Czy można jeść surowe płatki owsiane? Wielu popełnia błąd, więc dietetyczka wyjaśnia

Płatki owsiane to popularny produkt, który jest jednomyślnie uważany za coś absolutnie zdrowego. Dietetycy nie mogą przestać chwalić ich pozytywnych właściwości i wpływu na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. A co mają do powiedzenia na temat spożywania tych płatków na surowo? Tu pojawia się jedno "ale".

Czy płatki owsiane można jeść na surowo?Czy płatki owsiane można jeść na surowo?
Źródło zdjęć: © canva.com

Chyba nie ma w Polsce i na świecie osoby, która płatki owsiane kojarzyłaby z czymś niezdrowym. Ich spożywanie to nie tylko gratka dla podniebienia (zwłaszcza ze sprawdzonym przepisem), ale również wsparcie dla organizmu. Płatki owsiane to po pierwsze witaminy z grupy B i doskonałe źródło błonnika pokarmowego, a po drugie bogactwo aminokwasów egzogennych. Według wyliczeń specjalistów już 100 gramów płatków wystarczy, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na 7 z 10 tych niezbędnych ciału związków.

Wszystko więc wskazuje na to, że płatki owsiane powinny zajmować specjalne miejsce w jadłospisie każdego z nas. Ich gotowanie czy namaczanie nie zajmuje dużo czasu, dlatego większość osób właśnie tak postanawia je przygotować. Są jednak i tacy, którzy płatki spożywają na surowo, tłumacząc, że w ten sposób nie tylko oszczędzają cenny czas, ale i nie powodują utraty składników odżywczych. Czy mają rację? Jak się okazuje, tylko częściowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z karkówki zapiekana w aromatycznym maśle. Idealnie krucha, soczysta i pyszna

Płatki owsiane na surowo

Jedno warto podkreślić na samym początku. Długie gotowanie rzeczywiście źle wpływa na walory odżywcze płatków owsianych, zwłaszcza witaminy. To oznacza, że rozgotowana paćka owsiana nie tylko wygląda źle, ale jest też znacznie mniej wartościowa. Płatki należy więc jedynie namaczać lub bardzo krótko gotować. A czy można jeść je na surowo?

Według Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz, doświadczonej dietetyczki i autorki specjalistycznych książek, tak. W wypowiedzi dla portalu zdrowie.radiozet.pl ekspertka podkreśliła, że nieważne czy korzystamy z płatków zwykłych, górskich czy błyskawicznych, istnieje możliwość jedzenia ich na surowo. Istnieje tylko jedno "ale".

Płatki owsiane. Gotować, namaczać, czy może jeść na surowo?
Płatki owsiane. Gotować, namaczać, czy może jeść na surowo? © canva.com

Jak zaznaczyła Hanna Stolińska-Fiedorowicz osoby mające problemy żołądkowe zawsze powinny namaczać płatki przed spożyciem. Dzięki temu zabiegowi owies stanie łatwiejszy do strawienia. Takie samo zdanie ma na ten temat Natalia Główka, dietetyczka, która na portalu abczdrowie.pl napisała o tym w ten sposób:

Płatki owsiane można jeść na surowo, ale może to wiązać się z występowaniem problemów z przewodu pokarmowego. W związku z tym zaleca się poddawanie ich obróbce termicznej.

Teraz wszystko jest już jasne, prawda? A jeśli interesuje cię zdrowa żywność na wzór płatków owsianych, to koniecznie zajrzyj jeszcze do naszego artykułu o otrębach, które według wielu osób są jeszcze lepsze!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci