Esencjonalny i pyszny rosół, którego nie musisz gotować. Wstawiasz w sobotę, w niedzielę jest gotowy

Rosół, którego nie trzeba gotować? To brzmi bardzo dziwnie, nieprawdaż? Okazuje się, że jest to możliwe. Swój niebanalny przepis na najpopularniejszą zupę w Polsce pokazał Tomasz Strzelczyk na kanale na YouTube. Nie uwierzysz, w jaki sposób to zrobił.

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Paulina Hermann

Rosół kojarzy nam się wielogodzinnym gotowaniem przed niedzielnym obiadem. Wstajemy zawsze wcześnie rano, by wszystko przygotować i zrobić pyszną zupę. Dzięki temu i odpowiednim dodatkom zawsze wychodzi bajeczny. Co, jeśli powiem wam, że nie musicie wcale tego robić? Otóż okazuje się, że można zrobić tę zupę bez gotowania. Zapytacie: jak to możliwe? Czytajcie dalej, a poznacie sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanego kalafiora nigdy wcześniej nie jadłam. Z tymi dodatkami to prawdziwe niebo w gębie

Nocny rosół według Tomasza Strzelczyka

Dlaczego właściwie zupa nazywana jest "nocnym rosołem"? Jak mówi prowadzący kanał "Oddasz Fartucha", zupa "będzie gotowała się całą noc w piekarniku". To zaczynamy. Do garnka wrzuć:

  • porcjowanego kurczaka,
  • porcję rosołową z kaczki,
  • kawałek wołowiny,
  • kilka kurzych łapek,
  • dwa pory,
  • trzy przekrojone marchewki,
  • dwie pietruszki (również przekrojone),
  • kawałek selera,
  • przypieczoną cebulę,
  • lubczyk,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • pieprz w ziarnach,
  • kilka suszonych grzybów,
  • dwie łyżki soli,
  • zimną wodę.


Sposób przygotowania:

  1. Sprawa jest bardzo prosta. Wszystkie wymienione składniki muszą znaleźć się w garnku. Gar musi znaleźć się w zimnym piekarniku.
  2. Ustawiamy czas na 15 godzin, a piekarnik na 110/115 stopni Celsjusza. W tym czasie możesz zająć się innymi rzeczami lub po prostu iść spać.
  3. Nawet nie musisz co chwila sprawdzać rosołu. Kiedy wyjmiesz garnek z piekarnika, zbierz wszytko, co nagromadziło się na wierzchu.
  4. Rosół rozlej na talerze.
Rosół
Rosół © YouTube

Uczestnik 4 edycji "MasterChefa" pokazał też, jak robi makaron

Czymże jest rosół bez makaronu? Każdy szanujący się Polak nie wyobraża sobie, by tego dodatku nie było. Idealnie, jeśli możemy przygotować go samodzielnie. Do zrobienia takiego makaronu potrzebujemy:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • roztopione masło.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij delikatnie wyrabiać wszystkie składniki. Kiedy mąka i jajka się połączą, dodaj dwie łyżki roztopionego masła.
  2. Ciasto przykryj i odstaw na 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie dobrze je rozwałkuj.
  3. Masę zwiń w dość zwięzły rulon, a następnie pokrój ją w paseczki. Makaron przełóż na sitko i potrząśnij, by nadmiar mąki opadł, a następnie wrzuć na wrzątek.
  4. Gotuj 3-4 minuty. Na koniec odcedź i przelej zimną wodą.

15 godzinny rosół z piekarnika, wstawiasz w Sobotę gotowy jest w Niedzielę / Oddaszfartucha

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku