Esencjonalny i pyszny rosół, którego nie musisz gotować. Wstawiasz w sobotę, w niedzielę jest gotowy

Rosół, którego nie trzeba gotować? To brzmi bardzo dziwnie, nieprawdaż? Okazuje się, że jest to możliwe. Swój niebanalny przepis na najpopularniejszą zupę w Polsce pokazał Tomasz Strzelczyk na kanale na YouTube. Nie uwierzysz, w jaki sposób to zrobił.

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Paulina Hermann

Rosół kojarzy nam się wielogodzinnym gotowaniem przed niedzielnym obiadem. Wstajemy zawsze wcześnie rano, by wszystko przygotować i zrobić pyszną zupę. Dzięki temu i odpowiednim dodatkom zawsze wychodzi bajeczny. Co, jeśli powiem wam, że nie musicie wcale tego robić? Otóż okazuje się, że można zrobić tę zupę bez gotowania. Zapytacie: jak to możliwe? Czytajcie dalej, a poznacie sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanego kalafiora nigdy wcześniej nie jadłam. Z tymi dodatkami to prawdziwe niebo w gębie

Nocny rosół według Tomasza Strzelczyka

Dlaczego właściwie zupa nazywana jest "nocnym rosołem"? Jak mówi prowadzący kanał "Oddasz Fartucha", zupa "będzie gotowała się całą noc w piekarniku". To zaczynamy. Do garnka wrzuć:

  • porcjowanego kurczaka,
  • porcję rosołową z kaczki,
  • kawałek wołowiny,
  • kilka kurzych łapek,
  • dwa pory,
  • trzy przekrojone marchewki,
  • dwie pietruszki (również przekrojone),
  • kawałek selera,
  • przypieczoną cebulę,
  • lubczyk,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • pieprz w ziarnach,
  • kilka suszonych grzybów,
  • dwie łyżki soli,
  • zimną wodę.


Sposób przygotowania:

  1. Sprawa jest bardzo prosta. Wszystkie wymienione składniki muszą znaleźć się w garnku. Gar musi znaleźć się w zimnym piekarniku.
  2. Ustawiamy czas na 15 godzin, a piekarnik na 110/115 stopni Celsjusza. W tym czasie możesz zająć się innymi rzeczami lub po prostu iść spać.
  3. Nawet nie musisz co chwila sprawdzać rosołu. Kiedy wyjmiesz garnek z piekarnika, zbierz wszytko, co nagromadziło się na wierzchu.
  4. Rosół rozlej na talerze.
Rosół
Rosół © YouTube

Uczestnik 4 edycji "MasterChefa" pokazał też, jak robi makaron

Czymże jest rosół bez makaronu? Każdy szanujący się Polak nie wyobraża sobie, by tego dodatku nie było. Idealnie, jeśli możemy przygotować go samodzielnie. Do zrobienia takiego makaronu potrzebujemy:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • roztopione masło.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij delikatnie wyrabiać wszystkie składniki. Kiedy mąka i jajka się połączą, dodaj dwie łyżki roztopionego masła.
  2. Ciasto przykryj i odstaw na 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie dobrze je rozwałkuj.
  3. Masę zwiń w dość zwięzły rulon, a następnie pokrój ją w paseczki. Makaron przełóż na sitko i potrząśnij, by nadmiar mąki opadł, a następnie wrzuć na wrzątek.
  4. Gotuj 3-4 minuty. Na koniec odcedź i przelej zimną wodą.

15 godzinny rosół z piekarnika, wstawiasz w Sobotę gotowy jest w Niedzielę / Oddaszfartucha

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć