Esencjonalny i pyszny rosół, którego nie musisz gotować. Wstawiasz w sobotę, w niedzielę jest gotowy

Rosół, którego nie trzeba gotować? To brzmi bardzo dziwnie, nieprawdaż? Okazuje się, że jest to możliwe. Swój niebanalny przepis na najpopularniejszą zupę w Polsce pokazał Tomasz Strzelczyk na kanale na YouTube. Nie uwierzysz, w jaki sposób to zrobił.

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Paulina Hermann

Rosół kojarzy nam się wielogodzinnym gotowaniem przed niedzielnym obiadem. Wstajemy zawsze wcześnie rano, by wszystko przygotować i zrobić pyszną zupę. Dzięki temu i odpowiednim dodatkom zawsze wychodzi bajeczny. Co, jeśli powiem wam, że nie musicie wcale tego robić? Otóż okazuje się, że można zrobić tę zupę bez gotowania. Zapytacie: jak to możliwe? Czytajcie dalej, a poznacie sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanego kalafiora nigdy wcześniej nie jadłam. Z tymi dodatkami to prawdziwe niebo w gębie

Nocny rosół według Tomasza Strzelczyka

Dlaczego właściwie zupa nazywana jest "nocnym rosołem"? Jak mówi prowadzący kanał "Oddasz Fartucha", zupa "będzie gotowała się całą noc w piekarniku". To zaczynamy. Do garnka wrzuć:

  • porcjowanego kurczaka,
  • porcję rosołową z kaczki,
  • kawałek wołowiny,
  • kilka kurzych łapek,
  • dwa pory,
  • trzy przekrojone marchewki,
  • dwie pietruszki (również przekrojone),
  • kawałek selera,
  • przypieczoną cebulę,
  • lubczyk,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • pieprz w ziarnach,
  • kilka suszonych grzybów,
  • dwie łyżki soli,
  • zimną wodę.


Sposób przygotowania:

  1. Sprawa jest bardzo prosta. Wszystkie wymienione składniki muszą znaleźć się w garnku. Gar musi znaleźć się w zimnym piekarniku.
  2. Ustawiamy czas na 15 godzin, a piekarnik na 110/115 stopni Celsjusza. W tym czasie możesz zająć się innymi rzeczami lub po prostu iść spać.
  3. Nawet nie musisz co chwila sprawdzać rosołu. Kiedy wyjmiesz garnek z piekarnika, zbierz wszytko, co nagromadziło się na wierzchu.
  4. Rosół rozlej na talerze.
Rosół
Rosół © YouTube

Uczestnik 4 edycji "MasterChefa" pokazał też, jak robi makaron

Czymże jest rosół bez makaronu? Każdy szanujący się Polak nie wyobraża sobie, by tego dodatku nie było. Idealnie, jeśli możemy przygotować go samodzielnie. Do zrobienia takiego makaronu potrzebujemy:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • roztopione masło.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij delikatnie wyrabiać wszystkie składniki. Kiedy mąka i jajka się połączą, dodaj dwie łyżki roztopionego masła.
  2. Ciasto przykryj i odstaw na 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie dobrze je rozwałkuj.
  3. Masę zwiń w dość zwięzły rulon, a następnie pokrój ją w paseczki. Makaron przełóż na sitko i potrząśnij, by nadmiar mąki opadł, a następnie wrzuć na wrzątek.
  4. Gotuj 3-4 minuty. Na koniec odcedź i przelej zimną wodą.

15 godzinny rosół z piekarnika, wstawiasz w Sobotę gotowy jest w Niedzielę / Oddaszfartucha

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯