Czy można jeść surowe płatki owsiane? Wielu popełnia błąd, więc dietetyczka wyjaśnia

Płatki owsiane to popularny produkt, który jest jednomyślnie uważany za coś absolutnie zdrowego. Dietetycy nie mogą przestać chwalić ich pozytywnych właściwości i wpływu na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. A co mają do powiedzenia na temat spożywania tych płatków na surowo? Tu pojawia się jedno "ale".

Czy płatki owsiane można jeść na surowo?Czy płatki owsiane można jeść na surowo?
Źródło zdjęć: © canva.com

Chyba nie ma w Polsce i na świecie osoby, która płatki owsiane kojarzyłaby z czymś niezdrowym. Ich spożywanie to nie tylko gratka dla podniebienia (zwłaszcza ze sprawdzonym przepisem), ale również wsparcie dla organizmu. Płatki owsiane to po pierwsze witaminy z grupy B i doskonałe źródło błonnika pokarmowego, a po drugie bogactwo aminokwasów egzogennych. Według wyliczeń specjalistów już 100 gramów płatków wystarczy, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na 7 z 10 tych niezbędnych ciału związków.

Wszystko więc wskazuje na to, że płatki owsiane powinny zajmować specjalne miejsce w jadłospisie każdego z nas. Ich gotowanie czy namaczanie nie zajmuje dużo czasu, dlatego większość osób właśnie tak postanawia je przygotować. Są jednak i tacy, którzy płatki spożywają na surowo, tłumacząc, że w ten sposób nie tylko oszczędzają cenny czas, ale i nie powodują utraty składników odżywczych. Czy mają rację? Jak się okazuje, tylko częściowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z karkówki zapiekana w aromatycznym maśle. Idealnie krucha, soczysta i pyszna

Płatki owsiane na surowo

Jedno warto podkreślić na samym początku. Długie gotowanie rzeczywiście źle wpływa na walory odżywcze płatków owsianych, zwłaszcza witaminy. To oznacza, że rozgotowana paćka owsiana nie tylko wygląda źle, ale jest też znacznie mniej wartościowa. Płatki należy więc jedynie namaczać lub bardzo krótko gotować. A czy można jeść je na surowo?

Według Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz, doświadczonej dietetyczki i autorki specjalistycznych książek, tak. W wypowiedzi dla portalu zdrowie.radiozet.pl ekspertka podkreśliła, że nieważne czy korzystamy z płatków zwykłych, górskich czy błyskawicznych, istnieje możliwość jedzenia ich na surowo. Istnieje tylko jedno "ale".

Płatki owsiane. Gotować, namaczać, czy może jeść na surowo?
Płatki owsiane. Gotować, namaczać, czy może jeść na surowo? © canva.com

Jak zaznaczyła Hanna Stolińska-Fiedorowicz osoby mające problemy żołądkowe zawsze powinny namaczać płatki przed spożyciem. Dzięki temu zabiegowi owies stanie łatwiejszy do strawienia. Takie samo zdanie ma na ten temat Natalia Główka, dietetyczka, która na portalu abczdrowie.pl napisała o tym w ten sposób:

Płatki owsiane można jeść na surowo, ale może to wiązać się z występowaniem problemów z przewodu pokarmowego. W związku z tym zaleca się poddawanie ich obróbce termicznej.

Teraz wszystko jest już jasne, prawda? A jeśli interesuje cię zdrowa żywność na wzór płatków owsianych, to koniecznie zajrzyj jeszcze do naszego artykułu o otrębach, które według wielu osób są jeszcze lepsze!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku