc wskazuje na to, że płatki owsiane powinny zajmować specjalne miejsce w jadłospisie każdego z nas. Ich gotowanie czy namaczanie nie zajmuje dużo czasu, dlatego większość osób właśnie tak postanawia je przygotować. Są jednak i tacy, którzy płatki spożywają na surowo, tłumacząc, że w ten sposób nie tylko oszczędzają cenny czas, ale i nie powodują utraty składników odżywczych. Czy mają rację? Jak się okazuje, tylko częściowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Płatki owsiane na surowo
Jedno warto podkreślić na samym początku. Długie gotowanie rzeczywiście źle wpływa na walory odżywcze płatków owsianych, zwłaszcza witaminy. To oznacza, że rozgotowana paćka owsiana nie tylko wygląda źle, ale jest też znacznie mniej wartościowa. Płatki należy więc jedynie namaczać lub bardzo krótko gotować. A czy można jeść je na surowo?
Według Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz, doświadczonej dietetyczki i autorki specjalistycznych książek, tak. W wypowiedzi dla portalu zdrowie.radiozet.pl ekspertka podkreśliła, że nieważne czy korzystamy z płatków zwykłych, górskich czy błyskawicznych, istnieje możliwość jedzenia ich na surowo. Istnieje tylko jedno "ale".
Jak zaznaczyła Hanna Stolińska-Fiedorowicz osoby mające problemy żołądkowe zawsze powinny namaczać płatki przed spożyciem. Dzięki temu zabiegowi owies stanie łatwiejszy do strawienia. Takie samo zdanie ma na ten temat Natalia Główka, dietetyczka, która na portalu abczdrowie.pl napisała o tym w ten sposób:
Płatki owsiane można jeść na surowo, ale może to wiązać się z występowaniem problemów z przewodu pokarmowego. W związku z tym zaleca się poddawanie ich obróbce termicznej.
Teraz wszystko jest już jasne, prawda? A jeśli interesuje cię zdrowa żywność na wzór płatków owsianych, to koniecznie zajrzyj jeszcze do naszego artykułu o otrębach, które według wielu osób są jeszcze lepsze!